Όπως δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση για την εστίαση, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Επιτροπίδης, επικαλούμενος στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης «έχουν ανοίξει 710 επιχειρήσεις εστίασης μόνο στο πρώτο 10μηνο του 2025, είναι τεράστιο το νούμερο», προσθέτοντας τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι «τουλάχιστον το 60% με 70% των επιχειρήσεων αυτών θα κλείσουν στον ένα χρόνο».
Ο «ρόλος» της άγνοιας υποχρεώσεων των νέων επαγγελματιών
Ως κύριο λόγο για τον οποίο η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης που έκανε έναρξη δραστηριότητας εντός του 2025 θα οδηγηθεί σε κλείσιμο, ο κ. Επιτροπίδης ανέφερε την έλλειψη γνώσης του αντικειμένου και των υποχρεώσεων, που έχουν οι νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες στον κλάδο. Όπως εξήγησε «οι νέοι επαγγελματίες δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους. Τη ζημία την κάνουν αυτοί που ανοίγουν επιχειρήσεις και δεν γνωρίζουν τίποτα για την εστίαση και τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Βλέπουν ότι ο διπλανός πουλάει τον takeaway καφέ 2 ευρώ και τον βάζουν 1,80. Αυτοί είναι που του χρόνου θα κλείσουν, αλλά τη ζημία στον κλάδο θα την έχουν κάνει».
Με τη διαπίστωση του μεγάλου προβλήματος της ελλιπούς ενημέρωσης των νέων επαγγελματιών εστίασης, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις πάγιες υποχρεώσεις του συγκεκριμένου επαγγέλματος, συμφώνησε και ο Καθηγητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Χρήστος Νεγκάκης. «Όταν ξεκινάς μια επιχείρηση δεν πρέπει να ξεχνάς τις υποχρεώσεις στο κράτος. Η εστίαση είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα. Κάθε επιχείρηση έχει ιδιαιτερότητες τις οποίες πρέπει να λαμβάνει υπόψιν ο επιχειρηματίας. Πρέπει να μετράει και το ευρώ. Θέλει συνεχή επανακοστολόγηση και προσαρμογή στην αγορά, ώστε να είναι μια επιχείρηση βιώσιμη» υπογράμμισε.
Π.Ε. Θεσσαλονίκης: 94 διαγραφές επιχειρήσεων εστίασης σε ένα πεντάμηνο
Ενδεικτικά της χαμηλής ανθεκτικότητας μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων εστίασης είναι και τα στοιχεία εγγραφών - διαγραφών του πενταμήνου από 01/07/2025 έως 05/12/2025, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τα οποία δείχνουν, 355 εγγραφές νέων επιχειρήσεων, αλλά και 94 διαγραφές. Με έναν πολύ γρήγορο υπολογισμό φαίνεται ότι σε απόλυτα νούμερα, για κάθε τέσσερις επιχειρήσεις που άνοιξαν, κάτι παραπάνω από μια έκλεισε. Μπορεί το ποσοστό να μην είναι τόσο υψηλό όσο αυτό που ανέφερε ως πρόβλεψη ο κ. Επιτροπίδης, ωστόσο καταδεικνύει την ευκολία με την οποία ανοίγουν επιχειρήσεις εστίασης στη Θεσσαλονίκη -καθώς 355 μέσα σε πέντε μήνες είναι υψηλό νούμερο-, όπως και την ευκολία με την οποία οδηγούνται σε παύση λειτουργίας.
Η εστίαση σε νούμερα
Το σύνολο της προσφοράς του κλάδου εστίασης στο ΑΕΠ της χώρας, όπως και οι θέσεις εργασίας που προσφέρει, είναι εμφανές στα στοιχεία που παρέθεσε ο Καθηγητής, κ. Χρήστος Νεγκάκης.
Σύμφωνα με αυτά:
- Στη Θεσσαλονίκη ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης το 2024, ξεπέρασε τα 907 εκατ. ευρώ, στη Χαλκιδική ήταν κάτι παραπάνω από 204 εκατ., ενώ σε ολόκληρη της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ.
- Ταυτόχρονα, το 1,32% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδος στην εστίαση, απασχολείται στη Θεσσαλονίκη.
- Ο κλάδος είχε μεσοσταθμική αύξηση τιμών κατά 6,5% το 2024, έναντι του 2023.
- Ο μέσος Έλληνας είχε μέση μηνιαία δαπάνη προς τον επισιτιστικό κλάδο 191 ευρώ το 2023, ενώ το 2024, η δαπάνη αυτή αυξήθηκε στα 204 ευρώ.
Όσον αφορά τον ΦΠΑ και την σύγκριση της χώρας μας με τις υπόλοιπες 19 της Ευρωζώνης.
- Βρισκόμαστε στην 6η θέση, στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος στην Ελλάδα είναι 24%.
- Από τις συνολικά 20 χώρες της Ευρωζώνης, καταλαμβάνουμε την 11η θέση, με μέσο όρο 13% ΦΠΑ στα εστιατόρια, για τις takeaway παραγγελίες.
- Στα ποτά έχουμε την 6η θέση, καθώς ο συντελεστής είναι 24%.
Καμπανάκι για τον κλάδο η μείωση του κύκλου εργασιών
Το γεγονός ότι ο κλάδος της εστίασης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης δεν περνά και τις καλύτερες μέρες, επιβεβαιώνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για το Γ΄ Τρίμηνο του 2025, σε σύγκριση με αυτά του Γ΄ Τριμήνου του 2024, όπως και του Β΄ Τριμήνου του τρέχοντος έτους, με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στον κλάδο Υπηρεσιών Εστίασης της Θεσσαλονίκης μειώθηκε κατά -6,1%, το Γ΄ Τρίμηνο φέτος, όταν και είχε κύκλο εργασιών 209,4 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το ίδιο περσινό χρονικά διάστημα, όταν ο κύκλος εργασιών ήταν στα 222,9 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, όταν συγκρίνονται τα δεύτερα τρίμηνα του 2025 και του 2024, η μείωση το Β΄ Τρίμηνο φέτος ήταν της τάξης του -5,2%, καθώς ο κύκλος εργασιών έπεσε στα 218,7 εκατ. ευρώ, από 230,6 εκατ. πέρσι το ανάλογο διάστημα. Όπως δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία, μείωση κατά 9,3 εκατομμύρια ευρώ, υπήρξε και στη σύγκριση του τρίτου φετινού τριμήνου, με το δεύτερο.
Αυτή η άσχημη εικόνα της μείωσης του κύκλου εργασιών το Γ’ Τρίμηνο φέτος, σε σχέση με το ίδιο περσινό τρίμηνο, επικρατεί σχεδόν στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς από τις επτά, μόνο μια αυτή της Πέλλας, καταγράφει αύξηση κατά 3,7%. Οι υπόλοιπες έξι (06) συμπεριλαμβανομένης και της Χαλκιδικής, όπου τρεις μήνες πριν και σε σύγκριση των Β΄ Τριμήνων των δύο συγκεκριμένων ετών (2024 – 2025), κατέγραφε θετικό πρόσημο, με αύξηση 7,2%.
Αναλυτικά, τα ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων εστίασης στις υπόλοιπες πέντε Περιφερειακές Ενότητες συγκρίνοντας το Γ΄Τρίμηνο του 2025 με αυτό του 2024 είναι:
- Ημαθία -4,5%
- Κιλκίς -3,8%
- Πιερία -1,4%
- Σέρρες -2,5%
- Χαλκιδική -3,9% (παρά το γεγονός ότι στο Γ΄ Τρίμηνο περιλαμβάνονται οι θερινοί μήνες αυξημένης τουριστικής κίνησης για την περιοχή, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου).









