makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Διπλωματικες πηγες

Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων - Χάρτης των κοινών ερευνών Λιβύης και Τουρκίας

Ακούστε το άρθρο 8'
25.06.2025 | 19:46
Τον χάρτη όπου θα γίνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες από Λιβύη και Τουρκία, βάσει του οποίου προκύπτει εκ πρώτης όψεως ότι κινείται νοτίως της μέσης γραμμής, έδωσε στη δημοσιότητα η Λιβυκή εταιρεία Πετρελαίου, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO για τη διεξαγωγή γεωλογικών και γεωφυσικών μελετών σε τέσσερις υπεράκτιες περιοχές. «Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» υπογράμμισαν διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) ανακοίνωσε ότι «πραγματοποιήθηκαν επίσης συζητήσεις για τη διεξαγωγή δισδιάστατης σεισμικής έρευνας, συνολικού μήκους 10.000 χιλιομέτρων, καθώς και για την επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν, εντός χρονικού διαστήματος που δεν θα υπερβαίνει τους εννέα μήνες».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Türkiye η οποία δημοσίευσε σήμερα τη συγκεκριμένη είδηση υπό τον τίτλο «Νέα κίνηση στη Γαλάζια Πατρίδα! Τουρκία και Λιβύη αναλαμβάνουν δράση κατά της Ελλάδας», οι δύο χώρες ξεκινούν άμεσα σεισμικές εργασίες σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές.

Επίσης, αναφέρει, επικαλούμενη τουρκικές πηγές, ότι η συμφωνία τίθεται σε εφαρμογή έπειτα από συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται η έντονη αντίδραση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Ελλάδας ως «μονομερείς».

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός για έρευνες υδρογονανθράκων που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Ιουνίου και, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς, «συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης», αγνοώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Άγκυρα κάνει λόγο για «κλιμάκωση της έντασης» μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας. Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι ο Έλληνας πρέσβης στην Τρίπολη, Νικόλαος Γκαριελίνης, εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, όπου του επιδόθηκε επίσημη διαμαρτυρία.

Η συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα σε NOC και TPAO έρχεται μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της  εντάσεων στη θαλάσσια δικαιοδοσία μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, όταν η τελευταία προέβη σε αβάσιμους ισχυρισμούς περί «διαφιλονικούμενων» θαλάσσιων ζωνών, αντιδρώντας στην πλήρως νόμιμη πρωτοβουλία της Ελλάδας να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.

Το ζητούμενο πλέον είναι κατά πόσον οι περιοχές που περιλαμβάνονται στη συμφωνία ταυτίζονται με εκείνες που έχει ήδη θέσει προς διεθνή δημοπράτηση η ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο ανταγωνιστικά κέντρα εξουσίας στη Λιβύη είχαν αντιταχθεί στην ελληνική πρόσκληση για την αδειοδότηση ερευνών υδρογονανθράκων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι μία μέρα μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της κυβέρνηση της Τρίπολης, η παράλληλη κυβέρνηση της Βεγγάζης, που τελεί υπό τον έλεγχο του στρατηγού Καλίφα Χάφταρ, με ανακοίνωση του «υπουργείου Εξωτερικών» κατήγγειλε κι αυτή την Ελλάδα για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης.


 

 

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Λιβύη και Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο για σεισμικές έρευνες σε 4 θαλάσσιες περιοχές
Διεθνή25.06.25 | 02:25
Λιβύη και Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο για σεισμικές έρευνες σε 4 θαλάσσιες περιοχές