makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Η Θεσσαλονίκη ως αφετηρία για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας

Ακούστε το άρθρο 8'
20.07.2025 | 08:00
Από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το όραμά του για την Ελλάδα μετά το 2027
/Shutterstock/EUROKINISSI
Με στρατηγική και προοπτική (μιας νέας) τετραετίας έρχεται στη φετινή ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το όραμά του για την Ελλάδα μετά το 2027, που θα είναι πιο σύγχρονη, πιο δυναμική και πιο ανταγωνιστική σε όλα επίπεδα.

Βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου που καταρτίζεται και επεκτείνεται πέρα από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας είναι η ενίσχυση του εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων, ένα κοινωνικό κράτος με επίκεντρο τον πολίτη και η θωράκιση της εθνικής άμυνας με σύγχρονα μέσα και στρατηγικές συμμαχίες, θέτοντας παράλληλα τη διαφάνεια ως θεμέλιο λίθο της πολιτικής φιλοσοφίας που θέλει να εμφυσήσει στη χώρα.

Το μήνυμα που θα στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη είναι «το είπαμε, το κάνουμε και συνεχίζουμε». Αυτές οι έξι λέξεις περιγράφουν την πολιτική του ταυτότητα και είναι ο «οδηγός» της κυβερνητικής του δράσης, καθώς περικλείουν μια φιλοσοφία διακυβέρνησης που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στην αποτελεσματικότητα και την προοπτική.

«Το είπαμε, το κάνουμε και συνεχίζουμε»

 

«Το είπαμε» δηλώνει τη σαφή και ξεκάθαρη επικοινωνία των στόχων και των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί. «Το κάνουμε» υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της κυβέρνησης να μετατρέπει τις εξαγγελίες σε πράξεις, ενώ το «και συνεχίζουμε» δείχνει ότι η πολιτική δεν αρκείται σε επιμέρους επιτυχίες, αλλά εξελίσσεται διαρκώς, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που εξασφαλίζουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της χώρας.

Έτσι, η φετινή ΔΕΘ θα είναι ο «χάρτης» της Ελλάδας που αλλάζει, βελτιώνεται, διορθώνει αστοχίες, ακούει την κοινωνία και σχεδιάζει το μέλλον. Μιας Ελλάδας με τους πολίτες παρόντες, με τους θεσμούς λειτουργικούς και αξιόπιστους και με τις μεταρρυθμίσεις να αποτελούν μια πραγματικότητα και όχι να μένουν σε θεωρητικό επίπεδο.

Στήριξη στο εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων

 

Πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, κυρίως των μισθωτών και των συνταξιούχων. Στη φετινή ΔΕΘ, αναμένονται νέες φοροαπαλλαγές με μόνιμο χαρακτήρα, στοχευμένες και κοστολογημένες. Η πολιτική επιλογή είναι σαφής: μέτρα που να αντέχει η οικονομία, να νιώθει ο πολίτης, και να έχουν διάρκεια.

Το «πακέτο» που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Το ένα 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τις ιδιαίτερα καλές επιδόσεις του προϋπολογισμού σε έσοδα και δαπάνες και τα 500 εκατ. ευρώ εξοικονομούνται από τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες. Μεταξύ των προτάσεων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι οι μειώσεις φόρων για τα μεσαία εισοδήματα, με παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές της φορολογικής κλίμακας. Επιπρόσθετα, φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά για τη στήριξη των οικογενειών, ενώ στο «τραπέζι» υπάρχει και η σκέψη για αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Επίσης αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση για την ελάφρυνση του κόστους για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

Πολιτική σταθερότητα

 

Παράλληλα, δεδομένου ότι ζούμε μια μακρά περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων, μέριμνα της κυβέρνησης είναι η σταθερότητα, «Η δουλειά μιλάει, όχι οι εντυπώσεις», λένε και ξαναλένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, θέλοντας να δείξουν την ποιοτική διαφορά συγκριτικά με την αντιπολίτευση. «Εμείς μιλούμε με πράξεις και αποτελέσματα, εκείνοι επενδύσουν στην τοξικότητα και στην ισοπέδωση» σχολιάζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Εθνική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική με πράξεις

Μια από τις πιο βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της χώρας. Σε διάστημα 72 μηνών η Ελλάδα ενίσχυσε θεαματικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, σύναψε διεθνείς συμμαχίες και υπέγραψε καίριες αμυντικές συμφωνίες όπως αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η απόκτηση υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra και μαχητικών Rafale, αποτελούν στρατηγικές επενδύσεις που εντάσσονται σε ένα συνολικότερο στρατηγικό όραμα για την ασφάλεια, την ισχύ και τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας. Ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και θέτουν τις βάσεις για μια νέα εποχή επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Έμφαση στην καθημερινότητα

Παράλληλα, δίνεται μεγάλη έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας. Η πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία και την εκπαίδευση εστιάζει σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις, με στόχο ένα ΕΣΥ ανθρώπινο και πιο εξυπηρετικό. Προτεραιότητα δίνεται στην πρόληψη, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην αναβάθμιση των δομών και στη στήριξη του ιατρικού προσωπικού. Αντίστοιχα, στην παιδεία, το στοίχημα είναι διπλό: σύγχρονα σχολεία και ασφαλή πανεπιστήμια, όπου η γνώση θα βρίσκεται στο επίκεντρο.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημειώνουν στα Μακεδονικά Νέα ότι η Ελλάδα του 2027 και μετά από αυτό διαμορφώνεται τώρα και άρα δεν υπάρχει ούτε ημέρα για χάσιμο. Γι’ αυτό, όπως λένε, η πολιτική σταθερότητα είναι όρος εθνικής ευθύνης και προϋπόθεση για την πρόοδο, την κοινωνική συνοχή και την εθνική ασφάλεια. Και προσθέτουν: «Χωρίς αυτήν, οι μεταρρυθμίσεις δυσκολεύουν, η οικονομία υπονομεύεται, και η διεθνής εικόνα της χώρας αποδυναμώνεται. Με αυτήν, η Ελλάδα μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον της με σιγουριά, συνέπεια και εθνική αυτοπεποίθηση».

 

Χρήστος Τσαλικίδης

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Οι «σταθμοί» και τα ορόσημα της κυβέρνησης μέχρι τις αρχές του 2026
Πολιτική14.07.25 | 05:00
Χρήστος ΤσαλικίδηςΟι «σταθμοί» και τα ορόσημα της κυβέρνησης μέχρι τις αρχές του 2026