makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Πώς η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε data hub της Κεντροανατολικής Ευρώπης – Ο ρόλος της Lancom και οι νέες επενδύσεις

Ακούστε το άρθρο 8'
16.07.2025 | 08:00
Η LANCOM, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε δυναμικά από τον χώρο των data centers και του cloud-telecom, εξελίσσεται με εντυπωσιακό ρυθμό σε βασικό παίχτη για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι μόνο, τοποθετώντας τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των τηλεπικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και των υπηρεσιών edge τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Με αιχμή το υπερσύγχρονο Balkan Gate, το μεγαλύτερο Tier III carrier-neutral data center στη Βόρεια Ελλάδα, η LANCOM χτίζει ένα οικοσύστημα υποδομών, ανθρώπινου δυναμικού και διεθνών συνεργασιών που αλλάζει το γεωοικονομικό τοπίο της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της LANCOM, Γιώργο Νώλη, «αυτό που πετύχαμε με το Balkan Gate είναι να δημιουργήσουμε τη “μαγιά” για μια χιονοστιβάδα ανάπτυξης. Η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε κόμβο των Βαλκανίων και πλέον φιλοδοξεί να γίνει το κέντρο της Κεντροανατολικής Ευρώπης για τις τηλεπικοινωνίες και την τεχνητή νοημοσύνη. Η Ελλάδα έχει χάσει εξελίξεις στο παρελθόν, τώρα όμως, με την κατάλληλη υποδομή και ομάδα, είμαστε έτοιμοι να γίνουμε η πύλη για όλη την περιοχή».

Το στρατηγικό πλεονέκτημα της LANCOM είναι ότι συνδυάζει τρεις κορυφαίες δυνάμεις: την ίδια την εταιρεία με την τεχνογνωσία στα data centers, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες, την CBS LAN (την κοινή εταιρεία με την Cosmos Business Systems σε ποσοστό 50%-50%) που έχει αναλάβει την κυβερνοασφάλεια, και φυσικά την Cosmos Business Systems, τον μεγαλύτερο integrator της χώρας, που παρέχει και το ανθρώπινο δυναμικό για on-site αποκατάσταση. Αυτός ο συνδυασμός είναι μοναδικός στην ελληνική αγορά, καθιστώντας τη LANCOM πρωτοπόρο στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών και στην ταχεία επαναφορά λειτουργιών, ακόμα και σε περιπτώσεις zero-day επιθέσεων.

Η υποδομή που άλλαξε το παιχνίδι

Το Balkan Gate Thessaloniki δεν είναι απλώς ένα μεγάλο data center. Πρόκειται για τον σημαντικότερο στρατηγικό κόμβο διασύνδεσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς έχει ήδη επιλεγεί ως σημείο παρουσίας (PoP) από τους μεγαλύτερους διεθνείς και εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Το data center πληροί τα αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας, αξιοπιστίας και απόδοσης, ενώ είναι πιστοποιημένο Tier III και carrier-neutral, γεγονός που το καθιστά ανεξάρτητο από συγκεκριμένους παρόχους.

«Χωρίς το Balkan Gate, δεν θα υπήρχαν τέτοιες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη. Οι πάροχοι και οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες απαιτούν υποδομές παγκόσμιου επιπέδου και εξειδικευμένο προσωπικό. Πλέον έχουμε και τα δύο», επισήμανε ο κ. Νώλης.

Το Balkan Gate ήδη διαθέτει 50 racks σε πλήρη χρήση, το επόμενο διάστημα θα φτάσει τα 250 και μπορεί να επεκταθεί σε πάνω από 500 racks χωρίς καν να χρειαστεί νέα κτηριακή επέκταση. Το κτίριο είναι 2.500 τ.μ. με δυνατότητα να φτάσει τα 10.000 τ.μ. βάσει συντελεστή δόμησης, αποδεικνύοντας πόσο στρατηγικά έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τη ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση. Σημειώνεται ακόμη ότι το πελατολόγιο του προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό σε ποσοστό κατά 70%. 

Το μοναδικό Security Operation Center στη Βόρεια Ελλάδα

Ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του Balkan Gate, η LANCOM προχώρησε στη δημιουργία του μοναδικού Security Operation Center (SOC) στη Βόρεια Ελλάδα, μέσα από την CBS LAN. Το SOC της LANCOM αποτελεί το μοναδικό 24ωρο κέντρο κυβερνοασφάλειας στην περιοχή, λειτουργεί με τη βοήθεια της IBM QRadar, και βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει σε πραγματικό χρόνο απειλές που θα περνούσαν απαρατήρητες από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Η ομάδα του SOC είναι διάσπαρτη στην Αθήνα, την Κύπρο και σε απομακρυσμένη εργασία, αλλά ο σκληρός πυρήνας βρίσκεται στο Balkan Gate της Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζοντας άμεση πρόσβαση στην υπολογιστική ισχύ και τις υποδομές του data center.

