makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - ΕΕ: Οι δασμοί Τραμπ και η αντίδραση των Βρυξελλών

Ακούστε το άρθρο 8'
12.07.2025 | 21:18
Νέα δεδομένα στην παγκόσμια εμπορική σκακιέρα φέρνουν οι ανακοινώσεις Τραμπ σχετικά με τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ θα επιβάλλεται δασμός 30% από την 1η Αυγούστου.

Η είδηση έσκασε σαν «βόμβα» για τη Γηραιά Ήπειρο, η οποία ήλπιζε α επιτύχει μια συνολική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ για το μπλοκ των 27 χωρών.

Μέσω ανάρτησης στο Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την επιβολή δασμού 30% στα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

Δεν αποκλείει αντίμετρα η Φον ντερ Λάιεν

Άμεση ήταν η απάντηση από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, με την πρόεδρο της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να κάνει λόγο για μια απόφαση η οποία θα διαταράξει βασικές διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, αφήνοντας «παραθυράκι» αντιποίνων από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η πλήρης δήλωση της πρόεδρου της Κομισιόν έχει ως εξής:

«Η επιβολή δασμών 30 τοις εκατό στις εξαγωγές της ΕΕ θα διαταράξει βασικές διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού, εις βάρος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και των ασθενών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η ΕΕ έχει δώσει σταθερά προτεραιότητα σε μια λύση με διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, αντανακλώντας τη δέσμευσή μας για διάλογο, σταθερότητα και εποικοδομητική διατλαντική εταιρική σχέση. Παραμένουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας έως την 1η Αυγούστου. Ταυτόχρονα, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης αναλογικών αντίμετρων, εάν απαιτηθεί».

«Η απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμού 30% σε προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την 1η Αυγούστου, είναι μία τακτική διαπραγματεύσεων», είχαν δηλώσει νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου στο Reuters τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Α. Κόστα: Η ΕΕ παραμένει σταθερή και έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντα της

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ο ποίος δήλωσε πως η  Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερή, ενωμένη και έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντα της». 

«Οι δασμοί είναι φόροι. Τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, δημιουργούν αβεβαιότητα και εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ισχυρές εμπορικές συνεργασίες παγκοσμίως», δήλωσε ο Κόστα, ο οποίος προεδρεύει ευρωπαϊκών συνόδων κορυφής ως επικεφαλής του συμβουλίου των εθνικών ηγετών.

Ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν για αντίποινα έναντι των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δείχνει αποφασιστική στάση, παροτρύνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει προετοιμασία αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων μέσων κατά του εξαναγκασμού», μετά την απειλή των Ηνωμένων Πολιτειών με δασμούς 30% σε εισαγόμενα αγαθά της ΕΕ.

«Είναι περισσότερο από ποτέ στο χέρι της Επιτροπής να διαβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της Ένωσης να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», έγραψε ο Μακρόν στο X.

Ο μηχανισμός καταπολέμησης του εξαναγκασμού (ACI) της ΕΕ επιτρέπει στο μπλοκ να προβεί σε αντίποινα κατά τρίτων χωρών που ασκούν οικονομική πίεση στα μέλη της ΕΕ για να αλλάξουν τις πολιτικές τους και προσφέρει ευρύ πεδίο δράσης. Επιτρέπει στην ΕΕ να περιορίσει την πρόσβαση σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων για εταιρείες από τρίτη χώρα και να λάβει μέτρα που επηρεάζουν το εμπόριο υπηρεσιών ή τις επενδύσεις.

Μελόνι: Να αποφύγουμε την περαιτέρω πόλωση

Στον αντίποδα των δηλώσεων Μακρόν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι, εμφανίστηκε πιο διαλλακτική έναντι των αποφάσεων Τραμπ, προτείνοντας η ΕΕ να αποφύγει περαιτέρω πόλωση της κατάστασης.

«Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγουμε την περαιτέρω πόλωση», ανέφερε το Γραφείο Τύπου της πρωθυπουργού της Ιταλίας, σε σχετική ανακοίνωσή του.

Η Μελόνι είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να επιτευχθεί μια «δίκαιη συμφωνία» για τους δασμούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η Ρώμη υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής«, ανέφερε - μεταξύ άλλων - η ίδια πηγή. 

