makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ- Δ. ΛΑΚΑΣΑΣ

Τι σημαίνουν οι δασμοί Τραμπ για την παγκόσμια οικονομία – Πώς πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη

Ακούστε το άρθρο 8'
13.07.2025 | 08:00
Shutterstock
Το κακό σενάριο επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής όσον αφορά τους επιβληθέντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δασμούς στα εξαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει γνώμη σε κάτι που έχει ήδη αποφασίσει. Απέδειξε συγχρόνως ότι μπορεί να αλλάξει τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα με μια του κίνηση, αν αυτή θεωρεί ότι θα ευνοήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ντόναλτ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του για επιβολή δασμών 30% στα προϊόντα που εισάγει η χώρα του από την ΕΕ και το Μεξικό.

Η πρώτη αντίδραση από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων -ΣΕΒΕ, κ. Συμεών Διαμαντίδη στα Μακεδονικά Νέα είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη «πρέπει να πάρει μπρος» βλέποντας πιο ρεαλιστικά την όλη κατάσταση και τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Διαμαντίδης δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα πως «αυτή η ανακοίνωση είναι ακόμη ένα μέσο διαπραγμάτευσης. Παραμένουμε ψύχραιμοι έως τη 1η Αυγούστου. Αυτό που μπορεί να περάσει είναι επιβολή δασμών 10% από τις ΗΠΑ στα προϊόντα που εισάγουν από την Ε.Ε. και μηδέν δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα που εισάγει η Ευρώπη. Αν παραμείνει το 30% θα δημιουργήσει προβλήματα στις εξαγωγές της Ευρώπης προς την Αμερική».

Όσον αφορά στο τι σημαίνει ειδικότερα για τη χώρα μας και γενικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή η ανακοίνωση και το ύψος των δασμών, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ανέφερε: «Αυτή η ανακοίνωση για δασμούς 30% για την Ελλάδα δεν θα επηρεάσει πολύ τις εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ. Ωστόσο, σίγουρα θα υπάρχει κάποια μείωση. Για την Ευρώπη θα είναι δύσκολα τα πράγματα και θα επηρεαστεί έμμεσα η χώρα μας, γιατί το 50% με 55% των εξαγωγών μας κατευθύνονται προς ευρωπαϊκές χώρες. Μια ακόμη επίπτωση είναι να εισάγονται στην Αμερική ευρωπαϊκά προϊόντα μέσω τρίτων χωρών, όπως είναι η Τουρκία, όπου οι δασμοί είναι 10%. Η Τουρκία από την Ευρώπη τα εισάγει με 0% και εξάγει στην Ευρώπη με 10%».

Συμεών Διαμαντίδης

Ο κ. Διαμαντίδης εξέφρασε την άποψη ότι μέχρι την 1η Αυγούστου υπάρχει χρονικό διάστημα για αλλαγές σε αυτές τις ανακοινώσεις, ωστόσο κάλεσε την Ευρώπη να κινητοποιηθεί. «Πρέπει μέχρι τότε η Ευρώπη να πάρει μπρος γιατί αυτό το 0-0 που ήθελε δεν γίνεται. Πρέπει να δώσουμε το 10% που το αντέχουμε και η Ευρώπη να επιβάλει μηδενικούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα που και αυτό το αντέχουμε. Αλλιώς θα έχουμε επιπτώσεις», ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση.

Λακασάς: «Να μην καταστεί η Δύση οικονομικός υπόδουλος της Κίνας»

 

Μια άκρως ενδιαφέρουσα άποψη για την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τράμπ όπου οι ΗΠΑ από την 1η Αυγούστου επιβάλουν δασμούς 30% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα, εξέφρασε στα Μακεδονικά Νέα ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒΕ, έμπειρος επιχειρηματίας, οικονομολόγος και συγγραφέας κ. Δημήτριος Λακασάς, ο οποίος προέτρεψε να λάβουν όλοι υπόψιν τους τη μεγάλη εικόνα. Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή η εξαγγελία ήρθε για να εφαρμοστεί ή ότι θα μείνει ως έχει.

