makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Εστίαση: Χαμηλές «πτήσεις» σε επισκεψιμότητα στη διάρκεια της ΔΕΘ - Οι λόγοι

Ακούστε το άρθρο 8'
17.09.2025 | 08:00
Shutterstock
Οι προσδοκίες της τοπικής επιχειρηματικότητας για αύξηση της κατανάλωσης και μεγαλύτερους τζίρους, αυξάνονται κάθε Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της διοργάνωσης της ΔΕΘ. Η προσέλκυση επισκεπτών από όλες τις περιοχές της χώρας, αλλά και του εξωτερικού σημαίνει αύξηση του κύκλου εργασιών για σειρά επαγγελματικών κλάδων.

 

Δυστυχώς ο κλάδος της εστίασης δεν ήταν φέτος από τους ευνοημένους κατά την διάρκεια της 89ης ΔΕΘ, καταγράφοντας ίδιους τζίρους ή και χαμηλότερους σε σχέση με την περίοδο της περσυνής 88ης διοργάνωσης, αλλά και χαμηλότερη επισκεψιμότητα.

Όπως δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα ο ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου στο κέντρο της πόλης κ. Δημήτρης Τσαρούχας «από συζητήσεις που είχα με συναδέλφους, αλλά και από την εικόνα που έχω από τη δική μου επιχείρηση η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, φέτος η κατάσταση ήταν σε τζίρους ίδια με την περσυνή και σε επισκεψημότητα  χαμηλότερη. Με την αύξηση των τιμών συνολικά, όσοι είχαν ίδιους τζίρους με πέρσι, δηλαδή μπήκαν στα ταμεία τους τα ίδια χρήματα, αυτό δεν σημαίνει και ίδια πελατεία, αλλά λιγότερη».

Οι λόγοι που επηρέασαν 

 

Αυτή η μειωμένη επισκεψιμότητα στον κλάδο εστίασης κατά τη διάρκεια της 89ς ΔΕΘ, είναι αποτέλεσμα διαφορετικών παραγόντων που επηρέασαν αρνητικά. Ένας από αυτούς ήταν η απουσία Τιμώμενης Χώρας. Κάθε χρόνο έως και πέρσι η Διεθνής Έκθεση είχε ως τιμώμενη μια χώρα, η οποία καταλάμβανε στο Εκθεσιακό Κέντρο το μεγαλύτερο περίπτερο -το 13- και γινόταν αφορμή προσέλκυσης επισκεπτών από τη συγκεκριμένη χώρα. Στη φετινή διοργάνωση Τιμώμενη Χώρα δεν υπήρχε γεγονός που επέφερε μείωση στους επισκέπτες εξωτερικού στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, η μεγάλη αύξηση στις τιμές πρώτων υλών, έχει οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών στην εστίαση. «Πέρσι αγόραζα το μοσχαράκι 8,5 ευρώ το κιλό με τον ΦΠΑ και φέτος η τιμή του έχει πάει στα 11,5», επισημαίνει ο κ. Τσαρούχας και προσθέτει: «Αυτή η μεγάλη αύξηση φυσικά και δεν μπορεί να απορροφηθεί στο σύνολό της από την επιχείρηση, καθώς δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η μόνη. Αποτέλεσμα κάποιο ποσοστό των αυξήσεων να μετακυλίεται στον πελάτη».

Το γεγονός της αύξησης του κόστους εστίασης, σημαίνει αύξηση του συνολικού κόστους ενός εκθέτη ή επισκέπτη στη ΔΕΘ. Εάν κάποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και πρέπει να συγκρατήσει τα έξοδα του ή επισκέπτεται την πόλη και την έκθεση για επαγγελματικούς λόγους, άρα θέλει να έχει όσο δυνατόν μικρότερη δαπάνη, τα χρήματα που θα ξοδέψει για σίτιση είναι ένας από τους τομείς στους οποίους μπορεί να κάνει οικονομία.

Επόμενος λόγος είναι οι all inclusive διαμονές. Σε συνάρτηση με τα παραπάνω και την προσπάθεια συγκράτησης των εξόδων, πολλοί από τους επισκέπτες προτιμούν ένα all inclusive πακέτο σε ένα ξενοδοχείο, που περιλαμβάνει πρωινό και τα γεύματά τους ώστε να πετύχουν και ανάλογη μείωση των εξόδων τους.

Η κρίση στην εστίαση

 

Ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε μια αρνητική συγκυρία, ειδικά για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Η χαμηλή επισκεψιμότητα είναι κάτι που χαρακτηρίζει το σύνολο του κλάδου είτε αφορά καφέ – μπαρ, είτε εστιατόρια και ταβέρνες. Άνθρωποι του κλάδου που μίλησαν στα Μακεδονικά Νέα, εκφράζουν τον προβληματισμό τους, θεωρώντας την πόλη κορεσμένη από πλευράς αριθμού καταστημάτων εστίασης, αλλά κυρίως λόγω της αύξησης των λειτουργικών δαπανών και το μειωμένο προς κατανάλωση εισόδημα των Θεσσαλονικέων.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) επιβεβαιώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η εστίαση της Θεσσαλονίκης διανύει δύσκολες ημέρες.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κλάδος εστίασης στη Θεσσαλονίκη το Α΄Τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το Α΄Τρίμηνο του 2025 είχε μείωση στον κύκλο εργασιών του, της τάξης του -7,6%. Η ίδια πτωτική πορεία διατηρήθηκε και ως εξεταζόμενο διάστημα το Β’ φετινό με το Β΄ περσινό τρίμηνο, όπου η μείωση ήταν -5,2%. 

Γιώργος Νεοχωρίτης

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Αλλάζει επίπεδο η Δυτική Θεσσαλονίκη: Οι παρεμβάσεις ανά δήμο που αναβαθμίζουν την περιοχή
Οικονομία16.09.25 | 05:00
Γιώργος ΝεοχωρίτηςΑλλάζει επίπεδο η Δυτική Θεσσαλονίκη: Οι παρεμβάσεις ανά δήμο που αναβαθμίζουν την περιοχή