Μιλώντας για τη Ρωσία, ο Τραμπ είπε ότι οι επιβαρύνσεις θα έχουν τη μορφή «δευτερευόντων δασμών», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει τον όρο στο παρελθόν για να περιγράψει τους δασμούς που επιβάλλονται σε χώρες που εμπορεύονται με εχθρούς των ΗΠΑ, μετέδωσε το Bloomberg.
Απαντώντας σε δημοσιογράφους το πιο γνωστό μέσο των «δευτερευουσών κυρώσεων», ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι κυρώσεις και οι δασμοί είναι «και τα δύο μέσα στη διάθεσή του» και ότι «μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένα ή το άλλο».
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και τα δύο μέτρα αν δεν υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι προειδοποιήσεις απηχούν τις κυρώσεις που περιγράφονται σε ένα δικομματικό νομοσχέδιο στο Κογκρέσο, το οποίο θα επιβάλλει δασμούς 500% στις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ο Τραμπ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις εξουσίες που θα χρησιμοποιήσει για να επιβάλει δευτερεύοντες δασμούς. Είπε ότι δεν είναι σίγουρος «αν χρειαζόμαστε» το Κογκρέσο για να προχωρήσουμε, αλλά ότι η νομοθεσία «θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη».
Τα σχόλια αυτά αποτελούν το τελευταίο σημάδι της αυξανόμενης ανυπομονησίας του Τραμπ για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζεται από το 2022. Ωστόσο, η συμφωνία ενέχει τον κίνδυνο η Μόσχα να συνεχίσει τις επιθέσεις της στο πεδίο της μάχης πριν επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.
Τα μηνύματα στην Ευρώπη
Την ώρα που έρχονται τα παραπάνω γεγονότα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που η ισορροπία μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον επηρεάζει τα όσα διαδραματίζονται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως σε συνάντηση που είχε ο Τραμπ με τον επικεφαλής του NATO, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε νέα, σκληρότερη γραμμή απέναντι στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποσχόμενος αποστολή πυραύλων και άλλων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο και δίνοντας στη Μόσχα προθεσμία 50 ημερών για συμφωνία κατάπαυσης πυρός, αλλιώς θα επιβληθούν κυρώσεις.
Σύμφωνα με τον Ρούτε, Γερμανία, Φινλανδία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία και Καναδάς έχουν ήδη εκφράσει πρόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Όπως είπε, αυτό είναι μόνο το πρώτο κύμα εξοπλισμών, με νέες αποστολές να σχεδιάζονται.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι το υλικό που θα σταλεί περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα όπως οι πύραυλοι Patriot, που θα φτάσουν «πολύ σύντομα» στο πεδίο της μάχης. «Θα έχουμε κάποια που θα έρθουν πολύ σύντομα, μέσα σε λίγες ημέρες. Δύο από τις χώρες που διαθέτουν Patriot θα τα ανταλλάξουν και θα τα αντικαταστήσουν με αυτά που έχουν οι ίδιες», είπε.
Η υπόσχεση Τραμπ, ότι το ΝΑΤΟ θα πληρώσει για τα όπλα, ικανοποιεί την απαίτησή του να μη συνεχίσουν οι ΗΠΑ να χρηματοδοτούν τον πόλεμο και μεταφέρει το οικονομικό βάρος στους Ευρωπαίους συμμάχους τους.
Το 50%
Ακόμα, ο Αμερικανός πρόεδρος «συνόδευση» την απειλή επιβολής δασμών και κυρώσεων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία εντός 50 ημερών.
Όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σχεδιάζεται επιβολή «100% δασμών» στη Ρωσία και δευτερογενείς κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
«Αν ήμουν ο Πούτιν σήμερα, και άκουγα τι ετοιμάζονται να κάνουν σε 50 μέρες, θα ξανασκεφτόμουν αν πρέπει να πάρω στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Ρούτε.
Παρά τις μέχρι τώρα επιφυλάξεις του να τιμωρήσει τη Ρωσία, ο Τραμπ φαίνεται πλέον να αλλάζει στάση, μετά την απογοήτευσή του από την τελευταία τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν.