Συγκεκριμένα, ο γνωστός Διεθνολόγος - Οικονομολόγος εκτιμά πως η ΕΕ θα έρθει σε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση, όμως δεν πρόκειται να δεχτεί δασμούς που θα ξεπερνούν το 10%, ενώ αναφερόμενος στην δασμολογική πολιτική Τραμπ υπογραμμίζει ότι κανένας αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου μιας μεγάλης αμερικανικής εξαγωγικής εταιρείας στην οποία κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να ξημερώσει αύριο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μπει στη διαδικασία να προγραμματίσει και το οτιδήποτε.
Συνέντευξη στον Θωμά Καλέση
-Κύριε Ευτυχίδη στις 9 Ιουλίου ολοκληρώνεται η προθεσμία των 90 ημερών που είχε δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ προς τις υπόλοιπες χώρες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις τους με τις ΗΠΑ για το ύψος των δασμών; Άραγε τι να περιμένουμε σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία και υπάρξουν χώρες που δεν θα έχουν συμφωνήσει;
Η αλήθεια είναι ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει με επιτυχία να μπει στο μυαλό του προέδρου των ΗΠΑ και να καταλάβει ακριβώς τον τρόπο που σκέφτεται. Ο ίδιος έχει γράψει ήδη ότι σκέφτεται να στείλει επιστολές προς τις κυβερνήσεις των χωρών που δεν έχουν συμφωνήσει προκειμένου να τις προειδοποιήσει, τονίζοντας ότι μετά το πέρας συγκεκριμένης ημερομηνίας θα επιβληθούν συγκεκριμένοι δασμοί, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν θα είναι λογικά υψηλοί. Στην πράξη βέβαια, οι χώρες που έχουν συμφωνήσει μέχρι τώρα με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι μόλις δύο. Είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ, το οποίο μάλιστα έχει δεχθεί να έχει δασμούς 20% στα δικά του προϊόντα και 40% στα προϊόντα που προέρχονται μεν από την Κίνα αλλά εξάγονται μέσω του Βιετνάμ. Αυτές είναι οι μόνες δύο χώρες που έχουν πετύχει ήδη μια κάποια συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Η ΕΕ από την άλλη συζητάει ακόμη αν και φαίνεται ότι θα έρθει τελικά σε συμφωνία. Δείχνει μεν διατεθειμένη να δεχθεί κάποιους δασμούς της τάξεως του 10%, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί να ακούσει πιο υψηλούς αριθμούς, όπως αυτούς που είχε προαναγγείλει ο Τραμπ στις 9 Απριλίου με εκείνο τον περίφημο πίνακα ανα χείρας. Σ' αυτή την περίπτωση θα αντιδράσει η ΕΕ, αν και γνωρίζουμε ότι συνήθως αντιδρά πάντα πολύ αργά.
-Για την ΕΕ υπάρχει εναλλακτικό πλάνο στην περίπτωση εκείνη που δεν έχει συμφωνία για δασμούς 10%; Και αν ναι, ποιο μπορεί να είναι αυτό; Να απαντήσει για παράδειγμα με αντι-δασμούς;
Μα ήδη εκκρεμεί ένα πακέτο μέτρων βάσει του οποίου επιβάλει δασμούς σε συγκεκριμένα αμερικανικά προϊόντα, φροντίζοντας βέβαια πάντα να μη διαταράξει τις ισορροπίες που θα έθεταν σε κίνδυνο κάποιες ευαίσθητες ευρωπαϊκές εξαγωγές όπως αυτές των κρασιών κλπ. Υπάρχει ένα πλάνο βάσει του οποίου η ΕΕ φαίνεται ότι μπορεί και να αντιδράσει.
-Από την στιγμή που ΕΕ και Ελλάδα είναι στο ίδιο πακέτο, πόσο μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας μια μη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τους δασμούς;
Κοιτάξτε στη δική μας ζωή δεν θα αλλάξει τίποτα το ιδιαίτερο. Δεν είμαστε από τους κύριους εξαγωγείς ώστε να έχουμε τεράστιες επιβαρύνσεις. Έχουμε εξαγωγές ελιάς, φέτας και κατά έναν περίεργο τρόπο και κάποιες βιομηχανικές, αλλά δεν φαίνεται ότι θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από οποιαδήποτε αύξηση προκύψει.
Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ΗΠΑ και ΕΕ θα έρθουν σε συμφωνία. Θα δεχθεί δηλαδή η Ευρώπη έναν δασμό 10% στα προϊόντα της, κέρδος θα είναι και αυτό για τους Αμερικανούς και θα επιτευχθεί μια συμφωνία στην οποία φαίνεται να είμαστε και πολύ κοντά. Βέβαια οι μέρες κυλούν και αυτό που λέμε πρέπει να το δούμε στην πορεία.
-Υπάρχει περίπτωση να γίνει πράξη η απειλή Τραμπ που προβλέπει δασμούς μέχρι και 60% προς χώρες που δεν θα συμφωνήσουν;
Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος Τραμπ κάνει ό,τι θέλει. Ζούμε μια πρωτόγνωρη περίοδο, καθώς παραβιάζει όλους τους κανόνες. Δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε άλλους λαούς, όμως το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα το δημιουργεί στη δική του οικονομία. Δηλαδή δεν θα ήθελα σε καμιά περίπτωση να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη θέση ενός διευθύνοντα συμβούλου μιας μεγάλης αμερικανικής εξαγωγικής εταιρείας που θα θέλει να προγραμματίσει παραγωγή, μεταφορά, εξαγωγές χωρίς να γνωρίζει σε τι ποσόστοση θα κινηθούν οι δασμοί το αμέσως επόμενο διάστημα. Και αυτό το μεγάλο πρόβλημα το προξενεί ο πρόεδρος Τραμπ.
Αυτή τη στιγμή κάπου βρίσκεται και πανηγυρίζει επειδή κατάφερε να περάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο χρεώνει με άλλα 3 τρισ. το αμερικανικό δημόσιο χρέος και αυτά θα φανούν πολύ σύντομα, όμως σε ένα γενικότερο πλαίσιο προκαλεί μια μεγάλη αποσταθεροποίηση στις αγορές, ενώ δεν βοηθάει ούτε τις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν το δικό τους αύριο. Για την ακρίβεια δεν μπορεί να κάνει τίποτα συγκεκριμένο όσο τα πάντα βρίσκονται στον αέρα από τον Ντ. Τραμπ ο οποίος πλέον δείχνει να διακατέχεται από μια αυτοκρατορική λογική, κάτι που φαίνεται από όλες του τις κινήσεις, χωρίς να συναντήσει και ιδιαίτερες αντιδράσεις.
-Και χωρίς να διστάζει κάθε τόσο να τα βάζει ακόμη και με τον κεντρικό του τραπεζίτη...
Εδώ όμως υπάρχει μια σταθερή πίεση την οποία θα δούμε τις επόμενες ημέρες στην περίπτωση που η FED υποκύψει και πάει σε μείωση των επιτοκίων στα ομόλογα, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξυπηρετείται φθηνότερα το εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ.
Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει. Και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν το πιστεύουν. Ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης δεν θέλει να πάει εκεί και λογικά, γιατί οι δείκτες της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που να επιτρέπουν μια πτώση των επιτοκίων.
Στην αντίπερα όχθη ο Τραμπ ήδη σκέφτεται να διορίσει αναπληρωτή που ουσιαστικά θα εκτελεί τα χρέη του προέδρου της FED και αυτό θα ανατρέψει ότι μπορούμε να γνωρίζουμε για τα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ.