Με οδηγό την ανανέωση στόλων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, αλλά και την ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τεχνολογίες hybrid και mild-hybrid, η περιοχή δείχνει να στηρίζει τη γενικότερη εικόνα σταθεροποίησης της αγοράς πανελλαδικά. Η Θεσσαλονίκη διατηρεί τον ρόλο της ως «ατμομηχανή» των πωλήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ Μακεδονία και Θράκη αναδεικνύουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, προσφέροντας ευκαιρίες για στοχευμένες στρατηγικές από πλευράς των κατασκευαστών.
Οι αριθμοί σε Θεσσαλονίκη, Μακεδονία και Θράκη
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), η Θεσσαλονίκη κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2025 συνολικά 4.037 νέες ταξινομήσεις, εμφανίζοντας πτώση 17,04% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024 όταν είχαν πωληθεί 4.866 νέα αυτοκίνητα. Παρά τη μείωση αυτή, η πόλη παραμένει ισχυρός πόλος έλξης, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς αυτοκινήτου στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς αποτελεί και βασικό πυλώνα, λόγω του μεγάλου στόλου επιχειρήσεων, της ισχυρής παρουσίας δικτύων αντιπροσώπων και της γενικότερης τεχνολογικής ευαισθησίας των καταναλωτών.
Στην υπόλοιπη Μακεδονία, χωρίς τη Θεσσαλονίκη, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 2.897 οχήματα, έναντι 2.934 οχημάτων το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφοντας ουσιαστικά σταθερότητα. Στη Θράκη, οι πωλήσεις έφτασαν τα 709 οχήματα, ελαφρώς μειωμένες από τις 715 ταξινομήσεις του προηγούμενου έτους.
Συνολικά, η Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Θράκη) συγκέντρωσε 7.643 νέες πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο, καλύπτοντας περίπου το 9,8% της συνολικής αγοράς της χώρας, αφού σε όλη την Ελλάδα οι πωλήσεις ανήλθαν σε 78.165, σημειώνοντας οριακή αύξηση 0,2% έναντι των 78.020 οχημάτων στο ίδιο διάστημα του 2024. Η σχετική αντοχή της αγοράς αποδίδεται κυρίως στη ζήτηση για πιο οικονομικά στη χρήση και πιο «πράσινα» οχήματα, αλλά και στις συνεχείς καμπάνιες ανταγωνιστικών προσφορών από τους επίσημους διανομείς.
Ο μήνας που έδειξε δυναμική
Τον Ιούνιο του 2025, η αγορά ενίσχυσε την κινητικότητά της. Πανελλαδικά ταξινομήθηκαν 14.647 νέα οχήματα, αυξημένα κατά 3,5% από τις 14.147 ταξινομήσεις του Ιουνίου 2024.
Η Βόρεια Ελλάδα είχε επίσης σημαντική συμμετοχή σε αυτό το αποτέλεσμα, καθώς στη Θεσσαλονίκη ταξινομήθηκαν 634 οχήματα, στη Μακεδονία (εκτός Θεσσαλονίκης) 523 οχήματα και στη Θράκη 111 οχήματα. Έτσι, η συνολική συμβολή της Βόρειας Ελλάδας για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε σε 1.268 νέα οχήματα, ποσοστό περίπου 8,6% της εθνικής αγοράς για τον μήνα.
Στελέχη αντιπροσωπειών που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα δήλωσαν στα Μακεδονικά Νέα ότι «οι καταναλωτές εμφανίζονται ώριμοι και περισσότερο ενημερωμένοι σε σχέση με το παρελθόν, στρέφονται σε οχήματα που προσφέρουν χαμηλή κατανάλωση και υψηλή αξιοπιστία, ενώ δείχνουν ενδιαφέρον για τα υβριδικά και mild-hybrid μοντέλα». Επισήμαναν επίσης ότι η ανανέωση στόλων σε μικρές επιχειρήσεις και ο εκσυγχρονισμός οχημάτων επαγγελματικής χρήσης, όπως ελαφρά van, αποτελούν βασικούς μοχλούς στήριξης της αγοράς με τη Θεσσαλονίκη να παραμένει ισχυρός κόμβος, ενώ η υπόλοιπη Μακεδονία και η Θράκη να δείχνουν διαφορετικές συμπεριφορές.
