Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την εικόνα, παρουσίασε σχέδιο σωτηρίας και ανάπτυξης της αγοράς με δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει διαβούλευση για νέο κανονιστικό πλαίσιο, δημιουργία ειδικού φορέα διαχείρισης, αυστηρό πλαίσιο καθαριότητας, ενίσχυση της αστυνόμευσης και φορολογικά κίνητρα για νέες επιχειρήσεις.
Η αγορά Βλάλη —γνωστή ως Καπάνι— με ιστορία που υπερβαίνει τον έναν αιώνα, αποτελεί σύμβολο της εμπορικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης. Όμως, οι εικόνες υπολειτουργίας, τα κλειστά καταστήματα και τα προβλήματα ασφάλειας έχουν πλήξει την επισκεψιμότητα και κατ’ επέκταση τον τζίρο, καθιστώντας επείγουσα την ανάγκη παρέμβασης για να προστατευτεί ο χαρακτήρας της αγοράς και η συμβολή της στην τοπική οικονομία.
Η πρωτοβουλία του Δήμου: καθαριότητα, ασφάλεια και νέο πλαίσιο λειτουργίας
Με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, επιμελητηρίων, της ΕΛΑΣ και υπηρεσιών της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, για τον καθορισμό ενός σχεδίου δράσης που θα θέσει τις βάσεις αναγέννησης της αγοράς.
Ο κ. Αγγελούδης ανέδειξε τη σοβαρότητα της κατάστασης δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Το Καπάνι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που το οδηγούν μέρα με τη μέρα στον αφανισμό. Πρόκειται για μια πορεία πτωτική που συνδέεται τόσο με το παρεμπόριο όσο και με τις δυσκολίες στην αδειοδότηση και τη λειτουργία των καταστημάτων.»
Όπως σημείωσε, η ολοκλήρωση —μετά από χρόνια καθυστερήσεων— των έργων ανάπλασης δημιουργεί νέα δεδομένα και πιθανώς ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης.
«Είναι αυτονόητη υποχρέωση του Δήμου να ξεκινήσει αυτό τον διάλογο ώστε να υπάρξει ένας βηματισμός που θα αποκαταστήσει την ιστορικότητα αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική της αγοράς, για να συνεχίσει να υπάρχει με διαφορετικούς όρους», είπε.
Μετά τη σύσκεψη, ο δήμαρχος ανακοίνωσε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων:
• Επιχειρησιακό σχέδιο αστυνόμευσης: Η ΕΛΑΣ αναλαμβάνει να καταθέσει άμεσα σχέδιο για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και κάθε εγκληματικής δραστηριότητας.
• Καθαριότητα με αυστηρά πρόστιμα: Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας επεξεργάζεται σχέδιο για τη διαχείριση ζωικών και φυτικών αποβλήτων, το οποίο θα παραδοθεί σε 15 ημέρες.
• Νέα κανονιστική και φορέας διαχείρισης: Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα εκπονηθεί νέο πλαίσιο λειτουργίας και θα συνταχθεί πρόταση για σύσταση ειδικού φορέα διαχείρισης της αγοράς. Το πόρισμα αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης.
• Στήριξη επαγγελματιών: Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) θα δημιουργήσει υποδομή συμβουλευτικής για την καθοδήγηση των επαγγελματιών σε θέματα επιδοτήσεων και στήριξης.
• Φορολογικά κίνητρα: Ο Δήμος εξετάζει πρόταση απαλλαγής από δημοτικά τέλη για το 2026, καθώς και ειδικό κίνητρο για νέες επιχειρήσεις στο Καπάνι με απαλλαγή από τέλη 3 έως 5 ετών.
• Πολιτιστικές δράσεις: Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού θα καταρτίσει πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα «κρατούν ζωντανή» την αγορά όλον τον χρόνο.
