Η συγκεκριμένη εξέλιξη προστίθεται στις ήδη προγραμματισμένες εργασίες που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης για την ανάπλαση των πρώην Στάβλων Παπάφη, στην περιοχή της Τούμπας.
Το έργο αφορά την ανάπλαση του δημοτικού ακινήτου που περικλείεται από τις οδούς Παπάφη, Αλοννήσου, Μυκόνου, Άνδρου και Σιδηροκάστρου, εντός της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας.
«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε το πράσινο - Παιδική χαρά εννοείται ότι θα γίνει»
Κατά τη συνεδρίαση, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους», Ρία Καλφακάκου, έθεσε θέμα ενημέρωσης για τις εργασίες που εκτελούνται, εστιάζοντας στην ανάγκη ύπαρξης περισσότερων χώρων πρασίνου και στη δημιουργία παιδικής χαράς. Όπως ανέφερε, το σχέδιο «είναι επιβαρυμένο», καθώς κάνει υπερβολική χρήση τσιμέντου, γεγονός που -κατά την ίδια- υποβαθμίζει τη βιωσιμότητα του χώρου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η διαβούλευση που είχε προηγηθεί δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφήνοντας εκτός σημαντικές προτάσεις και επισημάνσεις κατοίκων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η προϋπάρχουσα παιδική χαρά, αν και λιτή, εξυπηρετούσε τις ανάγκες των οικογενειών της περιοχής.
Στην απάντησή του, ο Πρόδρομος Νικηφορίδης υπενθύμισε ότι η προσπάθεια για αξιοποίηση του χώρου ξεκίνησε το 2014, με την τότε διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη να απορρίπτει το παλιό κτηριακό απόθεμα ως μη αξιοποιήσιμο. Αν και ο ίδιος θεωρεί ότι ορισμένα τμήματα θα μπορούσαν να διατηρηθούν, εκείνη την περίοδο προκρίθηκε η κατεδάφιση του συνόλου.
Το σχέδιο που επικράτησε ήταν αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Όπως εξήγησε, η πρόταση που επιλέχθηκε είχε μεν χαμηλότερα κτήρια -για να αποφευχθεί η δημιουργία ψηλών όγκων-, αλλά λιγότερους δημόσιους χώρους. Τόνισε ότι οι αποφάσεις των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών είναι δεσμευτικές και «δεν μπορούν να αμφισβητηθούν», ωστόσο υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις στον σχεδιασμό του πρασίνου.
«Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν αντιδράσεις για το πράσινο. Είναι γεγονός ότι σώθηκαν 12 δέντρα που προβλεπόταν να κοπούν. Ήμουν ο πρώτος που προσπαθούσα να δω με ποιον τρόπο μπορεί να μειωθεί το κτηριακό πρόγραμμα. Είναι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που δεν μπορούμε να τον ακουμπήσουμε και μία σύμβαση που δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε. Εμείς προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους χώρους πρασίνου όπου μπορούμε. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει φυτεμένα δώματα και λιγότερα φυτεμένα δάπεδα, συνολικής επιφάνειας 1.554 τ.μ. σε ένα σύνολο 3.886 τ.μ.», σημείωσε ο κ. Νικηφορίδης.
Ανέφερε ακόμη ότι ο δημόσιος χώρος θα περιλαμβάνει καθιστικά, παγκάκια και σκίαση, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε πως προβλέπεται παιδική χαρά, όπως και η διατήρηση της παλαιάς ποτίστρας. Αναφορικά με τη χωροθέτηση της παιδικής χαράς, εξήγησε ότι έγιναν προσπάθειες να δημιουργηθεί στον αύλειο χώρο δύο σχολείων που βρίσκονται δίπλα στο ρέμα της Υφανέτ, όμως συνάντησαν την άρνηση των δύο διευθυντών.
Το έργο και η πρόοδός του
Το έργο υλοποιείται πλέον με βάση σύμβαση που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2024, συνολικού προϋπολογισμού 16.492.128,91 ευρώ (με ΦΠΑ). Η αρχική πρόβλεψη ήταν να ολοκληρωθεί σε 60 μήνες, αλλά μετά από διαπραγματεύσεις το χρονοδιάγραμμα συντομεύθηκε, ενώ αυξήθηκε και η έκπτωση από 8% σε περίπου 10%, προς όφελος του δήμου.
Οι εργασίες προχωρούν κανονικά, αν και -όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος- υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων με τον ΔΕΔΔΗΕ και τα δίκτυα. Ήδη έχουν κατεδαφιστεί τα παλαιά κτήρια του συγκροτήματος, έχουν απομακρυνθεί τα υλικά της κατεδάφισης και έχει ξεκινήσει -και σχεδόν ολοκληρωθεί- η πασσαλόμπηξη, που αφορά την ενίσχυση του εδάφους για την κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης. Το υπόγειο πάρκινγκ θα καλύπτει περίπου το 90% της συνολικής επιφάνειάς του και απαιτεί την τοποθέτηση περιμετρικών πασσάλων για τη διαμόρφωση του ορύγματος.
Σύγχρονος πολυχώρος κοινωφελών χρήσεων
Το νέο κτηριακό συγκρότημα θα στεγάσει κοινωφελείς λειτουργίες για την περιοχή της Τούμπας και της ευρύτερης Θεσσαλονίκης.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού, ξενώνα φιλοξενίας, δημοτικού γυμναστηρίου, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, χώρου μνήμης για την προσφυγική κληρονομιά της περιοχής, καθώς και δημοτικής βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου. Επιπλέον, στο συγκρότημα θα στεγαστούν γραφεία και ιατρείο, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων.
Το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα θα διαχωρίζεται με πεζόδρομο από τον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και την παιδική χαρά.
Στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου αναπτύσσονται οι εγκαταστάσεις που αφορούν στον πολιτισμό και νότια οι εγκαταστάσεις που αφορούν στην κοινωνική πρόνοια και περίθαλψη.
Η διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην Στάβλων Παπάφη ξεκίνησε το 2014, όταν άρχισαν και οι πρώτες διαβουλεύσεις με τους κατοίκους της περιοχής. Ακολούθησε η διεξαγωγή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού το 2018-2019, με στόχο τη δημιουργία ενός πολυχώρου που θα καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας. Η σύμβαση με τον ανάδοχο, όπως προαναφέρθηκε, υπογράφηκε το 2024, επισφραγίζοντας έτσι την έναρξη των εργασιών.