Από τη στιγμή που το πρωτογενές πλεόνασμα τρέχει με τετραπλάσιους ρυθμούς από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους, θέλοντας να συνδυάσουν την κοινωνική μέριμνα με την δημοσιονομική υπευθυνότητα.
Μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα συνεργάτες του Πρωθυπουργού εξηγούν ότι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αξιοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα προς όφελος της μεσαίας τάξης δεν είναι απλώς μια δίκαιη πολιτική, αλλά απολύτως αναγκαία, αφού πρόκειται για τη λεγόμενη «σπονδυλική στήλη» της ελληνικής οικονομίας. «Είναι εκείνοι που στηρίζουν τη χώρα και γι’αυτό πρέπει η Πολιτεία να τους το ανταποδώσει μέσα από νέες μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις, ακόμα καλύτερες αποδοχές και περισσότερα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων» σημειώνουν, προσθέτοντας ότι «το φετινό καλάθι της ΔΕΘ δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αλλά να διορθώσει αδικίες του παρελθόντος».
Τι αλλάζει σε φορολογία και ενοίκια
Μεταξύ των σκέψεων που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να υπάρξουν αλλαγές σε φορολογικά κλιμάκια και φορολογικούς συντελεστές. Επίσης να ανακοινωθούν φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες, ενώ εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο αύξησης του αφορολόγητου ορίου. Επίσης, υπάρχει εισήγηση για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα εισοδήματα από ενοίκια, που θα συνδυαστεί με την παροχή κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες να διαθέσουν στην αγορά κλειστά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά και με την σταθερή οικονομική ενίσχυση προς τους ενοικιαστές για να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος.
Στο τραπέζι βρίσκονται ακόμα νέες παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, καθώς και βελτιώσεις στη φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών.
Η Ελλάδα εκπέμπει δημοσιονομική υγεία
Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα οριστικοποιηθούν έως το τέλος Αυγούστου και είναι αποτέλεσμα της ανθεκτικότητας και της προόδου που καταγράφει η ελληνική οικονομία. Μια πρόοδος που δεν είναι «λογιστική» αλλά πραγματική και η οποία θα γίνει αισθητή από τους πολίτες. Το γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του 2025 το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά τα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός είχε θέσει ως αρχικό στόχο μόλις 1 δισ. ευρώ, «μαρτυρά» πως αυτή η υπεραπόδοση δεν οφείλεται στην… τύχη, αλλά στη δημοσιονομική υγεία που εκπέμπει η χώρα, όπως και στη σημαντική μείωση της παραοικονομίας.
Σταθερότητα ζητά και «ψηφίζει» η μεσαία τάξη
Δεν είναι μικρό επίτευγμα μια οικονομία που πριν δέκα χρόνια δανειζόταν για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της και άθροιζε ελλείμματα, σήμερα να επιστρέφει με σύνεση στους πολίτες το μέρισμα της ανάπτυξης. Αυτό, άλλωστε, ζητούν οι άνθρωποι της καθημερινότητας, της δημιουργίας, της προσπάθειας: Λιγότερους φόρους, σταθερότητα και προοπτική, όχι επιδόματα.
Έτσι, από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση έχει την άνεση να μετατρέπει την δημοσιονομική υπεροχή σε κοινωνικό κεφάλαιο, οικοδομώντας ένα κράτος πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό και περισσότερο ενεργό στην καθημερινότητα του πολίτη.