makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Οινοποιείο Τρυφωνίδη: Η οικογενειακή μονάδα που γράφει την ιστορία του Σοχού στα κρασιά της – Πλώρη για 15.000 φιάλες ετησίως

Ακούστε το άρθρο 8'
19.07.2025 | 08:00
Με μόλις 6.000-6.500 φιάλες ετησίως, το Οινοποιείο Τρυφωνίδη στον Σοχό Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι οι μικροί παραγωγοί μπορούν να δώσουν ιδιαίτερα κρασιά με ταυτότητα, ποιότητα και βαθιές ρίζες στην παράδοση.

Το οινοποιείο, που ξεκίνησε ουσιαστικά από μια παλιά άδεια αποστακτηρίου τσίπουρου του παππού Δημήτρη Τρυφωνίδη από το 1932, εξελίχθηκε σε μια δυναμική οικογενειακή μονάδα με έξι ετικέτες κρασιών, πιστή στη φιλοσοφία της «ποιότητας κι όχι ποσότητας».

Από το τσίπουρο του παππού στα εκλεκτά κρασιά

Η ιστορία ξεκινά το 2012, όταν ο Δημήτρης Τρυφωνίδης (τρίτη γενιά) και η σύζυγός του Σοφία, χωρίς προηγούμενη επαγγελματική επαφή με την αμπελουργία ή την οινοποίηση, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την οικογενειακή άδεια απόσταξης. «Η αμπελουργία και η οινοποίηση ήταν κάποτε η παράδοση στον Σοχό. Όλοι οι κάτοικοι είχαν δικά τους αμπέλια. Με τον καιρό αυτό χάθηκε και θέλαμε να το ξαναφέρουμε πίσω», αναφέρει ο κ. Τρυφωνίδης στα Μακεδονικά Νέα.

Το 2014 φυτεύτηκαν τα πρώτα 40 στρέμματα αμπελώνων στους πρόποδες του όρους Βερτίσκου, σε υψόμετρο 630 μέτρων, με ποικιλίες που επιλέχθηκαν βάσει του ιδιαίτερου μικροκλίματος: Μαλαγουζιά και Ασύρτικο για τα λευκά, Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon για τα ερυθρά. Το κλίμα του Σοχού, με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τους δροσερούς ανέμους και τη μεγάλη διαφορά μέρας-νύχτας, οδηγεί σε σταφύλια που ωριμάζουν αργά, χωρίς θερμικό στρες, και δίνουν κρασιά με χαρακτηριστικά του τόπου. «Η Μαλαγουζιά μας συγκομίζεται 15 Σεπτεμβρίου, όταν αλλού μαζεύουν αρχές Αυγούστου», εξηγεί ο κ. Τρυφωνίδης.

Η ίδρυση του οινοποιείου και οι ετικέτες

Το 2022 το οινοποιείο απέκτησε τη δική του στέγη, με έκταση 170 τ.μ. στον Σοχό που σταδιακά επεκτείνεται. Η πρώτη πλήρης οινοποίηση στον χώρο έγινε το 2023, ενώ το εγχείρημα στηρίχθηκε από την Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης μέσω των προγραμμάτων Leader.

Σήμερα διαθέτει έξι ετικέτες κρασιών: Μαχαλάς, λευκό ξηρό από Ασύρτικο & Μαλαγουζιά, Οίστρος, λευκό ξηρό Μαλαγουζιά, Αράπκα, ροζέ ξηρό Syrah, Σάλπα, ερυθρό ξηρό Merlot, Παλιά Αμαρτία, ερυθρό ξηρό Cabernet Sauvignon & Merlot, Πικαντίλι, ερυθρό ημίγλυκο. 

Το 2025 αναμένεται να κυκλοφορήσει και ένα γλυκό ροζέ με την ονομασία Γλυκιά Αμαρτία, ενώ ήδη δοκιμάζεται η δεύτερη πλήρης οινοποίηση, με στόχο οι φιάλες να φτάσουν τις 15.000 στην επόμενη τετραετία.

«Δεν πουλάμε χύμα κρασί. Στόχος μας είναι να κάνουμε καλά κρασιά και όχι πολύ κρασί», σημείωσε στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Τρυφωνίδης, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή παραμένει χαμηλή (1.000-1.200 κιλά ανά στρέμμα), ώστε να διατηρείται η ποιότητα από τις ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής. 

Μικρή λιανική, τοπική στήριξη και σχέδια

Η διάθεση γίνεται κατά 100% στη μικρή λιανική, σε κάβες και καταστήματα εστίασης, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Ασπροβάλτα και επιλεκτικά στην Αθήνα. «Δεν κυνηγάμε μεγαλύτερες συνεργασίες ακόμη. Οι ποσότητες δεν το επιτρέπουν, οι φιάλες που παράγουμε καταναλώνονται στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Τρυφωνίδης.

Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας τους είναι και η στενή σύνδεση με τον τόπο. Οι ονομασίες των κρασιών είναι εμπνευσμένες από τον Σοχό, τα ήθη, τις ιστορίες και την τοπική κουλτούρα, ενώ στόχος είναι να γίνουν σήμα κατατεθέν της περιοχής. «Το κρασί πρέπει να σου λέει κάτι, από την ετικέτα μέχρι τον άνθρωπο που το φτιάχνει. Έχουμε πλούσιο τόπο και μας δίνει αφορμές να τον τιμήσουμε», λέει ο οινοποιός.

Με ήδη τέσσερα βαρέλια Cabernet-Merlot που θα εμφιαλωθούν στα τέλη του 2025 και σχέδια για γλυκές ετικέτες, το Οινοποιείο Τρυφωνίδη επιμένει σε μια προσέγγιση ποιότητας, επενδύοντας σε εξοπλισμό και βελτίωση της οινοποίησης, ώστε κάθε φιάλη να μεταφέρει λίγη από τη μοναδικότητα του Σοχού. Στην πράξη, αποδεικνύει ότι η παράδοση, ο τόπος και η προσωπική φροντίδα μπορούν να συνθέσουν ποιοτικά κρασιά που «μιλούν» στον καταναλωτή, ακόμα και χωρίς μεγάλους όγκους ή εκτεταμένο δίκτυο διανομής.

Δήμητρα Τάγκα

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Το αναπτυξιακό αφήγημα της Θεσσαλονίκης μέσα από το Local Tour – H σύνδεση με γαστρονομία, αγροδιατροφή και τουρισμό
Οικονομία12.07.25 | 05:00
Δήμητρα ΤάγκαΤο αναπτυξιακό αφήγημα της Θεσσαλονίκης μέσα από το Local Tour – H σύνδεση με γαστρονομία, αγροδιατροφή και τουρισμό