«Στην κυβερνοασφάλεια δεν υπάρχουν εγγυήσεις 100% προστασίας. Μπορεί πάντα να προκύψει ένα zero-day attack. Το κρίσιμο είναι η επαναφορά στη λειτουργία – κι εκεί έχουμε το πλεονέκτημα να επαναφέρουμε οργανισμούς στον ελάχιστο δυνατό χρόνο», υποστήριξε ο κ. Νώλης.

Συμμόρφωση με το NIS2 και προστασία κρίσιμων υποδομών

Η CBS LAN ήδη προστατεύει κρίσιμες κρατικές υποδομές, υπουργεία, αλλά και μεγάλους οργανισμούς υγείας και ενέργειας. Η συμμόρφωση με το πλαίσιο NIS2, που απαιτεί από δημόσιους φορείς και κρίσιμες υποδομές να έχουν 24ωρη παρακολούθηση και σχέδιο disaster recovery, αυξάνει ακόμη περισσότερο τη σημασία τέτοιων κέντρων.

Με την ανάπτυξη του Thess INTEC, η LANCOM θα λειτουργεί έναν ακόμα ισχυρό πυλώνα για να εξυπηρετεί δήμους, περιφέρειες και οργανισμούς σε όλη τη χώρα, αποθηκεύοντας και προστατεύοντας τα δεδομένα τους και καθοδηγώντας τους στις απαραίτητες ενέργειες θωράκισης. Θα υπάρχει μάλιστα ειδικός χώρος SOC και στο Thess INTEC, στελεχωμένος από προσωπικό που θα προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή, δίνοντας ευκαιρίες σε νέους ταλαντούχους επαγγελματίες στη Βόρεια Ελλάδα.

Η επένδυση της LANCOM στο Thess INTEC ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ με στόχο να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες data και cyber security στους χρήστες του τεχνολογικού πάρκου, οι οποίοι θα είναι εταιρείες με αυξημένες ανάγκες σε υπολογιστική ισχύ και ασφάλεια. Το Thess INTEC θα συνδεθεί απευθείας με το Balkan Gate μέσω ιδιωτικής σύνδεσης, ενώ το προσωπικό του Thess INTEC θα μπορεί να υποστηρίζει εγκαταστάσεις ακόμη και σε εργοστάσια στh Σίνδο, την Ξάνθη ή την Αλεξανδρούπολη. Η κεντροποιημένη διαχείριση των υποδομών θα γίνει δυνατή χάρη στη διασύνδεση όλων αυτών των κόμβων, διασφαλίζοντας υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια.

Το Ionian System και η νέα γεωγραφία των υποβρύχιων καλωδίων

Η Ελλάδα αξιοποιεί πλέον το τεράστιο συγκριτικό της πλεονέκτημα: τη μεγάλη ακτογραμμή που επιτρέπει τη συγκέντρωση υποβρύχιων καλωδίων. Το 99% της παγκόσμιας διακίνησης Internet γίνεται μέσω υποβρυχίων καλωδίων και παλαιότερα η Ελλάδα δεν θεωρούνταν φιλική σε τέτοιες επενδύσεις. Τώρα, όμως, οι γραμμές που περνούν από τo Σουέζ κάνουν πρώτο σταθμό στην Ελλάδα, πριν συνεχίσουν προς Ιταλία και Μασσαλία.

Το Ionian System, ένα νέο καλώδιο που συνδέει το Κροτόνε της Ιταλίας με την Πρέβεζα, συνεχίζει χερσαία προς τη Θεσσαλονίκη. Η Πρέβεζα δεν αποτελεί τηλεπικοινωνιακό κόμβο, αλλά η Θεσσαλονίκη είναι, κι έτσι οι πάροχοι έχουν τοποθετήσει private cages στο Balkan Gate για τα κεντρικά τους μηχανήματα, σύμφωνα με τον κ. Νώλη. Αντίστοιχες υποδομές έχουν στη Ρώμη, στο Μιλάνο και στην Αθήνα.

Επιπλέον, οι οπτικές ίνες που βρίσκονται μέσα στον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline) μεταφέρουν εκτός από φυσικό αέριο και τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, με το σημείο αναγέννησης σήματος να βρίσκεται στο Balkan Gate. Έτσι, όλη η κίνηση από την Τουρκία προς τη Δύση περνά υποχρεωτικά από τη Θεσσαλονίκη και τη Σόφια, με τη Θεσσαλονίκη να αποτελεί πιο άμεση και γρήγορη διαδρομή – κρίσιμη για χρηματιστηριακές συναλλαγές, fintech, ή αυτόνομα οχήματα.

Η Σόφια, με πάνω από 200 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, υπήρξε για χρόνια μονόδρομος λόγω χαμηλού κόστους και έτοιμων υποδομών. Ωστόσο, οι κανονιστικές ιδιαιτερότητες της Τουρκίας, που επιτρέπουν τον έλεγχο συνδέσεων στην Κωνσταντινούπολη όπου η LANCOM επεκτείνεται με δικό της σημείο παρουσίας (PoP), αλλάζουν τα δεδομένα. Οι πάροχοι αναζητούν εναλλακτικές και η Θεσσαλονίκη μαζί με τη Σόφια αποτελούν πλέον τους δύο βασικούς πυλώνες για τη διασύνδεση Ανατολής-Δύσης. Η Θεσσαλονίκη είναι πιο άμεση και πιο γρήγορη διαδρομή για την κίνηση από την Τουρκία προς τη Δύση. 

