makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

EURICE: Masterclass στη Θεσσαλονίκη για το ευρωπαϊκό ρύζι - Η βιώσιμη παραγωγή σε Ελλάδα και Ισπανία

Ακούστε το άρθρο 8'
11.12.2025 | 10:22
EURICE: Masterclass στη Θεσσαλονίκη για το ευρωπαϊκό ρύζι - Η βιώσιμη παραγωγή σε Ελλάδα και Ισπανία
Ένα μοναδικό Masterclass πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία».

Καλεσμένοι ήταν εκπρόσωποι του Δήμου, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στελέχη της εστίασης, διατροφολόγοι, δημοσιογράφοι και food bloggers.

Το εστιατόριο "Ακαδημία art restaurant" υποδέχθηκε τους καλεσμένους και την Rice Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, Ντίνα Νικολάου στον ατμοσφαιρικό χώρο του, ειδικά διαμορφωμένο για το Masterclass.

Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια). Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του. Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν ακόμη, για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται, τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.

H Rice Chef Ambassador Ντίνα Νικολάου, παρασκεύασε ζωντανά 3 πρωτότυπες και ιδιαίτερα δημιουργικές συνταγές, αξιοποιώντας το μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι. Οι συνταγές ήταν:

· Ομελέτα–Soufflé με ρύζι γλασέ & καπνιστό χέλι

· Πιλάφι με Μετσοβόνε & Πέστο Πιπεριάς Φλωρίνης

· Χριστουγεννιάτικη Ρυζόπιτα

Σε οικείο κλίμα και εποικοδομητική συναναστροφή, οι παριστάμενοι απόλαυσαν τις εξαιρετικά νόστιμες συνταγές της Chef Ambassador και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη δυναμική της αξιοποίησης μοναδικών ελληνικών πρώτων υλών και την εξέλιξη παραδοσιακών συνταγών.

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος EURICE είναι η NOVACERT, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων.

Tελευταίες Ειδήσεις