Με συμμετοχή σε διαστημικά προγράμματα, ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων και ισχυρές συνέργειες με πανεπιστήμια της χώρας, η εταιρεία της Αλεξανδρούπολης φέρνει στο προσκήνιο τη δυναμική των περιφερειακών βιομηχανιών, ενισχύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Θράκης στην ελληνική και ευρωπαϊκή τεχνολογική αλυσίδα αξίας.
H τεχνογνωσία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Η Prisma Electronics συνέβαλε καθοριστικά στην κατασκευή του δορυφόρου DUTHSat-2, ενός μικρού δορυφόρου που σχεδιάστηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Η εταιρεία κατασκεύασε τις πλακέτες και τις καλωδιώσεις στις εγκαταστάσεις της στην Αλεξανδρούπολη, συνεργαζόμενη στενά με την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ στην Ξάνθη.
Ο DUTHSat-2 έχει αποστολή τη δοκιμή ενός συστήματος ασφαλούς τηλεμετρίας και τη δυνατότητα ανίχνευσης πετρελαιοκηλίδων και εσκεμμένων απορρίψεων αποβλήτων πλοίων (bilge water) – πηγή άνω του 70% της θαλάσσιας ρύπανσης από πετρέλαιο. «Το έργο αποτελεί σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, τόσο στον τομέα της περιβαλλοντικής επιτήρησης όσο και της απόκτησης εθνικής τεχνογνωσίας στην κατασκευή δορυφόρων. Τα πρώτα χρήσιμα δεδομένα για τη ρύπανση ακτών και θαλασσών αναμένονται εντός του πρώτου τριμήνου λειτουργίας του», ανέφερε μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος της Prisma Electronics Γιώργος Γιορδαμλής.
Ο πρώτος δικός της δορυφόρος
Παράλληλα, η Prisma βρίσκεται σε φάση δοκιμών για την κατασκευή του δικού της νανοδορυφόρου, ο οποίος αναμένεται να εκτοξευθεί πιθανώς στο τελευταίο τρίμηνο του 2025 μέσω της SpaceX – την οποία η εταιρεία επέλεξε ως τον πιο οικονομικό και προσβάσιμο φορέα εκτόξευσης. Η ιδιαιτερότητα του δορυφόρου είναι ότι ανήκει εξολοκλήρου στην Prisma, η οποία θα έχει την πλήρη κυριότητα, διαχείριση και ανάλυση των δεδομένων. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα τεχνολογικής αυτάρκειας, σε μια εποχή όπου -όπως επισήμανε ο κ. Γιορδαμλής- «η γη έχει κορεστεί, άρα πρέπει να στραφούμε στο διάστημα».
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στο πεδίο της διαστημικής τεχνολογίας, ακόμη και σε σχέση με όμορες χώρες που έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά. «Η Πυροσβεστική, για παράδειγμα, θα έπρεπε να έχει άμεση εικόνα σε πραγματικό χρόνο μέσω δορυφόρων για τις πυρκαγιές», εξήγησε στα Μακεδονικά Νέα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανάπτυξη εγχώριων συστημάτων επικοινωνιών και νανοδορυφόρων άμυνας, οι οποίοι, λόγω μεγέθους και αριθμού, θα μπορούν να διαφεύγουν εντοπισμού.
Από τη ναυτιλία στην άμυνα και το διάστημα
Η διαστημική τεχνολογία αποτελεί τον τρίτο στρατηγικό πυλώνα της Prisma, μαζί με τη ναυτιλία και την άμυνα. Η εταιρεία ασχολείται με το διάστημα από το 2014, εστιάζοντας σε προηγμένα τεχνολογικά έργα, και πλέον προχωρά στο επόμενο επίπεδο με την εκτόξευση του πρώτου της δορυφόρου.
Σημαντικό μέρος της καινοτομίας που αναπτύσσει η Prisma βασίζεται στη συνεργασία της με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Συνεργάζεται με ιδρύματα σε Αθήνα και Βόρεια Ελλάδα, ενώ πολλά από τα έργα της αφορούν την επαυξημένη πραγματικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη – τεχνολογία που εφαρμόζει εδώ και πάνω από 12 χρόνια στη ναυτιλία. Τρία από αυτά μάλιστα βρίσκονται σε διαδικασία κατοχύρωσης πανευρωπαϊκής ή παγκόσμιας πατέντας. Όπως σημείωσε ο κ. Γιορδαμλής, η διαδικασία απόφασης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office) μπορεί να διαρκέσει από 3 έως και 9 μήνες, καθώς χρειάζεται χρόνος για τη διατήρηση της καινοτομίας και την αποτροπή αντιγραφής.
Καινοτομία χωρίς σύνδεση με το Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει
Η Prisma στηρίζει διαχρονικά τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο των πανεπιστημίων στην πρωτογενή έρευνα. «Δεν μπορούν να τα κάνουν όλα μόνες τους οι βιομηχανίες. Το πανεπιστήμιο έχει τα μέσα και παρέχει την επιστημονική βάση. Όταν χρειάζεται η έρευνα να μετατραπεί σε εμπορικό προϊόν, τότε είναι η σειρά της βιομηχανίας να αναλάβει», υποστήριξε ο κ. Γιορδαμλής. Ωστόσο, η γεωγραφική απόσταση της εταιρείας από μεγάλα πανεπιστημιακά κέντρα που διαθέτουν τμήματα σχετικά με το αντικείμενο δραστηριότητας της δυσκολεύει τη φυσική συνεργασία. Παρά τις δυσκολίες, η Prisma διατηρεί ενεργή παρουσία σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.
Εμπόδια στην εθνική χρηματοδότηση έρευνας
Αν και η εταιρεία συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά έργα, οι καθυστερήσεις στα κρατικά προγράμματα υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά της. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα Ερευνώ–Δημιουργώ–Καινοτομώ, στο οποίο η Prisma υπέβαλε προτάσεις εδώ και έναν χρόνο, ακόμη δεν έχει προχωρήσει στο στάδιο αξιολόγησης. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο, όταν τελικά εγκριθούν οι προτάσεις, να έχουν ήδη υλοποιηθεί από άλλες εταιρείες στην αγορά. Σε αντίθεση, τα ευρωπαϊκά προγράμματα παρέχουν απαντήσεις μέσα σε 2-3 μήνες. «Κωλυσιεργούμε από παράταση σε παράταση, αλλά οι εξελίξεις τρέχουν. Αν δεν υπάρξει επιτάχυνση, θα χάσουμε το πλεονέκτημα. Θα μπορούσαμε να είμαστε πολύ μπροστά με τις ιδέες μας», επισήμανε με έμφαση ο κ. Γιορδαμλής.
Η περίπτωση της Prisma Electronics καταδεικνύει πώς μια περιφερειακή βιομηχανία μπορεί να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμια τεχνολογικά πεδία, εφόσον υπάρξει ουσιαστική διασύνδεση με την έρευνα και λειτουργικό περιβάλλον υποστήριξης της καινοτομίας. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες, αλλά οφείλει να ξεπεράσει τις δομικές αγκυλώσεις που επιβραδύνουν την τεχνολογική της πρόοδο. Γιατί όπως καταλήγει ο επικεφαλής της Prisma, «κερδίσαμε πολλές θέσεις στην Ευρώπη – γιατί να μην είμαστε σε όλα έτσι;»