Για μια πολύ δύσκολη, αλλά όχι καταστροφική χρονιά, όσον αφορά το κάστανο στη Μελιβοία κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, Βαγγέλης Κρανιώτης. Παρότι οι καύσωνες του καλοκαιριού δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα, τα αρδευόμενα κτήματα κατάφεραν να δώσουν ποιοτικά, μεγαλόκαρπα κάστανα, συνεχίζοντας την παράδοση της περιοχής που θεωρείται από τις κορυφαίες στην Ελλάδα.
Όπως δηλώνει ο κ. Κρανιώτης, η χρονιά ήταν μέση παραγωγικά, καθώς από τη μια η παρατεταμένη ανομβρία άφησε πολλά κάστανα ασυγκόμιστα, ενώ οι βροχές λίγο πριν τη συγκομιδή προκάλεσαν σχισίματα σε μέρος του καρπού. «Υπήρχαν όμως και χωράφια που πήγαν εξαιρετικά, κυρίως όσα είχαν νερό κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου με τις υψηλές θερμοκρασίες», τονίζει.
Ασθένειες και αδιέξοδο για τους καστανοπαραγωγούς
Πέρα από τον καιρό, οι καστανοπαραγωγοί της Μελιβοίας βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές ασθένειες, όπως η σφήκα της καστανιάς και κυρίως η μελάνωση, που «ξεραίνει δέντρα πολύ γρήγορα χωρίς ο παραγωγός να μπορεί να αντιδράσει». Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, χαρακτηρίζει την ασθένεια «παρόμοια με το μεταχρωματικό έλκος των πλατανιών», καθώς εξαπλώνεται από δέντρο σε δέντρο, προκαλώντας μεγάλες απώλειες.
«Δεν έχουμε κάποια ουσιαστική βοήθεια από το κράτος», υπογραμμίζει. «Έχουμε απευθυνθεί στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και ευρωπαϊκό. Είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», υπογραμμίζει.
Ο κ. Κρανιώτης συνδέει ξεκάθαρα τα προβλήματα της παραγωγής με την κλιματική κρίση. «Δεν έχουμε πια χιόνια και παγωνιές τον χειμώνα, ενώ τα καλοκαίρια είναι καυτά και ξηρά. Η κλιματική αλλαγή μάς χτύπησε την πόρτα», λέει χαρακτηριστικά. Παρά τα εμπόδια, τονίζει ότι η καλλιέργεια παραμένει ζωντανή και σημαντική για τον τόπο.
«Το κάστανο κρατάει τους ανθρώπους στα χωριά. Είναι ένα προϊόν που στηρίζει την ορεινή ύπαιθρο και τις νέες οικογένειες. Εκεί πρέπει να σκύψει η πολιτεία», σημειώνει, απευθύνοντας έκκληση για στήριξη, τόσο για την αντιμετώπιση των ασθενειών στα δέντρα, όσο και για το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή του.
Εξαγωγές και τιμές
Παρά τις δυσκολίες, η Μελιβοία συνεχίζει να εξάγει σημαντικές ποσότητες κάστανου προς Ιταλία, Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη. Ο κ. Κρανιώτης κάνει λόγο για «αρκετές εξαγωγές» που δίνουν εισόδημα στους παραγωγούς στηρίζοντας σημαντικά την τοπική οικονομία..
Όπως εξηγεί, οι τιμές παραγωγού φέτος κυμαίνονται γύρω στα 3,60–3,70 €/κιλό για τις ανώτερες κατηγορίες, ενώ τα κάστανα μικρότερης ποιότητας ή ξηρικά ξεκινούν ακόμα και από τα 0,60 €/κιλό. «Οι τιμές είναι καλές, αλλά όποιος δεν είχε νερό, είχε πρόβλημα και δεν έβγαλε μεγάλο καρπό», προσθέτει.
Κατά τον ίδιο, οι παραγωγοί της περιοχής άντεξαν και φέτος, χάρη στις υποδομές που δημιούργησαν οι ίδιοι τα προηγούμενα χρόνια. «Όσοι είχαν κάνει λιμνοδεξαμενές ή έχουν γεωτρήσεις, σώθηκαν», λέει ο κ. Κρανιώτης.







