makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Εορδαία: Μπαράζ επιθέσεων από αρκούδες - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι πέντε χωριών για τις ζημιές σε ζώα και καλλιέργειες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ακούστε το άρθρο 8'
04.07.2025 | 08:00
Αρκούδα / Φωτογραφία Αρχείου
/Shutterstock
Οργή και αγανάκτηση επικρατεί σε πέντε χωριά του Δήμου Εορδαίας (Άρδασσα, Αναρράχη, Εμπόριο, Μηλοχώρι και Φούφας) από αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχονται σχεδόν καθημερινά καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων μιλούν για μια κατάσταση που κρατά τώρα δέκα χρόνια ενώ οι επιθέσεις συνεχίζονται ακόμη και σε οικόσιτα.

«Στο τέλος θα αναγκαστούμε να φύγουμε εμείς από τα χωριά. Αυτό το φαινόμενο διαρκεί κοντά δέκα χρόνια. Ξεκίνησε σταδιακά με αραιές επιθέσεις και τώρα έχει αυξηθεί ο πληθυσμός και το φαινόμενο είναι πλέον καθημερινό. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν γίνει πέντε. Και σήμερα το πρωί στο χωριό είχαμε επίθεση σε μελίσια κατοίκου. Του τα ρήμαξαν όλα, δεν άφησαν τίποτα» αναφέρει χαρακτηριστικά στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αναρράχης, Κοσμάς Κωτσίδης.

Ο τελευταίος μάλιστα προσθέτει ότι οι επιθέσεις δεν εκδηλώνονται μόνο σε κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και σε καλλιέργειες με χιλιάδες στρέμματα να έχουν παραδοθεί στις διαθέσεις των αρκούδων. «Επιτίθενται σε κεράσια, σε πουλερικά που μπορεί να έχει κάποιος στο σπίτι του, σε πουλερικά. Δηλαδή δεν υπάρχει σωτηρία, δεν ξέρουμε από που μπορούμε να φυλαχθούμε. Ακόμη κι αυτό όμως μπορούμε να το σηκώσουμε. Το θέμα είναι ότι εδώ που έχουμε φτάσει μπορεί να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα».

Σ' ότι αφορά τον πληθυσμό της αρκούδας, ο κ. Κωτσίδης συμπληρώνει πως «μόνο εδώ, στον οικισμό της Αναρράχης έχουμε τρεις. Η μία έχει δύο μικρά, η άλλη έχει τρία και υπάρχει κι ένα αρσενικό. Και στα άλλα τα χωριά όμως υπάρχουν από μία δύο σίγουρα και είναι και διαφορετικές. Το πρόβλημα είναι αυτά τα μικρά μεγαλώνουν εδώ στον οικισμό κι έχουν εξοικειωθεί. Σε οκτώ - εννέα μήνες θα μεγαλώσουν αλλά δεν θα πάνε στο φυσικό τους περιβάλλον θα μείνουν εδώ στον οικισμό». 

Σύσκεψη των προέδρων για εξεύρεση λύσεων 

 

Την ερχόμενη Κυριακή στο χωριό της Άρδασσας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ των πέντε προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε μια προσπάθεια να βρεθεί μία λύση. 

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναλάβαμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, διότι άνθρωποι χάνουν καθημερινά τις περιουσίες και το βιος τους. Θα κάνουμε μία συζήτηση γιατί όλες οι επαφές που είχαμε μέχρι τώρα με τους αρμόδιους φορείς δεν έχουμε πετύχει τίποτα ουσιαστικό» συμπληρώνει ο κ. Κωτσίδης. 

«Είμαστε σε απόγνωση, ζητάμε να γίνει έστω μια καταγραφή»

 

Παρόμοια κατάσταση περιγράφει και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μηλοχωρίου Εορδαίας, Ανδρέας Τριανταφυλλίδης. 

«Δεν είναι εύκολο για κανέναν να δαπανήσει ένα ποσό κοντά στα 100.000 ευρώ προκειμένου να περιφράξει τις καλλιέργειές του με ηλεκτροφόρα καλώδια. Αυτή η ιστορία με τις επιθέσεις κρατάει εδώ και χρόνια, όμως το τελευταίο διάστημα έχει παραγίνει το κακό. Έχουν επιτεθεί σε οικόσιτα, σε κοπάδια προβάτων, σε κοτόπουλα. Και αυτό που θέλουμε εμείς είναι να γίνει έστω μια καταγραφή. Να έρθει μια οργάνωση και να μας πει ότι στον ορεινό όγκο Μουρικίου έχουμε 50, 60, 100 αρκούδες. Να ξέρουμε τι γίνεται και πού πρέπει να απευθυνθούμε. Δηλαδή πρέπει να περιμένουμε να γίνει επίθεση σε άνθρωπο για να ευαισθητοποιηθούμε; Τώρα το πρωί εγώ είδα μία αρκούδα μαζί με το μικρό της έξω από το σπίτι μου. Μίλησα πρόσφατα με το δασαρχείο και μου είπαν ότι σε λίγο καιρό θα φύγουν θα πάνε πάνω στο βουνό. Να κάνουν τι στο βουνό; Φέτος λόγω παγετού δεν έχει τίποτα. Αντίθετα θα πάνε στα ηλιοτρόπια και στα καλμπόκια και θα τα καταστρέψουν και αυτά» υπογραμμίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης. 

«Έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο πληθυσμός, μπαίνουν μέσα στους οικισμούς και κατασπαράζουν κοτόπουλα, πρόβατα, σκυλιά, ό,τι βρουν μπροστά τους. Ο φόβος των ανθρώπων δε, είναι μεγάλος. Μόλις σουρουπώσει ο κόσμος μαζεύεται στα σπίτια του, τα παιδιά δεν μπορούν να παίξουν με τα ποδήλατα και το πρόβλημα διαρκώς διογκώνεται. Κάθε χρόνο γίνεται και μεγαλύτερο. Διότι εδώ, στη δική μας περιοχή μπορεί να έχουμε και 50» συμπληρώνει από την πλευρά του στα Μακεδονικά Νέα ο επί 15ετία πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εμπορίου, Αθανάσιος Μπόζιας. 

Αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα είναι εδώ και δύο μήνες και οι κάτοικοι στον Φούφα, όπου οι αρκούδες κόβουν βόλτες μέσα στο χωριό ακόμη και μέρα - μεσημέρι, ενώ οι... επιδρομές σε αυλές για αναζήτηση τροφής είναι καθημερινές. 

 

 

Θωμάς Καλέσης

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
ΑΑΔΕ: Μηνιαίες οι δηλώσεις ΦΠΑ για επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα και έναρξη από 1/1/2024 έως 31/3/2025
Ελλάδα03.07.25 | 11:45
ΑΑΔΕ: Μηνιαίες οι δηλώσεις ΦΠΑ για επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα και έναρξη από 1/1/2024 έως 31/3/2025