Το Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) κατονόμασε τρεις μονάδες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU και 18 μεμονωμένους κατασκόπους, που, όπως ισχυρίζεται, ενεργούσαν για λογαριασμό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι μονάδες συμμετείχαν στον βομβαρδισμό του Θεάτρου της Μαριούπολης το 2022, καθώς και σε προσπάθειες υποστήριξης του πολέμου στην Ουκρανία και αποσταθεροποίησης των δυτικών συμμάχων, σύμφωνα με το FCDO.
Επιπλέον, η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις στην «Αφρικανική Πρωτοβουλία», ένα ρωσικό εργοστάσιο περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που κατηγορείται για διεξαγωγή εκστρατειών παραπληροφόρησης στη Δυτική Αφρική και υπονόμευση πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας με θεωρίες συνωμοσίας.
Όσοι επιλεγούν για κυρώσεις θα έχουν παγωμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στη Βρετανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε ότι αυτή η κίνηση στέλνει μήνυμα από το Ηνωμένο Βασίλειο πως «βλέπουμε τι προσπαθούν να κάνουν στις σκιές και δεν θα το ανεχθούμε».
Μία από τις μονάδες που τιμωρήθηκαν, η Μονάδα 26165, πραγματοποίησε διαδικτυακή αναγνώριση για να βοηθήσει στη στόχευση πυραυλικών επιθέσεων κατά της Μαριούπολης το 2022, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού του Θεάτρου της Μαριούπολης.
Οι πολίτες χρησιμοποιούσαν το κτίριο ως καταφύγιο και είχαν τοποθετήσει μια μεγάλη πινακίδα με τη λέξη «παιδιά» στα ρωσικά μπροστά από το θέατρο. Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ το Associated Press ανέβασε τον αριθμό κοντά στους 600.
Η ίδια μονάδα θεωρείται υπεύθυνη για κυβερνοεπιθέσεις υψηλού προφίλ που χρονολογούνται πάνω από μια δεκαετία, όπως η παραβίαση δεδομένων στη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή το 2015, στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών των ΗΠΑ (DNC) το 2016 και στην προεδρική εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν το 2017.
Η Μονάδα 26165 παρενέβη επίσης στην παροχή ξένης βοήθειας προς την Ουκρανία, στοχεύοντας λιμάνια και συγκοινωνιακούς κόμβους, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, ενώ η γαλλική κυβέρνηση την κατηγόρησε για κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.
Μια άλλη ομάδα, η Μονάδα 29155, κατηγορείται για την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού wiper, γνωστού ως «WhisperGate», σε περισσότερα από 70 συστήματα της ουκρανικής κυβέρνησης κατά την προετοιμασία της ρωσικής εισβολής.
Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή αφορούσαν επίσης κατασκόπους που μόλυναν το τηλέφωνο της Γιούλια Σκριπάλ, κόρης του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, με κακόβουλο λογισμικό, πέντε χρόνια πριν από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του ζευγαριού με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στο Σόλσμπερι της Αγγλίας το 2018.
Το FCDO δήλωσε ότι η Ρωσία έχει στοχοθετήσει μέσα ενημέρωσης, παρόχους τηλεπικοινωνιών, πολιτικούς θεσμούς και ενεργειακές υποδομές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέδωσαν δήλωση υποστήριξης, καταδικάζοντας τις «κακόβουλες κυβερνοδραστηριότητες της Ρωσίας, που απειλούν την ασφάλεια των Συμμάχων», και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου.