Σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία, η Ελλάδα αποδεικνύεται όχι μόνο ανθεκτική αλλά δυναμικά παρούσα – πολιτικά, στρατηγικά και διπλωματικά.
Η χώρα μας δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις. Τις συνδιαμορφώνει, ως δύναμη ευθύνης. Με την πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της ως πολύτιμο κεφάλαιο, η Ελλάδα κατοχυρώνει μεθοδικά τη θέση της ως εγγυήτρια δύναμη της ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ανέδειξε την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στις μεγάλες διεθνείς διεργασίες.
Η χώρα μας πέτυχε κάτι περισσότερο από μια διπλωματική νίκη. Κατοχύρωσε πλέον ως ευρωπαϊκή θέση πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι νομικά ανυπόστατο και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα προχωρεί μεθοδικά στη θωράκιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων: μέσω της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, της προώθησης ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς, αλλά και με την ενεργή εμπλοκή της σε ζητήματα θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Απέναντι στις παράλογες διεκδικήσεις, απαντούμε με δράση, στρατηγική και συμφωνίες.
Μάλιστα, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και τη στήριξη Ιταλίας και Μάλτας, δρομολογήθηκε η επίσκεψη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Λιβύη. Παρά την άρνηση της κυβέρνησης Χαφτάρ στη Βεγγάζη να συνομιλήσει με την αντιπροσωπεία, το μήνυμα που δόθηκε είναι ξεκάθαρο: η Ευρώπη δεν θα παραμείνει θεατής απέναντι στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.Ο έλεγχος των ροών αυτών που θέλουν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη, δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια των διακινητών. Απαιτείται διαρθρωμένη συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, αναθεώρηση των κριτηρίων για τις «ασφαλείς τρίτες χώρες» και λειτουργική ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών, ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Αυτές τις μέρες η Ελλάδα έχει ενισχύσει την επιτήρηση έξω από τα λιβυκά χωρικά ύδατα, ενώ μόλις νομοθετήσαμε την αναστολή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου για τους επόμενους τρεις μήνες και ενίσχυση των επιστροφών. Δεν πρόκειται για μια αμυντική αντίδραση, αλλά για ένα μήνυμα στρατηγικής ετοιμότητας απέναντι σε κάθε απειλή στα ελληνικά σύνορα,τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης! Δυσάρεστη έκπληξη και απολύτως ανεξήγητη είναι η στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, δήθεν, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην προσπάθεια να αποκρούσουμε την νέα υβριδική απειλή, κατά της Κρήτης αυτή τη φορά!
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη «στο μέλλον». Για δεκαετίες επωμιζόμαστε δυσανάλογο βάρος: οι αμυντικές μας δαπάνες ξεπερνούν ήδη το 3% του ΑΕΠ – και σε απόλυτους αριθμούς προσεγγίζουν το 5%. Αυτό που η Ευρώπη τώρα σχεδιάζει, εμείς ήδη το υλοποιούμε. Οι επιδόσεις μας αυτές δεν είναι τυχαίες. Είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής. Η δημιουργία ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ενίσχυσης της κοινής αμυντικής βιομηχανίας είναι βήμα αναγκαίο και ας άργησε.Παράλληλα, η συμμετοχή τρίτων χωρών σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προϋποθέτει πλέον, με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, ρητή αποδοκιμασία κάθε ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους-μέλους. Η Τουρκία δεν μπορεί να επιδιώκει συνεργασία με την Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα μας απειλεί.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν υπηρετεί εντυπώσεις. Παράγει αποτέλεσμα, όχι ως θεατής, αλλά ως πρωταγωνιστής. Στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι παρούσα με φωνή και σχέδιο. Η εθνική ασφάλεια, η προστασία των συνόρων και η διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και της ευρωπαϊκής συνοχής δεν είναι για εμάς αφηρημένες έννοιες. Είναι πολιτική επιλογή ευθύνης.
Ο κ. Δημήτρης Κούβελας είναι Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης - Νέα Δημοκρατία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων