Είναι ο έμπρακτος σεβασμός στις «ρίζες» της εθνικής μας ταυτότητας και η αναγνώριση πως σε μια «ρευστή» εποχή, κατά την οποία κυριαρχεί η αμφισβήτηση αξιών, αρχών και θέσεων, η Εκκλησία της Ελλάδας είναι συνοδοιπόρος της Πολιτείας στο παρόν και στο μέλλον.
Επί της ουσίας, με τη διήμερη παρουσία του στο «Περιβόλι της Παναγίας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους Ηγούμενους των Ιερών Μονών, έδειξαν το νέο πλαίσιο συμπόρευσης Κράτους-Εκκλησίας με αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση, μέτρο, ουσία και συνεργασία. Μια συμπόρευση που βασίζεται σε ισχυρούς δεσμούς, συμβολίζει την «επανασύνδεση» του ελληνικού Κράτους με τις διαχρονικές αξίες που το συγκροτούν, λαμβάνει χώρα χωρίς τυμπανοκρουσίες και προχωρά με σταθερά βήματα. Η νέα, ώριμη σχέση που αναπτύσσεται, μακριά από ιδεοληψίες και στείρους ανταγωνισμούς, είναι η πολιτική «υπεραξία» της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος.
Επένδυση στην παράδοση
Όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση των 100 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την προστασία, την αναστήλωση και την ενίσχυση των υποδομών του Αγίου Όρους, σε συνδυασμό με την αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης από τα 2 στα 3 εκατομμύρια ευρώ, είναι μια «επένδυση» στα μοναστήρια, στον πολιτισμό, στην πνευματικότητα και την εθνική μας παράδοση. Είναι η απόδειξη ότι η πνευματική κληρονομιά, ο πολιτιστικός πλούτος και η εθνική ταυτότητα αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής «ισορροπίας». Διότι, το Άγιο Όρος δεν είναι μόνο ένας τόπος λατρείας. Είναι περισσότερα… Ένα ζωντανό «μουσείο» βυζαντινής τέχνης, ανυπολόγιστης ιστορικής και πνευματικής αξίας. Άλλωστε, τα κονδύλια που θα διατεθούν δεν αφορούν μόνο τις βασικές υποδομές, όπως είναι οι δρόμοι, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, αλλά και έργα αποκατάστασης, αναστήλωσης και προστασίας των μονών και των πολιτιστικών τους θησαυρών. Με άλλα λόγια, είναι μια συνειδητή επιλογή για να προστατευθεί η πνευματική καρδιά της Ορθοδοξίας.
Επιπλέον, η «επένδυση» αυτή λειτουργεί ως έμπρακτη στήριξη στην Εκκλησία και στον ρόλο που διαδραματίζει στον δημόσιο βίο. Σε μια εποχή όπου η «μόδα» τηςαπομάκρυνσης από την παράδοση, ως μια ξεπερασμένη ιδέα, δημιουργεί στους λαούς ένα… κενό ταυτότητας, η κυβέρνηση επιλέγει να στείλει ισχυρό μήνυμα ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού. Έτσι, λοιπόν, οι πόροι που θα διατεθούν δεν είναι μια ακόμα «επιδότηση», όπως βιάστηκαν ορισμένοι να υποστηρίξουν κακοπροαίρετα, αλλά η αναγνώριση της θεσμικής και κοινωνικής αξίας της Εκκλησίας, ειδικά μέσα από τον πνευματικό ρόλο του Αγίου Όρους, που παραμένει διαχρονικό κέντρο προσευχής, πνευματικής καθοδήγησης και σιωπηλής προσφοράς.
Επίσκεψη σεβασμού στις «ρίζες» της Ορθοδοξίας
Υπό αυτό το πρίσμα η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αθωνική Πολιτεία δεν ήταν ούτε τυπική, ούτε επικοινωνιακή. Ήταν μια πράξη σεβασμού από έναν Πρωθυπουργό που γνωρίζει πως η δύναμη ενός Έθνους είναι οι «ρίζες» του. Σε έναν κόσμο, λοιπόν, που μεταβάλλεται ταχύτατα, η διατήρηση των πνευματικών μας αξιών δεν είναι πολυτέλεια. Απεναντίας είναι αναγκαιότητα. Και η στήριξη του Αγίου Όρους, αυτού του μοναδικού σημείου αναφοράς για την Ορθοδοξία, είναι μια ουσιαστική πράξη εθνικής αυτογνωσίας σε μια Ελλάδα που προχωρά μπροστά χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε. Όπως έγραψε, άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του: «Το Άγιο Όρος δεν είναι μόνο τόπος πίστης και προσευχής. Είναι και ένας ζωντανός φάρος σταθερότητας, ένα σύμβολο πνευματικής συνέχειας σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα και συχνά ταραγμένα».