Καθημερινά δεχόμαστε πληθώρα ενημερωτικών μηνυμάτων από πολλές πηγές: Την τηλεόραση, το διαδύκτιο, μέσω e-mail, μέσω εκδηλώσεων Φορέων όπως Επιμελητήρια κλπ.
Πρόσφατα, παρευρέθηκα σε μια τέτοια ενημερωτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο ενδιάμεσος Φορέας ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ για τα δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα Προγράμματα ΑΦΕΤΗΡΙΑ (για νέες και υπό σύσταση εταιρείες) και ΚΛΕΙΔΙ (για υφιστάμενες).
Με μεγάλη μου ικανοποίηση, είδα ότι όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά κυρίως τα στελέχη του ΚΕΠΑ σημείωσαν τη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης του επαγγελματία, επιχειρηματία σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου για την υλοποίηση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, της επένδυσής τους.
Η εκδήλωση κράτησε ώρες, με τα στελέχη να απαντούν σε δεκάδες ερωτήσεις, συγκεκριμένες, από επαγγελματίες, συμβούλους, λογιστές.
Προσπάθησαν να εξηγήσουν πώς θα μπορούσε η κάθε περίπτωση να υποβάλει σωστά την αίτηση στο Πρόγραμμα για να μπορέσει να λάβει την βαθμολογία που απαιτείται για να εγκριθεί.
Κατά την άποψή μου έτσι θα πρέπει να κάνει κάθε επιχειρηματίας ο οποίος θέλει να προχωρήσει σε μια επένδυση και ψάχνει να βρει το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο ανάμεσα στην πληθώρα που υπάρχουν αυτή την περίοδο.
Αναπτυξιακός Νόμος με τα πρόσφατα τρία Καθεστώτα. ΕΣΠΑ με το Πρόγραμμα ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, Προγράμματα μέσω των Περιφερειών, Προγράμματα για συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς. Προγράμματα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Δεκάδες υπάρχουν αυτή την περίοδο. Ένα γεγονός που φαντάζει σε έναν επιχειρηματία πραγματικά ως μια «καταιγίδα» επιχορηγήσεων και ο ίδιος είναι στη μέση προσπαθώντας να βρει το σωστό λιμάνι.
Είναι λογικό λοιπόν, πολλοί να λένε ότι δεν μπορούν να βρουν άκρη ανάμεσα σε τόσα Προγράμματα και λόγω και της πολύ απαιτητικής καθημερινότητας απλά να προσπερνάνε κάθε ενημερωτικό mail…
Εκεί ο ρόλος των συνεργατών των επιχειρήσεων είναι κομβικός.
Πρόσφατα σε συζήτηση με συναδέλφους οικονομικούς συμβούλους, σχεδιάζαμε αυτό ακριβώς. Να βρεθεί το κατάλληλο εργαλείο ανάλογα με τον κλάδο, το μέγεθος, τα οικονομικά στοιχεία, την περιοχή δραστηριότητας, το υπόλοιπο deminimis, τους τραπεζικούς δείκτες, τη δυνατότητα κάλυψης της ίδιας συμμετοχής και φυσικά ανάλογα με το τι χρειάζεται ακριβώς μια επιχείρηση - πελάτης των συναδέλφων.
Διότι δεν κάνουμε μια επένδυση για το Πρόγραμμα. Κάνουμε μια επένδυση γιατί πραγματικά τη χρειάζεται η επιχείρηση.
Είναι καταλυτικής σημασίας λοιπόν, ο ρόλος του συνεργάτη συμβούλου σε όλη αυτή τη διαδικασία και η σωστή και πλήρης επικοινωνία με τον επιχειρηματία.
Πρώτα από όλα, ο επιχειρηματίας είναι αυτός που γνωρίζει την επιχείρησή του καλύτερα από όλους και τις ανάγκες της για το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος γνωρίζει (σε συνεργασία με τα στελέχη του) τον σχεδιασμό βάσει του σχεδίου του, των αναγκών των πελατών του.
Ο ίδιος γνωρίζει τα διαθέσιμα κεφάλαια, καθώς και το πόσα θα ήθελε να επενδύσει από την πλευρά του.
Εφόσον αυτά είναι τα δεδομένα, τότε μαζί με τον Σύμβουλο ο οποίος θα αναλάβει να συντάξει το φάκελο για ένα Επιδοτούμενο Πρόγραμμα, θα συνεργαστούν για να ταιριάξουν τα δεδομένα της επιχείρησης με τις απαιτήσεις του εκάστοτε Προγράμματος.
Εκεί είναι το κρίσιμο σημείο.
Δεν είναι σίγουρο ότι τα δεδομένα της επιχείρησης ταιριάζουν με τις απαιτήσεις του Προγράμματος. Εκεί είναι κρίσιμος ο ρόλος του Συμβούλου να εντοπίσει αυτό το σημείο και να ενημερώσει αρχικά τον επιχειρηματία και να προσπαθήσει να βρεθεί άλλο εργαλείο εάν αυτό είναι διαθέσιμο φυσικά για να υποβάλει το φάκελο.
Υπάρχει λοιπόν και η περίπτωση να μην ταιριάζουν αυτά τα δύο μεταξύ τους.
Η επιλογή τότε για την επιχείρηση είναι είτε να περιμένει να ανοίξει ένα Πρόγραμμα στο οποίο έχει το δικαίωμα να υποβάλει φάκελο, είτε να απευθυνθεί σε ένα Τραπεζικό Ίδρυμα εάν θέλει, έχει τα κριτήρια κλπ.
Η Κυβέρνηση, έχει ανακοινώσει πληθώρα Προγραμμάτων αυτή την περίοδο. Έχει ανακοινώσει Προγράμματα εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ.
Τα Προγράμματα αυτά με τη μόχλευση των κεφαλαίων θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα στην Οικονομία, στη Κοινωνία, στους Πολίτες, στη Χώρα.
Δεν ταιριάζουν όμως όλα σε όλους. Διότι μια Κυβέρνηση, ένα Υπουργείο, μια Περιφέρεια έχουν στόχο να ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Και φυσικά και τα κονδύλια δεν είναι ατελείωτα και δεν είναι δυνατόν να καλύψουν όλους.
Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους οφείλουν να επιλέξουν σωστούς συνεργάτες για την επιλογή του κατάλληλου εργαλείου, που ταιριάζει στα δεδομένα της επιχείρησης για να αυξήσουν τις πιθανότητες έγκρισης του φακέλου τους και έτσι στη συνέχεια με προσοχή και υπό τις οδηγίες των Φορέων Υλοποίησης των Προγραμμάτων να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της επένδυσης που είναι απαραίτητη για την πορεία τους στην εγχώρια και διεθνή Αγορά.
Ο κ. Ιωάννης Γ. Ρουκάς είναι Οικονομολόγος