makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Σέφκοβιτς: Κοντά σε αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ

Ακούστε το άρθρο 8'
14.07.2025 | 14:00
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς.

«Η αίσθηση από τη δική μας πλευρά είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία», ανέφερε ο Σέφκοβιτς, λίγο πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο δασμός 30% που έχει απειλήσει να επιβάλει στην ΕΕ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να «εξαλείψει ουσιαστικά το εμπόριο» μεταξύ των δύο πλευρών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι οι δασμοί αυτοί θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου.

Οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει προηγούμενα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιστολή ανακοίνωσης της επιβολής δασμού εισαγωγής 30% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, δήλωσε ακόμα ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ετοιμάσει ένα κατάλογο δασμών ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα, αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία.

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας ανέφερε ότι ενδέχεται να ακολουθηθεί από ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, σε περίπτωση που καταστεί αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος πως μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

«Οι δασμοί βλάπτουν τους πάντες, ξεκινώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε. «Αν καταρρεύσουν οι χρηματιστηριακές αγορές, τίθενται σε κίνδυνο οι συντάξεις και οι αποταμιεύσεις των Αμερικανών».

Υπογράμμισε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι «μηδενικοί δασμοί» και μια ανοιχτή αγορά μεταξύ Καναδά, Ηνωμένων Πολιτειών, Μεξικού και Ευρώπης.

Ο Ταγιάνι δήλωσε επίσης στην εφημερίδα Il Messaggero ότι, για να βοηθήσει την οικονομία της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εξετάσει ένα νέο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» με αγορά ομολόγων και περισσότερες μειώσεις επιτοκίων.

Tελευταίες Ειδήσεις