makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

BLOOMBERG

Πώς ο Τραμπ βάζει πίεση στην ΕΕ με την αγορά όπλων για την Ουκρανία

Ακούστε το άρθρο 8'
16.07.2025 | 11:00
ΕΕ - ΗΠΑ / Φωτογραφία Αρχείου
/Shutterstock
Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρώσει για τα όπλα που θα δώσει στην Ουκρανία βάζει πίεση στις Βρυξέλλες που διαπραγματεύονται τον τρόπο χρηματοδότησης των αμυντικών δαπανών των «27»

Οι διαβουλεύσεις τροφοδοτούν τις σκληρές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των 27 μελών της ΕΕ, ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια), καθώς ξεκινά μια διετή διαδικασία για την επίτευξη συναίνεσης.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η πολύπλοκη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού της ΕΕ λαμβάνει χώρα σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε αυτή την εβδομάδα ένα πακέτο όπλων «κορυφαίας ποιότητας», αλλά είπε ότι οι σύμμαχοι της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την Τετάρτη το σχέδιο του επταετούς προϋπολογισμού της για την περίοδο που αρχίζει το 2028, με την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Η πρόταση του Τραμπ να παρέχει όπλα χρηματοδοτούμενα από τα ευρωπαϊκά ταμεία συνάντησε χλιαρή ανταπόκριση την Τρίτη. Η Κάγια Κάλλας, προειδοποίησε ότι αν η Ένωση πληρώσει για αμερικανικά όπλα, αυτό θα ισοδυναμεί με ευρωπαϊκή υποστήριξη.

«Το κάλεσμα είναι να κάνουν όλοι το ίδιο. Αν υποσχεθείς να δώσεις τα όπλα, αλλά πεις ότι κάποιος άλλος θα τα πληρώσει, δεν τα δίνεις πραγματικά εσύ, έτσι δεν είναι;», τόνισε η ύπατη εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Οι συνθήκες της Ένωσης δεν επιτρέπουν τη χρήση χρηματοδότησης της ΕΕ για την αγορά όπλων από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άμυνας, Άντριους Κουμπίλιους στο Bloomberg News. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη μπορούν να κληθούν να χρησιμοποιήσουν ένα δάνειο ύψους 150 δισ. ευρώ για κοινές προμήθειες, απελευθερώνοντας ενδεχομένως εθνικά κεφάλαια για αγορές από τις ΗΠΑ.

Κάποιες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα έχουν προωθήσει το κοινό δανεισμό ως μέσο για την άντληση περισσότερων χρηματοδοτικών πόρων.

Η ΕΕ δημιούργησε το δανειακό μέσο ύψους 150 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από κοινό χρέος, για να παρέχει φθηνό πιστωτικό κεφάλαιο στα κράτη μέλη που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε κοινές προμήθειες με ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε από τα μέλη να χρησιμοποιήσουν αυτό το πιστωτικό κεφάλαιο για να επενδύσουν απευθείας στην Ουκρανία, καθώς το 40% της βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας.

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Ισραήλ: Ο στρατός επιχειρεί να διασφαλίσει την επιστροφή των Ισραηλινών που διέσχισαν τα σύνορα προς τη Συρία
Διεθνή15.07.25 | 08:55
Ισραήλ: Ο στρατός επιχειρεί να διασφαλίσει την επιστροφή των Ισραηλινών που διέσχισαν τα σύνορα προς τη Συρία