makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Κομισιόν: Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας σε ΜΜΕ και Κράτος Δικαίου

Ακούστε το άρθρο 8'
09.07.2025 | 15:15
Τις θετικές επιδόσεις της Ελλάδας για το επίπεδο του Κράτους Δικαίου αλλά και τη βελτίωση της εικόνας των ΜΜΕ από πλευράς υιοθέτησης σημαντικών νομοθετικών και μη παρεμβάσεων, αναδεικνύει η φετινή έκθεση της Κομισιόν, η οποία δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, βάσει της έκθεσης, η χώρα μας την τελευταία τετραετία έχει μειωμένες συστάσεις στην έκθεση της Κομισιόν, από 7 που ήταν σε 4. Δηλαδή, πρακτικά, έχει λιγότερες συστάσεις, σε σχέση με χώρες όπως η Ουγγαρία που έχει 8, η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Σλοβακία που έχουν 7, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ρουμανία με 6 και τέλος η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Αυστρία με 5.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί και αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο πιο αντικειμενικός και ακριβής δείκτης κάθε χώρας της ΕΕ, σε ζητήματα Κράτους Δικαίου. 

Ειδικότερα:

Σε ό,τι αφορά  τα ΜΜΕ στη χώρα μας, χαρτοφυλάκιο που χειρίζεται ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, στη φετινή έκθεση αποτυπώνεται η πιο θετική εικόνα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
Σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις του χώρου των ΜΜΕ η έκθεση καταγράφει για την Ελλάδα μια κατάσταση υιοθέτησης νομοθετικών και μη παρεμβάσεων που:
ενισχύουν και ισχυροποιούν τη διαφάνεια στην ιδιοκτησία και την αντικειμενικότητα στις πάσης φύσεως κρατικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων  ΜΜΕ
ενισχύουν και προασπίζουν τους δημοσιογράφους και τους άλλους επαγγελματίες ΜΜΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις καταχρηστικές αγωγές εναντίον των δημοσιογράφων και της ασφάλειάς τους, γεγονός που συνιστά βασικό προαπαιτούμενο για την ανεξαρτησία της πληροφόρησης και τον πλουραλισμό,
Ενώ, πολλές από τις προβλέψεις του EMFA ( Ευρωπαϊκός Κανονισμός προς ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των κρατών- μελών) είναι ήδη εθνικοί νόμοι της χώρας μας εν ισχύ.

Παράλληλα, η έκθεση αναγνωρίζει τη μεθοδική δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας γίνονται ολοένα και πιο ορατά, ενώ το σύνολο των δράσεων βρίσκονται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις του χώρου των ΜΜΕ η έκθεση καταγράφει για την Ελλάδα μια κατάσταση υιοθέτησης νομοθετικών και μη παρεμβάσεων που ενισχύουν και ισχυροποιούν τη διαφάνεια στην ιδιοκτησία και την αντικειμενικότητα στις πάσης φύσεως κρατικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων ΜΜΕ. 

Ενώ επίσης, ενισχύουν και προασπίζουν τους δημοσιογράφους και τους άλλους επαγγελματίες ΜΜΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις καταχρηστικές αγωγές εναντίον των δημοσιογράφων και της ασφάλειάς τους, γεγονός που συνιστά βασικό προαπαιτούμενο για την ανεξαρτησία της πληροφόρησης και τον πλουραλισμό.

Σημειώνεται ότι πολλές από τις προβλέψεις του EMFA (Ευρωπαϊκός Κανονισμός προς ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των κρατών - μελών) είναι ήδη εθνικοί νόμοι της χώρας μας εν ισχύ.

Κάθε χρόνο η έκθεση αυτή προκειμένου να συνταχθεί λαμβάνει υπόψη τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ,  διεθνών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων κλπ, ενώ γίνονται και επιτόπιες επισκέψεις εκπροσώπων της ΕΕ στα κράτη μέλη, προκειμένου να σχηματιστεί η τελική εικόνα κάθε χώρας. 

Γι' αυτό και αποτελεί και αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο πιο αντικειμενικός και ακριβής δείκτης κάθε χώρας της ΕΕ, σε ζητήματα Κράτους Δικαίου.

Από τις τέσσερις συστάσεις που διατυπώθηκαν στην περσινή Έκθεση για το Κράτος Δικαίου, μόνο σε αυτή που αφορά τον πυλώνα των μέσων ενημέρωσης γίνεται αναφορά σε ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πρόοδο. Για τις υπόλοιπες γίνεται αναφορά σε κάποια περαιτέρω πρόοδο.

Τα μητρώα έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, το e-pasithea, η Task Force, το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, η κατάργηση της απλής δυσφήμισης, η ειδική ποινική νομοθεσία για τους αθλητικούς συντάκτες, η έναρξη διαδικασιών ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα Slapps, αλλά και ο πρόσφατος νόμος για την ενίσχυση της δημοσιότητας και της διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, καθώς και την ενδυνάμωση της συντακτικής ανεξαρτησίας και των θεσμικών εγγυήσεων όσον αφορά την κρατική διαφήμιση, την ενυπόγραφη δημοσιογραφία και την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, αναφέρονται και αναδεικνύονται στο κείμενο της έκθεσης ως πρωτοβουλίες που τεκμηριώνουν την τεράστια πρόοδο της χώρας μας στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Ο αρμόδιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πως στην έκθεση της Κομισιόν «αποτυπώνεται η πιο θετική εικόνα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια». «Η πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται μέσα και από την φετινή έκθεση αποτελεί την πιο ηχηρή απάντηση απέναντι σε ατεκμηρίωτες εκθέσεις αναρμόδιων οργανώσεων και ότι η Κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί αλλά αναγνωρίζει την ανάγκη να συνεχίσει το έργο της με συνέπεια», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε πως, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν υλοποιηθεί με τη συνδρομή της ΓΓΕΕ και του ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη και όσων προωθούνται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ληφθούν πρωτοβουλίες για την αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών και περιφερειακών καναλιών θέλοντας να μπει τάξη σε ένα αρρύθμιστο τοπίο.

Tελευταίες Ειδήσεις