Πιο αναλυτικά παραθέτοντας και συγκεκριμένα στοιχεία τεκμηρίωσης της άποψής του ο κ. Λακασάς, τόνισε στα Μακεδονικά Νέα πως «πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και λάβουμε υπόψιν δυο παραμέτρους. Ο Τραμπ λειτουργεί ως Game Changer (σ.σ. αυτός που αλλάζει το οικονομικό παιχνίδι) και με μια επιθετική διαπραγματευτική λογική. Έχει αποδείξει ότι υλοποιεί μια κίνηση όχι αναγκαστικά για να την εφαρμόσει, αλλά μπορεί να την αναβάλει ή να την τροποποιήσει».

Η ανησυχία του κ. Λακασά είναι ότι αν δεν αλλάξει η εικόνα με τα εμπορικά ελλείματα που παράγουν οι ευρωπαϊκές χώρες, η Κίνα που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής θα μετατρέψει τη Δύση σε Slave Country (οικονομικό υπόδουλο).

Δημήτρης Λακασάς

Πιο συγκεκριμένα παρέθεσε τα παρακάτω οικονομικά στοιχεία: «Το εμπορικό έλλειμα των ΗΠΑ προς Κίνα είναι 1 προς 3, δηλαδή για κάθε τρία (3) προϊόντα που εξάγει η Κίνα στις ΗΠΑ, μόλις ένα (1) εξάγουν οι ΗΠΑ στην Κίνα. 

Η αναλογία του εμπορικού ελλείματος της Ε.Ε. προς την Κίνα είναι 2,4 φορές. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 2,4 προϊόντα που εξάγει η Κίνα στην Ε.Ε., μόλις ένα (1) εξάγει η Ευρώπη στην Κίνα.

Το γενικό εμπορικό έλλειμα της Ελλάδας είναι 2,3 προς 1. Για κάθε 2,3 προϊόντα που εισάγουμε, εξάγουμε μόλις ένα (1). Επίσης, έχουμε ένα εμπορικό έλλειμα που αντιπροσωπεύει το 2,8% του ΑΕΠ». Παράλληλα η αναλογία εμπορικού ελλείματος ΗΠΑ προς Ε.Ε. είναι 1,64.

Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας ο κ. Δημήτρης Λακασάς πρόσθεσε πως «κάθε οικονομία και κυρίως η Ελλάδα θα πρέπει να κοιτάει το επίπεδο αυτονομίας της οικονομίας της και να εφαρμόζει το δόγμα "παράγω και εξάγω" ώστε να μειώνεται το εμπορικό έλλειμα και οι εισαγωγές να υποκαθίστανται από Ελληνική παραγωγή».

Προσοχή στη παγκόσμια οικονομική κυριαρχία της Κίνας


Ο κ. Λακασάς βάζει και μια άλλη παράμετρο και συνιστά προσοχή στην παγκόσμια οικονομική κυριαρχία της Κίνας. Χαρακτηριστικά επισήμανε: «Αν συνυπολογίσει κάποιος ότι το ένα τρίτο (1/3) της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής βρίσκεται στην Κίνα, καταλαβαίνουμε ότι ως Δύση και Δυτική Οικονομία δεν πρέπει να επιτρέψουμε η παραγωγή της να ξεπεράσει το 50% και το έλλειμα της Αμερικής να γίνει ένα προς πέντε και της Ευρώπης ένα προς τέσσερα, καθώς έτσι η Κίνα θα αποκτήσει παγκόσμια οικονομική κυριαρχία».

Ο κ. Λακασάς υπογραμμίζει ότι το παραπάνω ενδεχόμενο πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν από γεωστρατηγικής, γεωπολιτικής και γεωοικονομικής άποψης.

«Έχουμε τις ΗΠΑ που είναι η μήτρα του καπιταλισμού που εφαρμόζουν προστατευτική πολιτική και έχουμε την Κίνα που είναι το μοναδικό Κομμουνιστικό καθεστώς που εφαρμόζει φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση», επισημαίνει ο κ. Λακασάς, χαρακτηρίζοντας την παραπάνω διαπίστωση ως παράδοξο της παγκόσμιας οικονομίας.

Γιώργος Νεοχωρίτης

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - ΕΕ: Οι δασμοί Τραμπ και η αντίδραση των Βρυξελλών
Διεθνή12.07.25 | 06:18
Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - ΕΕ: Οι δασμοί Τραμπ και η αντίδραση των Βρυξελλών