makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Guardian

Το Κίεβο αξιολογεί τις δηλώσεις Τραμπ: Τι όπλα θα πάρουν οι Ουκρανοί και το ενδεχόμενο χτυπήματος στη Μόσχα

Ακούστε το άρθρο 8'
15.07.2025 | 23:09
Σε μία κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, το Κίεβο αναμένει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό «δισεκατομμυρίων δολαρίων» που υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα, εν μέσω αναστάτωσης σχετικά με τον αριθμό των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot που πρόκειται να σταλούν στο Κίεβο.

Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο Τραμπ δήλωσε ότι μια μη κατονομαζόμενη χώρα είναι έτοιμη να παραδώσει άμεσα «17 Patriot», προσθέτοντας ότι έχει επιτευχθεί μια «πολύ μεγάλη συμφωνία» για την αγορά αμερικανικών όπλων από Ευρωπαίους συμμάχους και την αποστολή τους στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, εκτιμάται ότι η Ουκρανία διαθέτει σήμερα μόνο έξι λειτουργικές αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot, ικανές να αναχαιτίζουν ταχύτατους ρωσικούς πυραύλους cruise και βαλλιστικούς πυραύλους.

Πόσα συστήματα Patriot θα παραλάβει το Κίεβο; - Το ενδεχόμενο για Tomahawk

Ο υποδιοικητής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (HUR), υποστράτηγος Βάντιμ Σκιμπίτσκι, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν γνωρίζουμε επακριβώς», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είναι ευγνώμων για τη βοήθεια και αντέδρασε «θετικά» στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Μάλιστα, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο παροχής πυραύλων μακράς εμβέλειας Tomahawk από τις ΗΠΑ, σε τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα τον Ιούλιο, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία.

Ο Σκιμπίτσκι δήλωσε ότι τα σχόλια του Τραμπ για τα Patriot ενδέχεται να αναφέρονται είτε σε αναχαιτιστικούς πυραύλους, είτε σε εκτοξευτές, είτε σε πλήρεις συστοιχίες που περιλαμβάνουν πολλαπλούς εκτοξευτές, ραντάρ και συστήματα ελέγχου – κάθε μία εκ των οποίων κοστίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

«Ο αριθμός 17 είναι τεράστιος, αν αναφερόμαστε σε συστοιχίες. Αν πρόκειται για μεμονωμένους εκτοξευτές, τότε είναι πιθανό», πρόσθεσε.

Κάθε σύστημα Patriot περιλαμβάνει έξι εκτοξευτές. Η Γερμανία έχει συμφωνήσει να παραδώσει δύο συστήματα, ενώ η Ολλανδία ένα τρίτο, σύμφωνα με τον Σκιμπίτσκι.

«Αυτό μεταφράζεται σε 18 εκτοξευτές για τρεις συστοιχίες, που πλησιάζουν τον αριθμό 17. Η αμερικανική κυβέρνηση και το Πεντάγωνο θα μας δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες», σημείωσε.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το ενδεχόμενο παροχής στην Ουκρανία πυραύλων Tomahawk, το οποίο συζητήθηκε μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι αυτόν τον μήνα, είναι πιθανό να εξοργίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι κατευθυνόμενοι αυτοί πύραυλοι μεγάλης ακρίβειας έχουν εμβέλεια 1.600 χιλιομέτρων και μπορούν να πλήξουν ακόμη και τη Μόσχα. Προηγούμενα αιτήματα του Κιέβου είχαν απορριφθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία της 4ης Ιουλίου, ο Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι αν η Ουκρανία θα μπορούσε να πλήξει τη ρωσική πρωτεύουσα και την Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με τον Σκιμπίτσκι, ο Ζελένσκι απάντησε: «Ναι, απολύτως. Μπορούμε, αν μας δώσετε τα όπλα».

Σε μια άμεση απάντηση στα εν λόγω δημοσιεύματα, ο Τραμπ, πάντως, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να στοχεύσει τη Μόσχα.

Η κυβέρνηση Τραμπ μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει να στείλει Tomahawk. Ακόμη κι αν το κάνει, η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να τους χρησιμοποιήσει, παραδέχθηκε ο Σκιμπίτσκι.

