Παράλληλα, σήμερα, ο επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, συνοδευόμενος από τους ομολόγους υπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, συναντάται με τις ηγεσίες της Βεγγάζης και της Τρίπολης, σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι ροές. Ειδικότερα, στόχος της ευρωπαϊκής αποστολής είναι ο συντονισμός με τις τοπικές αρχές για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών, που έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο το τελευταίο διάστημα, αλλά και η βελτίωση των διαδικασιών.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη και ειδικότερα η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, ερμηνεύονται ως προσπάθεια της Λιβύης να ασκήσει ισχυρή πίεση προς την ΕΕ, για να εξασφαλίσει υψηλότερη χρηματοδότηση. Κατά την ίδια πηγή, η συγκεκριμένη τακτική θυμίζει κατά πολύ την αντίστοιχη που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και η Τουρκία, με σκοπό να διεκδικήσει από την Ευρώπη των 27 περισσότερα κονδύλια.
Από πλευράς της, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει αυστηρά τους νόμους και να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια και τις υποδομές της χώρας.
Σχετικά με τις υποδομές στην Κρήτη, είναι υπερφορτωμένες ενώ ο εκθεσιακός χώρος στην Αγία να έχει κατακλυστεί από πρόσφυγες. Ενώ, η εικόνα των περισσότερων από 400 μεταναστών στο λιμάνι του Ρεθύμνου, στοιβαγμένων χωρίς καμία υποδοχή, εντείνει τις ανησυχίες για την επάρκεια των υπηρεσιών.
Κοινή πλεύση στο Μεταναστευτικό από την ΕΕ
Αντιδράσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει προκαλέσει η κατάσταση στην Κρήτη. Η Πολωνία, ως απάντηση στους αυστηρούς ελέγχους στα γερμανικά σύνορα, επέβαλε ελέγχους και στα σύνορά της με τη Γερμανία και τη Λιθουανία. Μάλιστα, το ζήτημα του μεταναστευτικού αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, με τη Γερμανία να προαναγγέλλει κορυφαία συνάντηση για τη δημιουργία κοινής πολιτικής.
Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών
Σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό, η ελληνική κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειες να περιορίσει τις προσφυγικές ροές μέσω του θαλάσσιου και του αεροπορικού ελέγχου. Ο συντονισμός σε διεθνές επίπεδο, η ενεργοποίηση διπλωματικών διαύλων και η συνεργασία με χώρες της Μεσογείου κρίνονται σημαντικές για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η Αθήνα πάντως, υπογραμμίζει την ανάγκη για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η εφαρμογή των νόμων και η ασφάλεια των πολιτών παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα.
Με την κατάσταση να παραμένει ρευστή, η ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις είναι επιτακτική. Η Ελλάδα, αν και αντιμετωπίζει πιέσεις, εξακολουθεί να επιδιώκει συνεργασία με την ΕΕ και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.