Αδαμάντιος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Καλακίκος και Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου μιλούν για την εξαγγελία της κυβέρνησης και εν συνεχεία καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις έτσι ώστε να «αναγεννηθούν» ξανά οι τρεις αυτές σημαντικές περιοχές οι οποίες, σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία που παρουσίασαν πρόσφατα έπειτα από αναλυτική έρευνα τα Μακεδονικά Νέα, έχουν υποστεί μεγάλες πληθυσμιακές απώλειες, από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.
«Αναμφίβολα πρόκειται για ένα θετικό πρώτο βήμα για το δημογραφικό, το οποίο μάλιστα είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός πέρσι τον Οκτώβριο όταν επισκέφθηκε την Ορεστιάδα στο πλαίσιο μιας δέσμης μέτρων που έχουν ως στόχο τη στήριξη της περιοχής. Θα πρέπει βέβαια να ακολουθηθεί και από άλλες παρεμβάσεις εξίσου καθοριστικές, αλλά επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια πολύ θετική απόφαση» τονίζει στα Μακεδονικά Νέα, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Αδαμάντιος Παπαδόπουλος.
Μάλιστα σε ερώτηση για το τι προτείνει ο ίδιος σε συνέχεια αυτής της εξαγγελίας υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να στηριχτεί η περιοχή μέσω επενδύσεων, αλλά και την δημιουργίας θέσεων εργασίας».
Από πέρσι που το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας δεν διστάζει μάλιστα να αποκαλύψει το γεγονός ότι ήδη από πέρσι, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης κατά την επίσκεψή του στον Εβρο, υπήρξαν πολλοί ενδιαφερόμενοι που ζήτησαν πληροφορίες για την μετεγκατάστασή τους στην περιοχή.
«Συνήθως επρόκειτο για ανθρώπους που έχουν έστω και μια μακρινή σχέση με την Ορεστιάδα, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι αυτό το θέμα λειτούργησε θετικά, λειτούργησε ως κίνητρο και κάποιοι ενδιαφέρθηκαν να το αξιοποιήσουν. Επιπλέον έχουν ανακοινωθεί και κάποια άλλα μέτρα από τον Οκτώβριο και περιμένουμε την υλοποίησή τους. Για παράδειγμα πριν από χρόνια είχαμε εδώ στην περιοχή ένα εργοστάσιο ζάχαρης, το οποίο απασχολούσε πολύ κόσμο και αγρότες. Το κλείσιμό του αποτέλεσε μεγάλη πληγή για πολύ κόσμο. Τώρα δεν ξέρουμε αν θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο όμως σίγουρα πρέπει να γίνουν επενδύσεις» συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Επιπλέον όπως λέει ο δήμαρχος Ορεστιάδας πολύ σημαντικό είναι να τονωθεί η αγορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό που υπάρχει από τις γειτονικές χώρες.
«Κοιτάξτε, αυτό που βλέπουμε να γίνεται και προσπαθούμε να βελτιώσουμε είναι να αλλάξουμε την ροή των πραγμάτων. Πλέον, έρχονται αρκετοί Τούρκοι και Βούλγαροι, όχι τόσο για αγορά τροφίμων ή ψώνια, αλλά για διασκέδαση και για φαγητό. Προσπαθούμε λοιπόν να κάνουμε κάτι τέτοιο, αλλά για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε ένα καινούργιο τελωνείο. Με αυτόν τον τρόπο εξισορροπείται το ισοζύγιο και γιατί όχι, να το γυρίσουμε προς τη θετική κατεύθυνση» κατέληξε ο δήμαρχος Ορεστιάδας.
Σημαντική η εξαγγελία για το Διδυμότειχο
«Σαφώς και πρόκειται για κάτι θετικό. Απλώς κρατούμε κάποιες επιφυλάξεις για την απόδοση αυτού του μέτρου. Κατά πόσο δηλαδή θα υπάρχει ενδιαφέρον από συμπολίτες μας, είτε είναι με καταγωγή από τον Έβρο, είτε όχι, να εγκατασταθούν στην περιοχή. Είναι μια καλή εξαγγελία, αν σκεφτούμε ότι για να λάβεις τα χρήματα πρέπει να μείνεις υποχρεωτικά για δύο χρόνια στην περιοχή. Από τη στιγμή λοιπόν που μοιράζει το bonus σε δύο χρόνια αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για ένα καλό ποσό. Βέβαια απ' όσο γνωρίζω εξαιρούνται οι ένστολοι όμως εντάξει, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είτε με μετάθεση, είτε με μετεγκατάσταση μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή» σημειώνει από την πλευρά του ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.