«Δεν είναι εύκολοι στη χρήση. Οι βασικές πλατφόρμες εκτόξευσης είναι πολεμικά πλοία ή στρατηγικά βομβαρδιστικά. Εμείς δεν διαθέτουμε στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη», είπε.

Ωστόσο, τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την Ουκρανία να αποκτήσει τη δυνατότητα να εξαπολύει «κινητικές» επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία, κατά υψηλής αξίας στρατιωτικών στόχων.

Όπως σημείωσε, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για την άρση των περιορισμών που είχε επιβάλει η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τη χρήση των πυραύλων Atacms, που έχουν εμβέλεια 300 χιλιομέτρων (περίπου 190 μίλια).

Υπενθυμίζεται ότι, η Washington Post ανέφερε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι πιθανό να επιτρέψει τη χρήση των Atacms στο σύνολο της εμβέλειάς τους εντός ρωσικού εδάφους και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον πυραύλων. Επί του παρόντος, επιτρέπεται να εκτοξεύονται μόνο σε ρωσοκρατούμενες περιοχές της Ουκρανίας και όχι στο έδαφος της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο Σκιμπίτσκι ανέφερε ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη μεταφέρει τις στρατηγικές στρατιωτικές του βάσεις σε απόσταση άνω των 500 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Το Κίεβο μπορεί να τις πλήξει μόνο με μη επανδρωμένα «καμικάζι» drones, τα οποία μεταφέρουν 50 κιλά εκρηκτικών.

Οι Atacms, αντιθέτως, μεταφέρουν πολεμική κεφαλή 500 κιλών και προκαλούν μεγαλύτερη καταστροφή.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε την έγκριση των ΗΠΑ για χρήση πυραύλων μεγάλης εμβέλειας», είπε. «Θέλουμε να καταστρέψουμε και να αποδιοργανώσουμε, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ».

Βελτίωση στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Κιέβου

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε μια «πραγματικά καλή συζήτηση» με τον Τραμπ μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας για το μεγάλο πακέτο οπλισμού.

Όπως είπε, συζήτησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο τρόπους επίτευξης «μιας διαρκούς και δίκαιης ειρήνης» και τον τερματισμό των ρωσικών βομβαρδισμών σε ουκρανικές πόλεις, που τις τελευταίες εβδομάδες πλήττονται από εκατοντάδες drones και πυραύλους.

Ταυτόχρονα, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο Τραμπ για την αγορά αμερικανικών όπλων από ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό την αποστολή τους στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο, η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ έχει χαιρετιστεί από μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, μετά την καταστροφική συνάντηση του Ζελένσκι με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, επικρατεί και απογοήτευση για το γεγονός ότι οι αμερικανικοί δασμοί και οι δευτερογενείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναβλήθηκαν ξανά, με τον Τραμπ να θέτει προθεσμία 50 ημερών.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένος, αλλά δεν έχει τελειώσει» με τον Πούτιν.

Αξιωματούχοι στη Ρωσία απέρριψαν τις απειλές του Τραμπ ως «κούφια λόγια», υπενθυμίζοντας ότι έχει αλλάξει γνώμη αρκετές φορές στο παρελθόν για κυρώσεις και άλλα ζητήματα. «Ο Τραμπ απηύθυνε ένα θεατρικό τελεσίγραφο στο Κρεμλίνο. Ο κόσμος πάγωσε, περιμένοντας τις συνέπειες... η Ρωσία δεν συγκινήθηκε», έγραψε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο X.

Ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, στρατηγός Κιθ Κέλογκ, βρίσκεται στο Κίεβο για εβδομαδιαία επίσκεψη. Τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον Ζελένσκι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ολεξάντρ Σύρσκι και τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπουντάνοφ, καθώς και τον Σκιμπίτσκι. Ο Κέλογκ ενημερώθηκε για τα ρωσικά σχέδια θερινής επίθεσης και για τις τελευταίες εξελίξεις στο ανατολικό μέτωπο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν.

Ο Σκιμπίτσκι σχολίασε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιστοιχίζεται πλέον από «πιο έμπειρα» πρόσωπα σε σχέση με την πρώτη του θητεία και δεν συμπεριφέρεται όπως ένας «κλασικός» πολιτικός.

«Είναι περισσότερο επιχειρηματίας. Δεν είναι εύκολο να καταλάβεις τον κύριο Τραμπ», κατέληξε.

Tελευταίες Ειδήσεις