Ο ασθενής ο οποίος μολύνθηκε από τσίμπημα τσιμπουριού, ήταν ένας κτηνοτρόφος ηλικίας 72 ετών, ο οποίος νοσηλεύτηκε σε σοβαρή και ταχέως επιδεινούμενη κλινική εικόνα η οποία τελικά οδήγησε στον θάνατό του.
Λίγες ώρες αργότερα η γιατρός η οποία είχε έρθει σε επαφή με τον 72χρονο κτηνοτρόφο εισήλθε και παρέμεινε απομονωμένη σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο Τμήμα Λοιμωδών του νοσοκομείου με την υγεία της να χαρακτηρίζεται σταθερή, ενώ τέσσερις γιατροί του νοσοκομείου, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο και βγήκαν αρνητικοί στον ιό.
Λόγω του περιστατικού αυτού και του γενικού συναγερμού που προκλήθηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής μιλά στα Μακεδονικά Νέα, σκιαγραφεί την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά το πρώτο κρούσμα κι εμφανίζεται καθυσηχαστικός ως προς την εξέλιξη της νόσου.
«Πριν από όλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλοι όσοι εξετάστηκαν, δεν μπήκαν ακριβώς σε καραντίνα, αλλά τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση. Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούνται στενά για την περίπτωση που εμφανίσουν συμπώματα» τόνισε αρχικά ο κ. Παρασκευής, ενώσχετικά με το αν η κατάσταση θα πρέπει να εμπνέει ανησυχία πρόσθεσε: «Η απάντηση είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, δεδομένου ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως η ιχνηλάτηση επαφών, η παρακολούθηση αυτών, η στοχευμένη απεντόμωση και η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού».
Το μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ σημείωσε επιπλέον ότι «υπάρχουν ήδη μελέτες που έχουν γίνει και αφορούν την εκτίμηση αντισωμάτων προκειμένου να διαπιστώσουμε το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εκτεθεί, καθώς επίσης και δειγματοληψίες από ζώα και τσιμπούρια ώστε να δούμε σε τι ποσοστό έχουν μολυνθεί από τον ιό. Εδώ, πρέπει να πούμε ότι μιλάμε για ένα νόσημα που δεν μεταδίδεται εύκολα, διότι πρέπει να μας τσιμπήσει το μολυσμένο τσιμπούρι ή να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο κατόπιν άμεσης έκθεσης σε βιολογικά υγρά ή εκκρίσεις.
Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε δεν έχουμε και μεγάλο αριθμό περιστατικών γενικά. Άρα λοιπόν αφού γνωρίζουμε ότι έχουν ληφθεί αυτά τα μέτρα και λάβαμε υπόψη την μέχρι τώρα πορεία του ιού, που δεν αναφέρει την ύπαρξη άλλων κρουσμάτων, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αισιόδοξοι και δεν υπάρχει κανένας λόγος για ανησυχία».
Τα συμπτώματα που προκαλούνται
Σε ερώτηση αναφορικά με τα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν μετά τη μόλυνση, ο κ. Παρασκευής υπογραμμίζει πως «σ' ένα ποσοστό περίπου 85% τα περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, ενώ τα περιστατικά με πυρετό, ημιαλγίες, κόπωση, κοιλιακούς πόνους και εμετό ή διάρροια θεωρούνται ήπια. Στα πολύ σοβαρά περιστατικά που είναι και τα πιο σπάνια σε επίπεδο ποσοστού, αυτός που νοσεί μπορεί να εμφανίσει και αιμορραγικές εκδηλώσεις. Αλλά αυτά αφορούν τη σοβαρή συμπτωματολογία, όπως του ανθρώπου που κατέληξε πρόσφατα».
Τέλος, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ επιβεβαίωσε πως «από όλους τους αρμόδιους φορείς έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα όμως σε κάθε περίπτωση όλες οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση».
Ποια είναι η νόσος του Αιμορραγικού Πυρετού Κριμαίας – Κονγκό
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό (Crimean – Congo Hemorrhagic Fever, CCHF) είναι μία σοβαρή ιογενής νόσος, η οποία προκαλείται από τον ομώνυμο ιό (γένους Nairovirus, οικογένειας Bunyaviridae) που μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος κρότωνα (τσιμπουριού).
Ο ιός προκαλεί σοβαρή νόσο στον άνθρωπο με υψηλή θνητότητα και με κίνδυνο ενδονοσοκομειακής μετάδοσης. Προκαλεί, επίσης, επιδημίες. Πρόκειται για ζωονόσο που προσβάλλει πολλά άγρια και οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο.
Η νόσος περιγράφηκε κλινικά για πρώτη φορά στην Κριμαία (Ουκρανία) το 1944, σε στρατιώτες και αγρότες και ονομάστηκε αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας. Αργότερα, το 1969, ο ιός αναγνωρίσθηκε ως αιτία της ασθένειας ενός παιδιού που είχε νοσήσει στο Κονγκό το 1956, οπότε και προέκυψε η σημερινή ονομασία της νόσου. Η παρουσία της νόσου συνδέεται με τη γεωγραφική κατανομή του διαβιβαστή (κρότωνα / τσιμπουριού). Σε περιοχές με εύκρατο κλίμα παρατηρείται εποχιακή κατανομή στην εμφάνιση των κρουσμάτων: από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ανάλογα με την περίοδο αυξημένης δραστηριότητας του διαβιβαστή».
Μέτρα προφύλαξης
Στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ προτείνει τα εξής μέτρα πρόληψης στους πολίτες:
- Να αποφεύγεται η στενή επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα.
- Χρήση γαντιών, στολής, προστατευτικού εξοπλισμού σε περίπτωση φροντίδας ασθενών.
- Συνεχής υγιεινή χεριών, ειδικά μετά από επαφή με ασθενείς.
- Για τους επαγγελματίες της υγείας: αυστηρή τήρηση μέτρων πρόληψης νοσοκομειακών λοιμώξεων.