Σημειώνεται δε ότι στην κατανομή ανά καύσιμο, το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2025, το μεγαλύτερο μερίδιο στις πωλήσεις είχαν τα υβριδικά οχήματα με ποσοστό 48,4%, αύξηση 9,1 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ακολούθησαν τα βενζινοκίνητα με ποσοστό 34,1% και πτώση κατά 6,6 μονάδες με βάση το ίδιο διάστημα του 2024, γεγονός που δείχνει τη μετατόπιση προς τα υβριδικά οχήματα, για λόγους που συνδέονται τόσο με την οικονομία χρήσης όσο και με τις ρυθμιστικές πιέσεις για μείωση ρύπων. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, πιθανότατα στο τέλος του 2025 τα υβριδικά να σταθεροποιηθούν σε επίπεδα άνω του 50%, δημιουργώντας νέα «κανονικότητα» στην ελληνική αγορά και επιταχύνοντας παράλληλα την είσοδο περισσότερων ηλεκτρικών τα επόμενα χρόνια.
Οι κατασκευαστές που ξεχωρίζουν
Η Toyota συνεχίζει να ηγείται της αγοράς, τόσο πανελλαδικά όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Σε όλη τη χώρα, το εξάμηνο ολοκληρώθηκε με 11.647 ταξινομήσεις Toyota, ενώ στη Θεσσαλονίκη έφτασε τα 839 οχήματα, αποδεικνύοντας τη σταθερή εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Στη Θεσσαλονίκη, για τον Ιούνιο, η Toyota κατέγραψε 100 οχήματα (15,8%), ακολουθούμενη από τη Hyundai με 53 (8,4%), την Peugeot με 50 οχήματα (7,9%), την BMW με 48 (7,6%), την Dacia με 46 (7,3%) και τη Suzuki με 38 (6%). Ενδεικτικό είναι ότι εταιρείες όπως Smart, Jaguar, Lotus, Maserati, Land Rover, Mitsubishi, Bentley και Lamborghini δεν πραγματοποίησαν καμία ταξινόμηση.
Στη Μακεδονία, η Toyota κυριάρχησε με 103 οχήματα (19,7%), ενώ ακολούθησαν η Kia με 73 (14%), η Hyundai με 63 (12%) και η Dacia με 50 (9,6%). Στη Θράκη, η Toyota έφτασε το εντυπωσιακό 21,6% με 24 οχήματα, ενώ η Suzuki κατέγραψε 12 (10,8%) και η Hyundai 11 (9,9%).
Οι τάσεις και οι προοπτικές
Η αγορά της Βόρειας Ελλάδας δείχνει ότι κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Στη Θεσσαλονίκη οι καταναλωτές επιλέγουν περισσότερο ευρωπαϊκά και ιαπωνικά brands, με προτίμηση σε αξιόπιστα, οικονομικά μοντέλα κατάλληλα για χρήση στην πόλη. Στη Μακεδονία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ιδιώτες δείχνουν προτίμηση σε SUV και hatchbacks που ανταποκρίνονται σε μικτές αστικές-αγροτικές ανάγκες, με Toyota, Hyundai, Kia και Dacia να κερδίζουν μερίδια. Στη Θράκη, η Toyota φαίνεται να κερδίζει τη μάχη της αξιοπιστίας, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό σε αγορές που απαιτούν μεγαλύτερη σιγουριά για την επένδυση στο όχημα.
Στελέχη των αντιπροσωπειών εκτιμούν ακόμη ότι το επόμενο εξάμηνο η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, ειδικά καθώς θα ενισχυθεί η παρουσία υβριδικών και mild-hybrid επιλογών που ανταποκρίνονται στην ανάγκη για μικρότερο κόστος χρήσης και χαμηλότερους ρύπους. Η σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμού και πιθανές βελτιώσεις στο κόστος χρηματοδότησης θα αποτελέσουν επίσης κρίσιμους παράγοντες για τη συνέχιση της θετικής δυναμικής.
Το τοπίο στη Βόρεια Ελλάδα αποτυπώνει με σαφήνεια πως οι καταναλωτές κινούνται με σύνεση αλλά και με διάθεση να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον που επιτρέπει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναπτύξουν πιο στοχευμένες, τοπικά προσαρμοσμένες εμπορικές στρατηγικές.