Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο κ. Μπακογιάννης αναγνώρισε ότι χρήζει επαναπροσέγγισης ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης, σημειώνοντας ότι είναι υποστελεχωμένες, ενώ παρατήρησε ότι το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι κάθε πολεοδομία ερμηνεύει την νομοθεσία διαφορετικά. «Ακούγονται πολλά. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ωριμότητα στην απόφαση. Γίνονται πολλές συζητήσεις και θα αποφασιστεί η καλύτερη λύση» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.
Σε αυτή την κατεύθυνση υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο είναι πως ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας, «άρα πρέπει να έχουμε σαφές πλαίσιο για το τι ισχύει και όλοι να εφαρμόζουν το ίδιο» σχολίασε.
Σε ό,τι αφορά τον οικοδομικό κανονισμό, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι υπήρξαν ζητήματα μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους οι αποφάσεις, «είμαστε έτοιμοι για νέο οικοδομικό κανονισμό πιο απλό, στηριζόμενοι σε βασικά μεγέθη».
Αναφέρθηκε και στα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, εκτιμώντας ότι «έως το τέλος του 2027 θα έχουμε και τα σχετικά ΠΔ». Όπως περιέγραψε, θα ενταχθούν και αυτά στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και θα ξέρουμε όρους δόμησης και χρήσεις γης. «Θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα πού χτίζεις, με τι όρους, ποιο είναι το πλαίσιο».
Ο κ. Μπακογιάννης παρουσίασε επίσης δύο από τα εργαλεία που αναπτύσσονται στη Γενική Γραμματεία με βάση τα γεωχωρικά δεδομένα, τονίζοντας ότι στόχος είναι «να υπάρχει ένας ψηφιακός χάρτης».
Τα πρώτα πάνελ του συνεδρίου είχαν στο επίκεντρό τους τα εμβληματικά έργα του ΤΕΕ για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και την ψηφιοποίηση της πολεοδομικής πληροφορίας. Εκπρόσωποι του ΤΕΕ και στελέχη της αγοράς μίλησαν για την εξέλιξή τους και τη σημασία τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