Ο νέος Γραμματέας έχει πατήσει «γκάζι» και ζητά από όλες τις Νομαρχιακές και Δημοτικές Οργανώσεις να ανεβάσουν «στροφές» ενόψει Σεπτεμβρίου και της παρουσίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ήδη οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων προεδρείων στις ΔΕΕΠ και τις ΔΗΜΤΟ, έχουν «κλειδώσει» για τον προσεχή Νοέμβριο και η μόνη εκκρεμότητα είναι να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους. Πιθανότερη είναι η Κυριακή 2 Νοεμβρίου, ενώ ως εναλλακτική φαντάζει η 23η Νοεμβρίου.
Βασική επιδίωξη της Πειραιώς είναι να αναθερμάνει τη σχέση της με την κομματική βάση, σε μια περίοδο που οι πολιτικοί συσχετισμοί μεταβάλλονται και οι εσωτερικές ισορροπίες απαιτούν επιδεξιότητα και προνοητικότητα. Ως γνωστόν στη ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης ξεχωρίζουν δυο ονόματα. Ο ένας είναι ο σημερινός πρόεδρος Θόδωρος Μητράκας, ο οποίος «ζυγίζει» όλα τα δεδομένα και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Νίκος Πατσέας.Στη Β΄ Θεσσαλονίκης ενδιαφέρουν έχουν εκδηλώσει ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Πάλλας και ο Γενικός Γραμματέας Βορείου Ελλάδος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας Γιάννης Καλαϊτζίδης. Ανεξαρτήτως του ποιος θα αναδειχθεί νικητής στην κάλπη, κομματικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη επισημαίνουν ότι η αλλαγή προσώπων δεν σημαίνει αλλαγή πολιτικής φιλοσοφίας.
Πάντως ο Κώστας Σκρέκας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του, ουδέποτε έκρυψε ότι η ανανέωση προσώπων, η διεύρυνση της κομματικής βάσης και η συνεχής παρουσία των δημοτικών οργανώσεων στις τοπικές κοινωνίες αποτελούν πρωταρχικές προτεραιότητές του.
Διαγκωνισμός ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις
Την ίδια στιγμή που στη Νέα Δημοκρατία αναδιοργανώνονται, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε έναν πολιτικό «καυγά» με έπαθλο τη… δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Ο διαγκωνισμός τους περιορίζεται στο ποιο κόμμα έχει την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ η κατάθεση δυο ξεχωριστών αιτημάτων για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιβεβαίωσε το χάσμα μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου το οποίο μοιάζει αγεφύρωτο.
Εκατέρωθεν βολές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Πάντως και τα δυο κομματικά επιτελεία προσπάθησαν τις προηγούμενες ημέρες να «σηκώσουν» το θέμα των παράνομων επιδοτήσεων διοργανώνοντας σχετικές εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη. Το μεν ΠΑΣΟΚ την περασμένη Πέμπτη στην Τούμπα, με ομιλητές τους Μιχάλη Τζελέπη και Γιώργο Φραγγίδη, ο δε ΣΥΡΙΖΑ με τον Σωκράτη Φάμελλο στη χθεσινή συνάντησή του με αγρότες στην Επανομή. Και ενώ η κοινή πολιτική λογική αναφέρει ότι θα επικέντρωναν την προσοχή τους στην κυβέρνηση, σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε προ ημερών ο Νίκος Ανδρουλάκης συμπεριέλαβε στην κριτική του για τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον Αλέξη Τσίπρα. «Σύμβαση 717, η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ήρθε και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακούσατε τον πρώην Πρωθυπουργό να πει κουβέντα; Ακούω να λένε ότι κάνω συμψηφισμούς επειδή αναφέρω για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ τη διάσταση από το 2017. Δεν βάλαμε στο κείμενο μας κανέναν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει κάποιος στη δικογραφία, θέλω να είμαι δίκαιος. Αλλά η στρέβλωση να δηλώνονται και να παίρνονται επιδοτήσεις χωρίς ζώα, ε, ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τον ακούσατε να πει κουβέντα τον κ. Τσίπρα;».
Βέβαια, επειδή και στην πολιτική βρίσκει εφαρμογή η φράση «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις», πριν λίγες ώρες ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε ένα προσωπικό πολιτικό χτύπημα, καθώς ο «δικός του» Λάμπρος Αντωνόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο επιστρέφοντας στον ΟΠΕΚΕΠΕ 15.000 ευρώ που είχε πάρει ως επιδότηση το 2020.
Κάπως έτσι, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σε πορεία σύγκρουσης με φόντο τον Σεπτέμβριο, με τη διαμάχη τους να μην περιορίζεται μόνο στη Βουλή, αλλά να επεκτείνεται και σε επίπεδο τακτικής και ρητορικής.