Στη σύσκεψη αυτή θα συζητηθεί το θέμα της επόμενης επέκτασης του μετρό, η οποία, μετά τον Φεβρουάριο -οπότε παραδίδεται η γραμμή της Καλαμαριάς- αρχίζει να αποκτά… ορίζοντα. Εξάλλου, αποτελεί παραδοχή ότι το μετρό όταν ξεκινάει να κατασκευάζεται δεν σταματάει, κάτι το οποίο υιοθετεί πλήρως η κυβέρνηση.
Πράγματι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, είχε πει ότι το μετρό έχει αλλάξει την όψη της Θεσσαλονίκης και ότι δεν θα πάει μόνο μέχρι την Καλαμαριά, θα πάει και στη Δυτική, Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει την άμεση έναρξη των μελετών.
Αλλά και ο κ. Ταχιάος, σε συνέντευξή του στα Μακεδονικά Νέα, είχε τονίσει ότι «η επέκταση του Μετρό προς τα Βορειοδυτικά αποτελεί την άμεση προτεραιότητά μας μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης προς την Καλαμαριά». Στην ίδια συνέντευξη ο υφυπουργός Υποδομών είχε υπογραμμίσει ότι «βασικό ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, και εργαζόμαστε συστηματικά για την επιλογή του κατάλληλου εργαλείου που θα καλύψει τον απαιτούμενο προϋπολογισμό».
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος
Οι πρώτες μελέτες
Στη σύσκεψη με τους δημάρχους θα παρουσιαστούν οι πρώτες μελέτες για τους σταθμούς στη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη και πιθανώς θα γίνει ιεράρχηση των επεκτάσεων, που σίγουρα θα είναι προς τα Βορειοδυτικά και όχι προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», στο οποίο το μετρό θα φτάσει πολύ αργότερα.
Οι περιοχές επέκτασης του μετρό, προσδιορίστηκαν άλλωστε με σαφήνεια, από την Μελέτη Ανάπτυξη Μετρό Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της οποίας εκπονήθηκε γενική συγκοινωνιακή μελέτη. Η μελέτη αυτή, που είχε παρουσιαστεί τον Μάιο του 2024, αφορούσε στο σύνολο των μεταφορών στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, καταλήγοντας στις βέλτιστες λύσεις μετακίνησης στην πόλη και αναδεικνύοντας, την ίδια στιγμή, τις μεγαλύτερες ανάγκες για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού και την μετακίνηση του κοινού.
Έτσι, δύο είναι οι προγραμματιζόμενες επεκτάσεις προς τα Δυτικά και Βορειοδυτικά:
-από την περιοχή της Πλατείας Δημοκρατίας προς Σταυρούπολη – Νοσοκομεία (με έξι νέους σταθμούς – αποτελεί επέκταση της βασικής γραμμής),
- η κατασκευή μίας δεύτερης νέας γραμμής η οποία θα περνά από Κορδελιό, Εύοσμο, Αμπελόκηπους, τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και το Λιμάνι, θα διασταυρώνει την βασική γραμμή στο Πανεπιστήμιο και θα καταλήγει Τούμπα, Χαριλάου και Αγία Κυριακή.
Όποια από τις δύο επεκτάσεις κι αν πάρει πρώτη μπρος, αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο, είναι ότι η κυβέρνηση αναζητά τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να εντάξει το μετρό της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης σε ράγες υλοποίησης.