Γερμανία: Κάλεσμα σε άμεσες συνομιλίες από τη βιομηχανική ένωση BDI


Εν τω μεταξύ, η βιομηχανική ένωση BDI στη Γερμανία κάλεσε για την ανάγκη επείγουσας διεξαγωγής συνομιλιών με στόχο την εκτόνωση ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου, μετά από την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμού εισαγωγής 30% στα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ είναι ένα σημάδι κινδύνου για τις δύο ακτές του Ατλαντικού», δήλωσε Βόλφγκανγκ Νιέντερμαρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της BDI.

«Η BDI καλεί τη γερμανική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αμερικανική κυβέρνηση να βρουν λύσεις πολύ γρήγορα μέσω ενός αντικειμενικού διαλόγου και ν’ αποφύγουν την κλιμάκωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας: Οι αμερικανικοί δασμοί θα έπλητταν σκληρά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ
Υπό αυτές τις πιέσεις, η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, αναφέρει ότι οι επαπειλούμενοι δασμοί 30% του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές της ΕΕ θα ήταν επιζήμιοι για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε το Σάββατο η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Κατερίνα Ράιχε, ζητώντας μια ρεαλιστική λύση στον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο.

«Οι δασμοί θα πλήξουν σκληρά τις ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρείες. Ταυτόχρονα, θα είχαν επίσης ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία και τους καταναλωτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», ανέφερε η ίδια σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Πρέπει να επιτευχθεί γρήγορα ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Επιβολή δασμού 30% και στο Μεξικό


Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή δασμού 30% και στα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομίας του Μεξικού δήλωσε το Σάββατο ότι μια διμερής ομάδα εργασίας στοχεύει να καταλήξει σε μια εναλλακτική λύση για τους δασμούς 30% των ΗΠΑ πριν αυτοί τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου.

Το Μεξικό ενημερώθηκε από τις ΗΠΑ ότι θα λάβει επιστολή σχετικά με τους δασμούς, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου, προσθέτοντας ότι το διαπραγματεύεται.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ εξέδωσε νέες ανακοινώσεις δασμών για μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Καναδά και της Βραζιλίας, καθώς και δασμό 50% στον χαλκό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προετοιμαστεί για την επιστολή του Τραμπ που περιέγραφε τους σχεδιαζόμενους δασμούς του στον μεγαλύτερο εμπορικό και επενδυτικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη διεύρυνση του δασμολογικού πολέμου του τις τελευταίες ημέρες.

Η ΕΕ αρχικά ήλπιζε να επιτύχει μια συνολική εμπορική συμφωνία, η οποία θα περιελάμβανε μηδενικούς δασμούς για τα βιομηχανικά αγαθά, αλλά μήνες δύσκολων συνομιλιών οδήγησαν στη συνειδητοποίηση ότι ότι μάλλον θα πρέπει να συμβιβαστεί με μια ενδιάμεση συμφωνία και να ελπίζει ότι κάτι καλύτερο μπορεί ακόμη να διαπραγματευτεί.

Το μπλοκ των 27 χωρών βρίσκεται υπό αντικρουόμενες πιέσεις, καθώς η ισχυρή Γερμανία ζήτησε επιτακτικά μια γρήγορη συμφωνία για τη διασφάλιση της βιομηχανίας της, ενώ άλλα μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία, δήλωσαν ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ δεν θα πρέπει να υποκύψουν σε μια μονόπλευρη συμφωνία με τους όρους των ΗΠΑ.

Η επιβολή δασμών 30% αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις εξαγωγές της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ σε κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα μηχανήματα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα αγροτικά αγαθά. Ειδικά για τη Γερμανία και τις μεγάλες πολυεθνικές, η επιβάρυνση αυτή συνιστά σοβαρή απειλή για τη βιωσιμότητα μεγάλου μέρους των εξαγωγικών δραστηριοτήτων τους.

Ο καταιγισμός δασμολογικών εντολών του Τραμπ, από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, έχει αρχίσει να αποφέρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα σε νέα έσοδα για την αμερικανική κυβέρνηση. Τα έσοδα από τους τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο ομοσπονδιακό οικονομικό έτος έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή.

Tελευταίες Ειδήσεις