Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θέρμης κατέθεσε τη δική του πρόταση όσον αφορά στη νέα ΔΕΘ στο πλαίσιο της συζήτησης που άνοιξε εκ νέου, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για αλλαγές στο αρχικό σχέδιο ανάπλασης που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, δημιουργία ξενοδοχείου και χώρων για εμπορικές δραστηριότητες.
«Συμφωνώ με την πρόταση Αγγελούδη», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος αποκαλύπτοντας πως έχει ήδη ενημερώσει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης αλλά και τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσο Τζήκα για την πρόταση του δήμου Θέρμης σχετικά με τη ΔΕΘ. Ο Στέλιος Αγγελούδης άκουσε την πρόταση «με προσοχή», ενώ αναφερόμενος στον κ. Τζήκα ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «δεν τον είδα πολύ ενθουσιασμένο».
Στη σωστή κατεύθυνση
Ο δήμαρχος Θέρμης εκτιμά πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση η θέση της διοίκησης του κεντρικού δήμου να περιοριστεί στο ελάχιστο αναγκαίο το κτιριακό αποτύπωμα των νέων εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και όλο το υπόλοιπο να γίνει ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο. Και βέβαια επικροτεί τη δήλωση Αγγελούδη πως δεν θα υπάρξει δήμαρχος ο οποίος θα συναινούσε με την πρόταση για μεταφορά της Έκθεσης εκτός της πόλης.
Και «εμείς πιστεύουμε ότι η εκθεσιακή δραστηριότητα, τουλάχιστον ένα μέρος της, θα πρέπει να μείνει στο κέντρο της πόλης, στο σημείο όπου υπάρχει εδώ και δεκαετίες», είπε ο δήμαρχος Θέρμης υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η πόλη έχει ανάγκη και από πράσινο και από ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της. Σχολιάζοντας δε τη νέα πρόταση Αγγελούδη είπε: «Η αξιοποίηση του χώρου της ΔΕΘ με περίπου 70%-80% με πράσινο κι ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο και δύο κτίρια που θα φιλοξενούν εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους εμένα με βρίσκει σύμφωνο. Θεωρώ πως είναι στη σωστή κατεύθυνση». Και αναμένει την απόφαση της κυβέρνησης όσον αφορά στην ανάπλαση και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να ενεργοποιηθούν για να υλοποιηθεί το project «το οποίο δεν έχει θα μέσα ιδιώτες ούτε ξενοδοχεία».
Παραχώρηση εκτάσεων χωρίς κόστος
Επειδή, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, στην πρόταση Αγγελούδη, «δεν συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των εκθεσιακών αναγκών τής μέχρι τώρα δραστηριότητας της ΔΕΘ, διότι κάποιες εκθεσιακές δραστηριότητες χρειάζονται πολύ περισσότερο χώρο από αυτόν που σκοπεύει να δεσμεύσει η πρόταση του δημάρχου (σ.σ. Θεσσαλονίκης), δηλώνω πως ο δήμος Θέρμης είναι παρών. Επειδή κάποιες κλαδικές εκθέσεις (σ.σ. οι λεγόμενες «βαριές»)όπως η Agrotica και η Zootechnia χρειάζονται περισσότερους χώρους, εάν υλοποιηθεί ένα τέτοιο project (σσ. στη βάση της πρότασης Αγγελούδη) και εάν χρειαστεί, βάζουμε στο τραπέζι να αξιολογηθεί η πρόταση του δήμου Θέρμης» οποίος διαθέτει εκτάσεις ακόμη και «δίπλα στο αεροδρόμιο γιατί ετσι γίνεται σε όλες τις πόλες που έχουν μεγάλες εκθέσεις και μπορούμε να τις παραχωρήσουμε χωρίς κανένα κόστος για την αρχική επένδυση ώστε να συμβάλουμε και εμείς σε ένα τέτοιο project που κρατάει την έκθεση στο κέντρο της πόλης με πολύ μικρή έκταση αξιοποιώντας όλη την υπόλοιπη για μητροπολιτικό πάρκο».
«Εάν χρειαστεί να εξυπηρετηθούν άλλες κλαδικές εκθέσεις εμείς δηλώνουμε ''παρών''», επανέλαβε ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας πως ο δήμος Θέρμης μπορεί να διαθέσει για τον σκοπό αυτό πέντε-έξι εκτάσεις. Δύο εξ αυτών, της τάξης των 200 στρεμμάτων η καθεμιά, βρίσκονται επί της Μουδανιών, ενώ μια τρίτη έκταση βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδόμιο στον δρόμο προς τη Νέα Μηχανιώνα και υπερβαίνει τα 100 στρέμματα. Εκτιμά δε πως το κόστος για τη διαμόρφωση των εκτάσεων αυτών σε εκθεσιακούς χώρους είναι πολύ μικρό, περίπου 10 -15 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητας.
Σχολιάζοντας την πρόταση για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, παραδέχτηκε πως η δυτική Θεσσαλονίκη είναι «η πιο αδικημένη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος». Πλην όμως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εκεί μεταφορά της εκθεσιακής δραστηριότητας δεν θα δώσει στην περιοχή ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, μπορεί να επιτευχθεί με έργα υποδομής όπως η επέκταση του μετρό και ο προαστιακός.
Τέλος εξήγησε τους λόγους που η Θέρμη μπαίνει στον διάλογο για την ανάπλαση της ΔΕΘ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ό,τι και να κάνουμε, όποιον δήμο κι αν εκπροσωπούμε, η πόλη μας είναι η Θεσσαλονίκη, την αγαπάμε, τη σκεφτόμαστε και βοηθάμε όπου μπορούμε». Ωστόσο ξεκαθάρισε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι αυτός που έχει τον κυρίαρχο ρόλο και αποφασίζει για τον χώρο του και πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση σε συνεννόηση με τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους φορείς και τους πολίτες.