makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Τα 2,8 δισ. ευρώ που αλλάζουν «πίστα» τον Έβρο – Στόχος ριζικής αναγέννησης έως το 2030

Ακούστε το άρθρο 8'
18.07.2025 | 08:00
Αλεξανδρούπολη/φωτογραφία αρχείου
/Shutterstock
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη από γεωπολιτικής και γεωοικονομικής πλευράς περιοχή, η οποία ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια απέκτησε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εξίσου ιδιαίτερη σημασία από γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής πλευράς με οικονομικές προεκτάσεις, έχει η Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου, μια Ενότητα με χαμηλό ποσοστό ανταγωνιστικότητας και από οικονομικής πλευράς, ευάλωτη στην κλιματική κρίση με αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές και πλημμύρες και με μεγάλη ανάγκη επανακατοίκησης, ειδικά ο Κεντρικός και Βόρειος Έβρος.

Οι βασικοί πυλώνες τοπικής Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης

Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει ενταχτεί στην Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, ενώ για τον Έβρο ειδικότερα έχει εκπονηθεί το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, προϋπολογισμού 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης το 2030.

Το σχέδιο αυτό έχει τέσσερις βασικούς πυλώνες:

- Σχέδιο Στήριξης και Αποκατάστασης (2023 – 2025), 90 εκατ. ευρώ.

- Σχέδιο Ανάπτυξης Έβρου (2021-2030), 2,5 δισ.ευρώ.

- Νέο πρόγραμμα έργων & μελετών | EvrosMeta (2025-2030), άνω των 180 εκατ. ευρώ με δυνατότητα επέκτασης του προϋπολογισμού έως τα 300 εκατ. ευρώ και

- 19 μέτρα για τον Έβρο (2025-2027), 60 εκατ. ευρώ.

Τα εμβληματικά έργα

Στον σχεδιασμό για τη συνολική και σε όλα τα επίπεδα αναβάθμιση της περιοχής, περιλαμβάνονται ορισμένα εμβληματικά για τα τοπικά, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και για τα εθνικά δεδομένα έργα, που θα αλλάξουν το επίπεδο των υποδομών διασύνδεσης της Περιφερειακής Ενότητας, των παρεχόμενων υπηρεσιών παιδείας, θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα βελτιώσουν συνολικά την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Κάποια από τα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι:

- Αναβάθμιση της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη –Ορμένιο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 868 εκατ. ευρώ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις τον Δεκέμβριο του 2028 με αρχές 2029.

- Στο στάδιο του σχεδιασμού με προϋπολογισμό 13,4 εκατ. ευρώ και ημερομηνία ολοκλήρωσης τον 12ο του 2029, βρίσκεται ένα, επίσης, μεγάλο έργο αναβάθμισης της σιδηροδρομικής σύνδεσης, η παραλλαγή της χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Ίασμου - Πολύανθου και Μέστης - Αλεξανδρούπολης «Τμήμα Ίασμος – Πολύανθος».

Το έργο στοχεύει στην επίτευξη βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της γραμμής με ταχύτητα 160 χλμ. / ώρα.

- Κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών, και λοιπών υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Με συνολικό προϋπολογισμό 133 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον 12ο του 2027, το έργο περιλαμβάνει σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών, καθώς και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 

  • Αλεξανδρούπολη: 4 κτήρια εστιών (363 δωμάτια), χώρος σίτισης, πανεπιστημιακές κατοικίες (12 διαμερίσματα).
  • Κομοτηνή: 2 κτίρια εστιών (328 δωμάτια), χώρος σίτισης, ξενώνας φιλοξενίας, πανεπιστημιακές κατοικίες (24 διαμερίσματα), κεντρική βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο.
  • Ξάνθη: Κατασκευή κέντρου αριστείας.

- Αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης ορεινών λεκανών απορροής, μετά την πυρκαγιά του 2023, στην Π.Ε. Έβρου. Το έργο έχει προϋπολογισμένο κόστος 50 εκατ. ευρώ και αναμένεται να παραδοθεί τον 6ο του 2026. 

- Αναβάθμιση υποδομών λιμένος Αλεξανδρούπολης: Αποκατάσταση βαθών στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας– Οδική σύνδεση με νέα Περιφερειακή Οδό. Έχει προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενο ορίζοντα ολοκλήρωσης τέλη του 2025.

- Κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων παραγωγής ενέργειας. Το κόστος του έργου ξεπερνά τα 32 εκατ. ευρώ και αναμένεται να έχει υλοποιηθεί εντός του επόμενου έτους.

- Υπό σχεδιασμό και με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τέλη του 2030, βρίσκεται το έργο Μεθοριακός Σταθμός Κήπων - Γέφυρα Ελλάδας – Τουρκίας, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ. 

Προς αξιοποίηση τα αναξιοποίητα πλεονεκτήματα του Έβρου

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στοχεύει στην αξιοποίηση των αναξιοποίητων πόρων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, όπως: 

- Το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα

- Το ιδιαίτερο και όμορφο περιβάλλον, τα νερά και γενικότερα τους υδάτινους πόρους, σε όλο το Νομό

- Το τουρισμό ημεδαπών και αλλοδαπών με σημαντικό περιθώριο αύξησης, ενώ κρίσιμα «στοιχήματα» για την περιοχής αποτελούν, η ενέργεια, οι μεταφορές και η συνδεσιμότητα.

Γιώργος Νεοχωρίτης

Tελευταίες Ειδήσεις