Η αντιπεριφέρεια Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας δρομολογεί λύσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να προχωρήσει η διάνοιξη σε αυτό το μικρού μήκους τμήμα του δρόμου, που όμως είναι νευραλγικό και η σημασία του θεωρείται κομβική για την κυκλοφορία.
Όπως σημειώνει μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, οι μελέτες για τη διαπλάτυνση, μετά από… κόπους και βάσανα, βαίνουν προς ολοκλήρωση. Το επόμενο βήμα είναι να αποσταλούν στη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων, καθώς τα Κοιμητήρια Ζέιτενλικ έχουν χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος. Αμέσως μετά τη σχετική γνωμοδότηση, ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου, κάτι που… οδηγεί και στη δημοπράτησή του.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας,
Οι διακρατικές σχέσεις και η παρέμβαση της Μητρόπολης
«Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και επιτέλους να ολοκληρώνουμε τη μελέτη του έργου, έπρεπε να ξεπεραστούν πολλά προβλήματα, διοικητικής φύσης», τονίζει ο κ. Μπίλλιας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης, είχε να κάνει με τα Συμμαχικά Στρατιωτικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ καθώς, για να πραγματοποιηθεί η διαπλάτυνση, θα πρέπει να μετακινηθεί η περίφραξη των Κοιμητηρίων. Σημειωτέον ότι το ζήτημα αφορά διακρατικές σχέσεις, καθώς τα Κοιμητήρια Ζέιτενλικ αποτελούν το μεγαλύτερο στρατιωτικό κοιμητήριο των Βαλκανίων, όπου αναπαύονται οι 20.500 και πλέον νεκροί των δυνάμεων της Αντάντ που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο κ. Μπίλλιας τονίζει ότι καθοριστική στην επίλυση του ζητήματος υπήρξε η παρέμβαση της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η οποία είχε επαφές με τη Σερβική Εκκλησία, ώστε τμήμα της περίφραξης και της πύλης εισόδου στο Κοιμητήριο να αποσπασθεί, να μετακινηθεί κατά λίγα μέτρα και να επανατοποθετηθεί.
Το... χιλιόμετρο των 4 δήμων!
Επιπλέον, ο δρόμος των 1.000 μέτρων ανήκει διοικητικά όχι σε έναν, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά σε τέσσερις (!) δήμους (Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Παύλου Μελά). Οι τρεις από τους τέσσερις δήμους πρέπει να συντελέσουν απαλλοτριώσεις σε ρυμοτομούμενα οικόπεδα. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Μπίλλιας έστειλε επιστολή, με την οποία ζητά την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το κόστος των απαλλοτριώσεων και να αναζητηθεί χρηματοδότηση.
Η μελέτη
Η μελέτη διαπλάτυνσης αφορά το τμήμα της οδού Μίκη Θεοδωράκη από τη διασταύρωση με την οδό Αγίων Πάντων μέχρι τον κόμβο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη διασταύρωση με την οδό Δαβάκη. Πρόκειται για το τμήμα που είχε μείνει εκτός διαπλάτυνσης, όταν είχαν εκτελεστεί οι σχετικές εργασίες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
«Η διαπλάτυνση του χιλιομέτρου αυτού αποτελεί μία μεγάλη εκκρεμότητα στη σημαντικότερη οδική αρτηρία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, την οποία θα κλείσουμε, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα. Με την διαπλάτυνση θα περιοριστούν τα μποτιλιαρίσματα και οι καθυστερήσεις και θα βελτιωθεί η καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών, καθώς η οδός Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί τη βασική οδική αρτηρία για τη σύνδεση της Δυτικής Θεσσαλονίκης με το κέντρο της πόλης και ταυτόχρονα αποτελεί την είσοδο της Θεσσαλονίκης από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη», υπογραμμίζει ο κ. Μπίλλιας.
Με το έργο, η οδός Μίκη Θεοδωράκη θα αποκτήσει στο σύνολό της ενιαία χαρακτηριστικά λεωφόρου.
«Αναμένουμε τη θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων, ώστε να εκδοθεί και η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε για χρηματοδότηση το έργο στο τεχνικό μας πρόγραμμα, ώστε στις αρχές του 2026 να το δημοπρατήσουμε. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε στη διαπλάτυνση του δρόμου και να λύσουμε αυτό το χρόνιο πρόβλημα. Τώρα πια, μπορούμε να αισιοδοξούμε για το κλείσιμο αυτής της πολυετούς εκκρεμότητας», καταλήγει ο κ. Μπίλλιας.
(φωτογραφίες αρχείου)