«Σήμερα έμαθα ότι πρώτα υποστηρίζεις την αντισυνταγματικότητα μιας τροπολογίας και μετά ψηφίζεις "παρών"», έγραψε πριν μερικά 24ωρα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, καυτηριάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πρόσθεσε δηκτικά: «Μάθημα υψηλού κοινοβουλευτικού επιπέδου, στέρεας λογικής και ευφυούς καθοδήγησης», αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο σαφείς αιχμές για την πολιτική ταυτότητα που χαρακτηρίζει πλέον το ΠΑΣΟΚ. Επί της ουσίας επισήμανε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το «παρών» δεν αποτελεί θέση, αλλά είναι πολιτική υπεκφυγή.
Η παρέμβαση αυτή δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε προφανώς θα είναι η τελευταία από τον πρώην βουλευτή και υπουργό, ο οποίος αρνείται να (παρ)ακολουθεί σιωπηλά τις επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο συνδυασμός υψηλής ειρωνείας και πολιτικής κριτικής που ασκεί επιβεβαιώνει το ζήτημα της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο απασχολεί έντονα τα παλαιότερα στελέχη και τα οποία φροντίζουν συχνά-πυκνά να το επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη.
Η ιδεολογική κρίση του ΠΑΣΟΚ
Πολλά εξ αυτών, μάλιστα, δεν διστάζουν να εξηγούν στα Μακεδονικά Νέα πως το «παρών» στην τροπολογία για το μεταναστευτικό αποτυπώνει τη βαθιά ιδεολογική κρίση που ταλανίζει το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιούνται πώς ένα κόμμα που επιλέγει να χαρακτηρίσει αντισυνταγματική μια νομοθετική ρύθμιση δεν τολμά να την καταψηφίσει; Όσοι γνωρίζουν τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ εξηγούν πως το «αντάρτικο» του Χάρη Καστανίδη εκφράζει μια ιδεολογική τάση εντός της Χαριλάου Τρικούπη που τάσσεται επιτακτικά υπέρ του επανακαθορισμού της φυσιογνωμίας του κόμματος. Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργεί ως «δεκανίκι» άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ούτε να παίζει το παιχνίδι των πολιτικών ισορροπιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έμπειρο πολιτικό στέλεχος εξηγούσε πως «η φωνή του Χάρη Καστανίδη ηχεί ως υπενθύμιση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει παρελθόν που δεν μπορεί να προδοθεί και μέλλον που δεν θα έρθει αν η σημερινή ηγεσία του δεν αλλάζει πορεία».
Η προσπάθεια αναγέννησης της νεολαίας
Την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για επαναχάραξη της πολιτικής πορείας, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να ανασυγκροτήσει την «πράσινη» νεολαία, η οποία παρέμενε ανενεργή από το 2012. Άλλωστε, ο ίδιος αναδείχθηκε μέσα από αυτήν. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της 6ης Ιουλίου στο ΣΕΦ αποτέλεσε το πρώτο οργανωτικό βήμα καθώς χιλιάδες νέοι και νέες συμμετείχαν στην προσπάθεια επανεκκίνησης με σύνθημα «Έχεις φωνή, δυνάμωσέ την».
Με ορόσημο την 3η Σεπτεμβρίου του 2025
Η νέα νεολαία ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να οργανωθεί έως την 3η Σεπτεμβρίου του 2025, αποκτώντας συγκεκριμένη δομή και τοπικές οργανώσεις ανά την επικράτεια. Στόχος είναι να παρεμβαίνει με τρόπο ουσιαστικό σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα: από το πανεπιστημιακό άσυλο και το δικαίωμα στη στέγαση έως την εργασία και την καθημερινότητα.
Ποιοι ηγούνται στην Θεσσαλονίκη
Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ο Θανάσης Δέλλιος, υπεύθυνος νεολαίας της νομαρχιακής επιτροπής και ο Λευτέρης Μακρής με την ιδιότητα του Γραμματέα της ΠΑΣΠ Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της προσπάθειας εξαρτάται από δύο κρίσιμους παράγοντες. Πρώτον αν η νεολαία του ΠΑΣΟΚ θα έχει πολιτική αυτονομία ή θα μετατραπεί σε περιφερειακό βραχίονα του κεντρικού μηχανισμού. Και δεύτερον αν θα έχει σαφή ιδεολογική βάση ή θα εγκλωβιστεί σε ασαφή «κεντροαριστερά» αφηγήματα που στερούνται πολιτικής ουσίας.
Ως εκ τούτου το ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί αριστερά ή κεντρώα, αλλά αν θα πορευτεί με όραμα και πολιτικό λόγο. Γιατί, σε μια εποχή που η κοινωνία «διψά» για καθαρές κουβέντες και όχι για συνθήματα, η ουδέτερη και για άλλους «θολή» πολιτικά στάση δεν εκλαμβάνεται ως «θεσμική ωριμότητα» αλλά ως αδυναμία.