Συγκεκριμένα, από τις 23 Ιουνίου έως σήμερα, δεκαοκτώ αριστούχοι φοιτητές και φοιτήτριες από εννέα κορυφαία πανεπιστήμια της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας και του Καζακστάν παρακολούθησαν εξ αποστάσεως εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) του ΑΠΘ. Παράλληλα, συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό, το οποίο περιλάμβανε ακαδημαϊκές διαλέξεις και εικονικές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.
«Θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Πρόγραμμα “ ΙΑΣΩΝ”, το οποίο αποδεικνύει τη δυναμική του πολιτισμού να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Είναι ένα ιστορικό και πολύτιμο εγχείρημα που συνδέει την Ελλάδα με την πολιτισμική κληρονομιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής τελετής λήξης, ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Διά Βίου Μάθησης και Φοιτητικής Μέριμνας και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης, εξαίροντας το ρόλο του Προγράμματος, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες διεθνούς εξωστρέφειας του Ιδρύματος.
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή κατά την οποία οι φοιτητές, σε άπταιστα ελληνικά, παρουσίασαν τα πανεπιστήμια προέλευσής τους και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς το ΑΠΘ, τη Διοίκηση και τους διδάσκοντες για την πολύτιμη εμπειρία και γνώση που αποκόμισαν.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι καθηγητές των φοιτητών/τριων από τα αντίστοιχα ξένα Πανεπιστήμια, πολλοί από τους οποίους ήταν υπότροφοι του Προγράμματος και σήμερα υπηρετούν ως καθηγητές ελληνικής γλώσσας, πρόεδροι τμημάτων ή διευθυντές κέντρων ελληνικών σπουδών.
Στη μακρόχρονη και δημιουργική συνεργασία του Σχολείου με το Πρόγραμμα, αναφέρθηκε η Πρόεδρος του ΣΝΕΓ, καθηγήτρια Δέσποινα Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας τη συμβολή του «ΙΑΣΩΝΑ» στην ανάπτυξη ενός γόνιμου πολιτιστικού διαλόγου και στην προώθηση της διαπολιτισμικής συνύπαρξης μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης.
Τέλος, ο επικεφαλής του Προγράμματος, Δρ Δημήτρης Φωτιάδης, σημείωσε ότι ο «ΙΑΣΩΝ» εισέρχεται στην τέταρτη δεκαετία ζωής του, υπογραμμίζοντας το όραμα των εμπνευστών του, των καθηγητών Ιωάννη Καζάζη και της Αρτέμιδος Ξανθοπούλου-Κυριακού, να «επιστρέψει το Χρυσόμαλλο Δέρας» στον Εύξεινο Πόντο μέσα από την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.
«Πολύ πριν γίνουν της μόδας οι όροι εξωστρέφεια και καινοτομία, το ΑΠΘ, μέσω του “ ΙΑΣΩΝΑ”, έδειξε τι σημαίνουν στην πράξη. Είναι τιμή μας που βλέπουμε νέους ανθρώπους να στέλνουν, μέσω της γλώσσας μας, μηνύματα φιλίας και ειρήνης στον κόσμο».