Οι δύο νταλίκες, με τις οποίες μεταφέρεται ο συρμός, ξεκίνησαν από την Πιστόια στις 2 Ιουλίου, με πρώτο σταθμό το Λιβόρνο, μια παραθαλάσσια πόλη στο δυτικό άκρο της Τοσκάνης, που αποτελεί και το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Δυτικής Ιταλίας.
Εκεί επιβιβάστηκαν σε πλοίο, προκειμένου, κάνοντας τον γύρο της Ιταλίας, να φτάσουν ακτοπλοϊκώς στο Μπάρι. Από το Μπάρι θα μπουν σε πλοίο της γραμμής, θα φτάσουν στην Ηγουμενίτσα, όπου θα διανυκτερεύσουν και το βράδυ της προσεχούς Τρίτης, 8 Ιουλίου θα αρχίσουν το δρομολόγιό τους εντός ελληνικού εδάφους. Η διαδρομή αναμένεται να ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, την Τετάρτη 9 Ιουλίου, οπότε ο συρμός αναμένεται να φτάσει στο αμαξοστάσιο της Ελληνικό Μετρό, στην Πυλαία. Οι δύο νταλίκες με το πολύτιμο για τη Θεσσαλονίκη φορτίο, βάρους 77 τόνων, θα φτάσουν στην Πυλαία με μερικές ώρες διαφορά.
Στη συνέχεια, τα δύο τμήματα του συρμού θα μπουν στις ράγες και θα μεταφερθούν στο συνεργείο του αμαξοστασίου, όπου θα συναρμολογηθούν, προκειμένου να αρχίσουν δοκιμές. Στατικές δοκιμές πραγματοποιούνται άλλωστε και στον πρώτο συρμό της νέας παρτίδας, που έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 7 Ιουνίου, με στόχο στο τέλος του καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου, να αρχίσουν δοκιμαστικά δρομολόγια, τις νυχτερινές ώρες που το μετρό βρίσκεται εκτός λειτουργίας.
Έπονται 7 συν 6
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται στη Θεσσαλονίκη ακόμα επτά συρμοί, οι οποίοι θα έρχονται με συχνότητα περίπου ενός μήνα, ενώ η παραλαβή της παρτίδας των 15 συρμών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.
Οι επιπλέον συρμοί εξασφαλίζουν ότι:
-θα μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα η επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά, η οποία τοποθετείται χρονικά στο τέλος του προσεχούς Φεβρουαρίου και θα χρειαστεί έξι συρμούς
-θα αυξηθεί η συχνότητα δρομολογίων της βασικής γραμμής, στην οποία θα ενταχθούν ακόμα έξι συρμοί
-θα υπάρχουν τρεις εφεδρικοί, κάτι που προβλέπεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Στην πλήρη ανάπτυξή του το μετρό, θα έχει δρομολόγια ανά 90 δευτερόλεπτα, έναντι 4 λεπτών που είναι η σημερινή συχνότητα.
Με την παρτίδα αυτή το μετρό της Θεσσαλονίκης θα διαθέτει συνολικά 33 συρμούς.
Η προμήθεια των 15 συρμών έχει κόστος περίπου 150 εκ. ευρώ. Κάθε συρμός έχει μήκος 51,5 μέτρα και αποτελείται από τέσσερα βαγόνια που μπορούν να μεταφέρουν 450 επιβάτες.