Απεναντίας… Διαθέτει ισχυρό πολιτικό και συναισθηματικό φορτίο και εκπέμπει το μήνυμα ότι η εθνική πορεία δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τις παραδόσεις και τις πνευματικές «ρίζες» του Έθνους μας. Πόσο μάλλον σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και διακρίνεται από έντονες μεταβολές.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε να καταστήσει σαφές ότι σε έναν κόσμο όπου αμφισβητούνται τα πάντα, η Ελλάδα οφείλει να διατηρήσει τις σταθερές της. Όχι με την έννοια της αποκήρυξης της εξέλιξης, αλλά του σεβασμού σε αξίες που διαμόρφωσαν τη συλλογική ταυτότητα του Ελληνισμού.
Όποιος «διαβάσει» προσεκτικά την αντιφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Άγιο Πρώτο, κατά την άφιξή του στις Καρυές, αντιλαμβάνεται μέσα από τις λέξεις ότι η επίσκεψή του εξέπεμπε τρεις ξεκάθαρους συμβολισμούς. Ο πρώτος ήταν ο σεβασμός στην παράδοση, ο δεύτερος η ενότητα του Έθνους και ο τρίτος η απάντηση σε μια σειρά ερωτημάτων γύρω από τη σχέση Πολιτείας-Εκκλησίας, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να συνυπάρχουν σε μια «λεπτή» αλλά ιστορικά διαμορφωμένη ισορροπία.
Στηρίζει τη μοναστική παράδοση και τη θρησκευτική κληρονομιά
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στον λόγο του ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Άγιο Όρος «φωτισμένο κέντρο» και «πυξίδα σε έναν κόσμο χωρίς προσανατολισμό». Το ίδιο και η αναφορά του στην αξία της Αθωνικής Πολιτείας ως «σύμβολο εθνικής ενότητας» και «φάρο της Ορθοδοξίας με διεθνή ακτινοβολία». Εξίσου σημαντική στιγμή αποτέλεσε η ανακοίνωση της οικονομικής ενίσχυσης με 100 εκατομμύρια ευρώ, έως το 2030, για την υλοποίηση έργων κτηριακής αναβάθμισης, αποκατάστασης μετά τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό, περιβαλλοντικής προστασίας και διευκόλυνσης των προσκυνητών. Επιπλέον, ανακοινώθηκε αύξηση της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης από 2 σε 3 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας έμπρακταότι η Πολιτεία δεν περιορίζεται σε εξαγγελίες, αλλά στηρίζει επί της ουσίας τη διατήρηση της μοναστικής παράδοσης και της θρησκευτικής κληρονομιάς.
Η Ελλάδα και το Άγιο Όρος ως πυλώνας σταθερότητας
Παράλληλα, η αναφορά του ότι συζήτησε με τους μοναχούς θέματα ασφάλειας και προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι η φωνή της «αλήθειας» και της «νηφαλιότητας» χρειάζεται σήμερα πιο ισχυρή παρουσία, ήταν άλλη μια απόδειξη του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ιδιαίτερη σημασία είχε και η προσωπική διάσταση της επίσκεψης, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις παλαιότερες παρουσίες του στην Αθωνική Πολιτεία, υπενθυμίζοντας τη διαχρονική σχέση του ιδίου και της οικογένειάς του με το Άγιο Όρος.
Η πρόοδος δεν σημαίνει λήθη ούτε η παράδοση σημαίνει ακινησία
Με λίγα λόγια, ο Πρωθυπουργός συνδύασε την αναγνώριση της ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας του Αγίου Όρους με την προώθηση ενός πολιτικού αφηγήματος που θέλει την Ελλάδα να πορεύεται στο μέλλον χωρίς να αποκόπτεται από την πνευματική, θρησκευτική και πολιτισμική της ταυτότητα. Και φυσικά τα μηνύματα που στάλθηκαν εντός και εκτός συνόρων δεν αφορούν μόνο το παρόν, αλλά και το αύριο, αφού στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης είναι να συγκεράσει την πίστη με τον εκσυγχρονισμό και την παράδοση με τις κοινωνικές αλλαγές.
Άλλωστε, όπως εξηγούσαν προ ημερών στα Μακεδονικά Νέα συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, «η ταυτότητα ενός Έθνους δεν συγκροτείται μόνο από νόμους και θεσμούς, αλλά και από μνήμες, σύμβολα και πνευματικές καταβολές. Αν αυτή η ισορροπία διατηρηθεί με ειλικρίνεια και συνέπεια, τότε ίσως να βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση της ελληνικής πολιτικής ωριμότητας, όπου η πρόοδος δεν σημαίνει λήθη, και η παράδοση δεν σημαίνει ακινησία».