Οι θέσεις της αγοράς: «Χωρίς φορέα διαχείρισης και κανόνες, δεν υπάρχει μέλλον»
Η εικόνα της αγοράς αποτυπώνεται και στους αριθμούς: από τα περίπου 220 καταστήματα που λειτουργούν στο Καπάνι, τα 70 παραμένουν κλειστά, με τις άδειες βιτρίνες να στέλνουν ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη παρέμβασης.
Ο Χρήστος Νικολόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι «Τα κλειστά καταστήματα δείχνουν μια δυσάρεστη εικόνα σε κατοίκους και τουρίστες. Με παρουσία 40 χρόνων στην αγορά, έχω δει όλες τις διακυμάνσεις και θεωρώ πως ήρθε η ώρα να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει.»
Ιδιαίτερα επέμεινε στην ανάγκη για ενιαίο φορέα διαχείρισης και κανονισμό λειτουργίας που όλοι θα σέβονται: «Ένα ανοιχτό εμπορικό κέντρο όπως το Καπάνι, χωρίς φορέα διαχείρισης, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Τώρα που ολοκληρώνονται τα έργα, πρέπει να αλλάξει η εικόνα.»
Υπενθύμισε ότι η αγορά είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Open Mall επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη, έργο άνω των 3 εκατ. ευρώ που αναβάθμισε υποδομές και δίκτυα, σημειώνοντας:
«Από εδώ και πέρα χρειάζονται έργα που θα προσελκύσουν επενδυτές και θα φέρουν ζωή στα καταστήματα. Το Καπάνι ανήκει στον Δήμο και ανάλογα με την εικόνα του ανεβαίνει ή κατεβαίνει και η ίδια η πόλη.»
Τα επιμελητήρια: «Να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορικότερη αγορά»
Στο ίδιο πνεύμα, ο Κυριάκος Μερελής, Πρόεδρος του ΕΕΘ, επισήμανε ότι το Επιμελητήριο έχει ήδη καταθέσει πλήρες πλαίσιο προτάσεων για την αναβάθμιση του Καπανίου. «Η ιστορικότερη αγορά της Θεσσαλονίκης πρέπει να παραμείνει ζωντανή και για να συμβεί αυτό πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Είμαστε πρόθυμοι για συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους. Μόνο έτσι θα ξαναγίνει το Καπάνι σημείο εμπορικής αναφοράς. Η ασφάλεια και η καθαριότητα είναι κρίσιμα ζητήματα που μας αφορούν όλους»,υποστήριξε.
Από την πλευρά του ΕΒΕΘ, ο Β’ Αντιπρόεδρος Χρήστος Σαραντόπουλος δήλωσε ότι «Το πρόβλημα το ζούμε καθημερινά. Ακούμε τις προτάσεις του εμπορικού κόσμου και όπου μπορούμε θα βοηθήσουμε. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει.»
Η επόμενη μέρα: στοίχημα για την πόλη
Με τη διαβούλευση συνεπώς που ξεκινά, το πλαίσιο ρυθμίσεων και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για καθαριότητα, ασφάλεια, νέες κανονιστικές ρυθμίσεις και κίνητρα εγκατάστασης, διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε το Καπάνι να αποκτήσει ξανά τη θέση που του αξίζει στον χάρτη της πόλης. Το μεγάλο στοίχημα είναι το Καπάνι να πάψει να συμβολίζει την εγκατάλειψη και να μετατραπεί σε ζωντανό εμπορικό και πολιτιστικό κύτταρο, προς όφελος τόσο της οικονομίας όσο και της εικόνας της Θεσσαλονίκης στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν τέλος οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης Πρόδρομος Νικηφορίδης, Γιώργος Δημαρέλος, Παντελής Καζαντζίδης και Γιώργος Αρβανίτης, ο Δημήτρης Ζυγομαλάς (αναπλ. προϊστάμενος Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων), ο Δημοσθένης Ταχταλίδης (διευθυντής ΥΜΑΘ), η Μαρία Μαργαρίτα Βυζαντιάδου (Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων) και εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ.