makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ GOETHE INSTITUT

Στο παρελθόν της Θεσσαλονίκης με οδηγό τη μελιτζάνα

Ακούστε το άρθρο 8'
03.07.2025 | 08:00
Στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που αγαπά να ανατρέχει στην Ιστορία της, το «Γιανγκίν Βαρ» είναι κάτι περισσότερο από μια γιορτή γεύσης. Είναι μια άτυπη εκδήλωση μικρών αφηγήσεων, μύθων και συνύπαρξης, ένα ανοιχτό τραπέζι που στρώνεται γύρω από τη μελιτζάνα –τη «βασίλισσα του καλοκαιριού»– και γύρω από τον θρύλο που επιμένει ότι η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 ξεκίνησε από δύο νοικοκυρές που τηγάνιζαν μελιτζάνες.

Σήμερα Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025, στις 19.30, στον κήπο του Goethe Institut Θεσσαλονίκης, η πρωτότυπη αυτή εκδήλωση επιστρέφει για τέταρτη χρονιά. Δημιούργημα μιας παρέας μαγείρων, οινολόγων, αρτοποιών και καλλιεργητών, το «Γιανγκίν Βαρ» ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας ως μια αυθόρμητη συγκέντρωση γύρω από ένα τηγάνι και έναν αστικό θρύλο.

Ο σεφ Γιάννης Κατσαντώνης, πρωτεργάτης και «ψυχή» της πρωτοβουλίας, εξηγεί: «Είναι μία γιορτή που την ξεκινήσαμε μέσα στον κορονοϊό. Θέλαμε να μαγειρέψουμε μελιτζάνες και πιαστήκαμε από τον μύθο ότι η φωτιά ξεκίνησε από ένα τηγάνι. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια μάζωξη - εργαστήριο. Φτιάχνουμε μελιτζάνες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, οκτώ-δέκα κάθε φορά. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στον κόσμο και παράλληλα με τη μαγειρική  ξαναλέμε τον μύθο, πώς έπιασε η φωτιά, τι τηγάνιζαν οι δύο γυναίκες, τι ακολούθησε».

Η εκδήλωση συνδυάζει γαστρονομία και αφήγηση, καθώς στην καρδιά του «Γιανγκίν Βαρ» βρίσκεται η επιθυμία να ξαναειπωθεί η ιστορία της Θεσσαλονίκης όχι μόνο με λέξεις, αλλά με γεύσεις: οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν παραδοσιακές συνταγές  της μελιτζάνας –«υπάρχουν αμέτρητες, πιο πολλές από όσες φαντάζεστε», λέει ο κ. Κατσαντώνης-  δοκιμάζουν τοπικά κρασιά και ακούνε ιστορίες – κάποιες τεκμηριωμένες, άλλες μυθικές. Στο επίκεντρο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις  5 Αυγούστου του 1917 και  κατέκαψε μεγάλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, πάνω από 9.500 κτίρια, εκκλησίες, συναγωγές και τζαμιά, βιβλιοθήκες και πολύτιμα αρχεία και άφησε άστεγους  πάνω από 70.000 κατοίκους, κυρίως Εβραίους.

«Είναι ένα δρώμενο γαστρονομικό και ιστορικό μαζί για την πόλη της Θεσσαλονίκης», λέει ο κ. Κατσαντώνης. «Μαγειρεύουμε μελιτζάνες, ανοίγουμε κρασιά και  η κουβέντα μαλακώνει. Είναι μια γλυκιά εκδήλωση για μας, που μας δίνει κάθε καλοκαίρι μεγάλη χαρά. Την ξεκινήσαμε έξι άνθρωποι – οι περισσότεροι σεφ, βιοκαλλιεργητές, αρτοποιοί. Όλοι ασχολούμαστε με την τροφή».

Ο τίτλος «Γιανγκίν Βαρ» σημαίνει «φωτιά!» στα τουρκικά και προέρχεται από τις κραυγές προειδοποίησης που αντηχούσαν στη Θεσσαλονίκη όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά – από τα Μπαΐρια (Άνω Πόλη) έως τον Κάμπο (κάτω από την Εγνατία). Μέσα από αυτή την πολιτισμική μνήμη, η εκδήλωση ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης και της κουζίνας της.

«Η Θεσσαλονίκη φωλιάζει το ένα μέσα στο άλλο – γαστρονομία και Ιστορία. Η εκδήλωσή μας χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται και πληθύνεται και πρόθεσή μας στο μέλλον είναι να τη μετασχηματίσουμε σε φεστιβάλ. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται κάθε χρόνο στο  “Γιανγκίν Βαρ”. Η μελιτζάνα είναι από τα πιο ευέλικτα λαχανικά, είναι η βασίλισσα του καλοκαιριού – μπορείς να τη μαγειρέψεις με χίλιους δυο τρόπους, με κρέας, με θαλασσινά, με άλλα λαχανικά, σαλάτα, τηγανητή, ψητή, στον φούρνο. Είναι ένα λαϊκό υλικό, που μπορείς όμως να το μεταμορφώσεις σε βασιλικό», λέει ο Γιάννης Κατσαντώνης.

Ο σεφ Γιάννης Κατσαντώνης

Συζητώντας για ποικιλίες, ο ίδιος αναφέρει ότι δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στις φλάσκες μελιτζάνες από τον Λαγκαδά, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει και τις λευκόφλουδες της Σαντορίνης, καθώς και τις τσακώνικες από την Πελοπόννησο. «Προτιμώ τις λαγκαδιανές, διότι η  τοπικότητα έχει σημασία. Αν δεν συνδέσεις τη γαστρονομία με την τοπική παραγωγή, δεν θα μπορέσεις να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη γαστρονομική ταυτότητα που διεκδικεί κάθε τόπος».

Η ΘΕΥ – Γαστρονομική Λέσχη Θεσσαλονίκης, που επιμελείται την εκδήλωση μαζί με φίλους του «Γιανγκίν Βαρ» και με την υποστήριξη του Goethe-Institut Thessaloniki., είναι ένας υπό ίδρυση σύλλογος με στόχο να φέρει κοντά ντόπιους παραγωγούς, μάγειρες, οινοποιούς και ανθρώπους του φαγητού.

«Η ΘΕΥ έχει διαφορετική αντίληψη για τη γαστρονομία. Εντάσσουμε παραγωγούς της περιοχής για την ανάδειξη της τοπικότητας, και γαστρονομικά και από την πλευρά των προϊόντων. Στο όνομα ΘΕΥ συνδυάσαμε το γράμμα “Θ” και το “εύ” – δηλαδή όλα τα καλά», εξηγεί ο Γιάννης Κατσαντώνης και προσθέτει:   «Η Θεσσαλονίκη έχει συνεχόμενη ιστορία αλλά και συνεχόμενη γαστρονομία – αυτό βγαίνει στο DNA της πόλης. Ίσως περισσότερο από το fine dining να της ταιριάζει το fine comfort. Η γαστρονομία είναι στους δρόμους – από μαγαζάκι σε μαγαζάκι, από το σουβλατζίδικο της γειτονιάς μέχρι τα πιο καλοστημένα εστιατόρια».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με δωρεάν συμμετοχή σήμερα Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025, από τις 19:30. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής μέσα από το σύνδεσμο: https://forms.gle/PSdTLGA1nsAPTjSq6   

Χρύσα Νάνου

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Για 99 ώρες η φωτογραφία πάει Παραλία
Πολιτισμός02.07.25 | 05:00
Χρύσα ΝάνουΓια 99 ώρες η φωτογραφία πάει Παραλία