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η LANCOM διεκδικεί με επιτυχία αυτή τη θέση. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ πιο άμεση διαδρομή και αυτό έχει τεράστια σημασία για υπηρεσίες που χρειάζονται real time», πρόσθεσε ο κ. Νώλης.

Πέρα από τον άξονα Ανατολής-Δύσης, σχεδιάζεται και η διασύνδεση Βορρά-Νότου, αξιοποιώντας τα νέα υποβρύχια καλώδια που κατασκευάζονται και πρόκειται να τερματίσουν στην Κρήτη ή την Αττική. Ο στόχος είναι αυτά τα καλώδια να συγκλίνουν στο υπό κατασκευή data center του Balkan Gate της LANCOM στο Ηράκλειο, ενώ θα δημιουργηθούν και σημεία παρουσίας (PoPs) σε άλλα data centers, ώστε να οργανωθεί καλύτερα η ροή της κίνησης προς τον Βορρά. Μέρος αυτής της κίνησης θα περάσει από την Αθήνα, ενώ άλλες ροές θα παρακάμψουν την πρωτεύουσα και θα οδεύσουν απευθείας στη Θεσσαλονίκη, για να κατανεμηθούν στη συνέχεια είτε βόρεια προς την Κεντροανατολική Ευρώπη, είτε ανατολικά, είτε δυτικά προς την Ιταλία, λειτουργώντας ως εναλλακτική όδευση. 

Παράλληλα, έχουν γίνει ήδη επαφές της εταιρείας με το Υπουργείο Υποδομών για την αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών, όπως τα υπόγεια και υπέργεια δίκτυα κατά μήκος των εθνικών οδών, για την τοποθέτηση οπτικών ινών. Αν και το εγχείρημα αυτό συναντά δυσκολίες λόγω της πολυπλοκότητας των διαδικασιών, θεωρείται από τη LANCOM ως η βέλτιστη λύση για την ανάπτυξη της χώρας στον στρατηγικό αυτό τομέα. 

Τα επόμενα μεγάλα projects

Η LANCOM φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο edge AI data center στα Βαλκάνια. Η επένδυση για την ψύξη υψηλής πυκνότητας και την υποδομή για edge μηχανήματα θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2026. Ήδη έχουν «κλειδώσει» δύο anchor customers, ένας εκ των οποίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα content delivery networks στον κόσμο, με απαιτήσεις έως και 30.000 W ανά rack.

Ταυτόχρονα, η LANCOM επενδύει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για τη διασύνδεση του Balkan Gate με τον Προμαχώνα, ενώ σχεδιάζονται και έργα σύνδεσης με την Αθήνα. Παράλληλα, το ενεργειακό μείγμα του data center είναι 100% από ανανεώσιμες πηγές, στοιχείο που αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής ESG της LANCOM.

Το Balkan Gate ως case study προσέλκυσης διεθνών κολοσσών

Σημειώνεται ακόμη ότι το Balkan Gate ήδη φιλοξενεί πελάτες όπως η EXA Infrastructure, που διαχειρίζεται το αποκλειστικό δίκτυο οπτικών ινών του TAP για όλη την Ανατολή και Δύση. Η εμπιστοσύνη αυτών των κολοσσών οδηγεί σε επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εξοπλισμό και διασύνδεση, με τις προβλέψεις να μιλούν σύντομα για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Το Balkan Gate έχει πετύχει τον αρχικό στόχο του ως gateway επικοινωνιών, όπως υποστήριξε ο κ. Νώλης. Με τις νέες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, ετοιμάζεται να εξελιχθεί και σε edge AI data center για την εξυπηρέτηση των αυριανών αναγκών.

Η LANCOM αποδεικνύει συνεπώς ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή των data centers, των υποβρύχιων καλωδίων και της τεχνητής νοημοσύνης. Η Θεσσαλονίκη, χάρη στις στρατηγικές επενδύσεις και το όραμα του Γιώργου Νώλη και της ομάδας του, έχει ήδη εξελιχθεί σε κόμβο για τα Βαλκάνια.

«Η Ελλάδα έχασε πολλά τρένα στο παρελθόν. Τώρα όμως, με τη σωστή υποδομή και την ομάδα, είμαστε έτοιμοι να γίνουμε η πύλη για όλη την Κεντροανατολική Ευρώπη», είπε καταλήγοντας ο κ. Νώλης.

Δήμητρα Τάγκα

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Το Balkan Gate πάει… στο Thess INTEC  – Πώς η Lancom «αναβαθμίζει» το τεχνολογικό πάρκο της Θεσσαλονίκης
Επιχειρήσεις15.07.25 | 10:27
Δήμητρα ΤάγκαΤο Balkan Gate πάει… στο Thess INTEC – Πώς η Lancom «αναβαθμίζει» το τεχνολογικό πάρκο της Θεσσαλονίκης