Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ωστόσο, οι έως τώρα κινήσεις δείχνουν ότι θα ακολουθηθεί η πεπατημένη του 2024.
Αυτό σημαίνει ότι κομματικά και κυβερνητικά κλιμάκια θα περιοδεύσουν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ενώ σε επίπεδο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον δυο με τρεις μεγάλες θεματικές εκδηλώσεις μια εβδομάδα πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης. Όλες οι παραπάνω δράσεις συνθέτουν το στρατηγικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που θα κορυφωθεί με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στις 6 Σεπτεμβρίου και την συνέντευξη Τύπου στις 7 Σεπτεμβρίου.
Δυο επισκέψεις στην Θεσσαλονίκη σε διάστημα μιας εβδομάδας
Μιλώντας στα «Μακεδονικά Νέα» κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην πόλη την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο βράδυ θα έχει την καθιερωμένη συνάντηση με δημοσιογράφους στο roof garden γνωστού ξενοδοχείου της πόλης και το επόμενο πρωί θα ξεναγηθεί στους χώρους της ΔΕΘ. Όσον αφορά τη σύσκεψή του με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, αυτή θα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα, εκ νέου στο Μέγαρο Μουσικής αντί του ΥΜΑΘ, ενώ σχεδιάζεται και μια μεγάλη εκδήλωση, με τη συμμετοχή των υπουργών που προΐστανται στα λεγόμενα «παραγωγικά υπουργεία», η οποία που θα εστιάζει στα μεγάλα έργα και τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται στη Μακεδονία και την Θράκη στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων ανάπτυξης.
Για τον λόγο αυτόν, πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας -Θράκης, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, όσο και με τα στελέχη της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ στην πόλη. Στόχος ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των επόμενων κινήσεων, ενώ ζήτησε να του καταθέσουν και προτάσεις για πιθανές δράσεις που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πρωθυπουργικό πρόγραμμα.
Αποτελεσματική διαχείριση, αναπτυξιακή ατζέντα
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι οι σχεδόν 8 εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι τη ΔΕΘ είναι κομβικές για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να συνδυάσει την αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει με την προβολή και ανάδειξη μιας αναπτυξιακής ατζέντας. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται μια στρατηγική φυγής προς τα εμπρός.
Αυτή περιλαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού πρώτα αξιολογηθούν ενδελεχώς όλα τα νομικά δεδομένα «με πλήρη σεβασμό στη νομική επιστήμη και όχι με όρους πολιτικής αντιπαράθεση», όπως σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Έτσι δεν αποκλείεται ακόμα και η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, υπό τη διευκρίνιση ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει αναγνώριση ποινικών ευθυνών για όσα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται στη δικογραφία.
Έμφαση στην καθημερινότητα
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει να μη μετατραπεί το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ σε συστηματική προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, καθώς και την ανάγκη να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση που θα ακυρώνει κάθε αφήγημα της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας συγκάλυψης. Μια σημαντική παράμετρος αυτής της υπόθεσης είναι να βρεθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όσοι έλαβαν επιδοτήσεις με παράνομο τρόπο και να επιστρέψουν τα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Για τον λόγο αυτόν η οικονομική αστυνομία ξεκινά άμεσα εξονυχιστικούς ελέγχους σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, με διασταυρώσεις δηλώσεων Ε9, μισθωτηρίων, τιμολογίων και δηλωμένων στρεμμάτων.
Πέραν του ΟΠΕΚΕΠΕ, η επιχείρηση: «Φυγή προς τα εμπρός» περιλαμβάνει και μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση χρόνιων ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία και την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την απλοποίηση των προσλήψεων, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως επίσης και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ωφελήσουν τουλάχιστον 1.500.000 νοικοκυριά. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται και η νέα υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το 8% τον μήνα Μάιο, για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, με κερδισμένες τις γυναίκες και τους νέους. «Η μάχη για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.