Και προσθέτει: «Εκείνο που μας στοιχίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η έλλειψη υποδομών εδώ στο Διδυμότειχο. Είτε έχει να κάνει με τον αγροτικό τομέα, είτε έχει να κάνει με τις υποδομές όπως για παράδειγμα τη σιδηροδρομική γραμμή την οποία πρέπει να ξανασυνδέσουμε με την υπόλοιπη Ελλάδα, είτε με το διασυνοριακό υπό την έννοια των φοροαπαλλαγών και των διευκολύνσεων. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα όμορα κράτη έχουν πολύ φθηνές τιμές σε καύσιμα και άλλα προϊόντα και σε αυτές τις τιμές θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε. Διότι αρκετός κόσμος από τις γύρω περιοχές περνά στα διπλανά κράτη για να ψωνίσει και να εξοικονομήσει χρήματα».
Να βγάλουμε τη ρετσινιά της δυσμενούς μετάθεσης
Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηγιάννογλου επεσήμανε στα Μακεδονικά Νέα ότι ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει από νεαρή κιόλας ηλικίας ότι το Διδυμότειχο, αλλά και ο Έβρος γενικότερα δεν είναι μια περιοχή που έχει μόνο στρατό και σύνορα.
«Ένα άλλο πολύ σημαντικό που πρέπει να γίνει και αφορά κυρίως τον τομέα του τουρισμού είναι να βγάλουμε από πάνω μας επιτέλους τη "ρετσινιά της δυσμενούς μετάθεσης". Με κρατική πρόνοια να αναδειχθούν όλα αυτά τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά που διαθέτει η περιοχή μας. Κάθε παιδί που μεγαλώνει στην Ελλάδα, θα πρέπει, όπως μαθαίνει ότι πρέπει να επισκεφθεί την Κνωσό, τα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη, έτσι πρέπει να μάθει ότι κι εδώ η περιοχή δεν είναι μόνο σύνορα και στρατός. Ότι υπάρχει ο Θρακικός πολιτισμός που έχει τεράστια ιστορία. Διότι ξέρετε, υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι που μας επισκέπτονται και δεν περιμένουν να δουν μια κανονικότητα, αλλά στρατό, συρματοπλέγματα, χωματόδρομους. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει».
Χρειάζονται κι άλλες τέτοιες γενναίες αποφάσεις
Ουσιαστικό και ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το μέτρο του bonus και ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, προσθέτοντας ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν και άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα.
«Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέτρο, αλλά όπως καταλαβαίνεται με ένα ποσό των 10.000 ευρώ δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα. Πρέπει να παρθούν κι άλλες τέτοιες γενναίες αποφάσεις και μέτρα, προκειμένου οποιοσδήποτε επιλέξει τον δήμο Σουφλίου για εγκατάσταση να έχει την ποιότητα ζωής που θα επιθυμούσε. Είναι μια περιοχή που αξίζει κάποιος να ζήσει, αλλά από εκεί και πέρα όλο αυτό το θέμα θα το δούμε όταν θα μπούμε στο στάδιο της υλοποίησης. Όπως γνωρίζετε εδώ η περιοχή μαστίζεται από ανεργία, οπότε θα πρέπει να βρεθούν θέσεις εργασίας που θα συνδυαστούν με τα νέα μέτρα» υπογράμμισε αρχικά ο κ. Καλακίκος.
Και πρόσθεσε ότι «το Σουφλί περιμένει πολλά. Διότι είχαμε μια πυρκαγιά, την μεγαλύτερη της Ευρώπης. Γι' αυτό άλλωστε και είχαμε ζητήσει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα μόνο για τον δήμο μας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί αυτά που ζητήσαμε για να συγκρατηθεί ο πληθυσμός, εκτός από το Evros pass το οποίο δημιούργησε μια επισκεψιμότητα και το οποίο θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα έργο που στοίχισε λίγα χρήματα και πρόσφερε πολλά. Είχε μια επιτυχία, διότι διαπιστώσαμε ότι πολλοί Έλληνες από την Αθήνα και τις άλλες μεγάλες αστικές περιοχές της χώρας αποφάσισαν να γνωρίσουν τις σπάνιες ομορφιές του Σουφλίου, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει αναδείξει ως έναν από τους καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς».
Ο Παναγιώτης Καλακίκος επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να συγκρατηθεί ο πληθυσμός που δραστηριοποιείται στην περιοχή, «με την ενίσχυση των υφισταμένων επιχειρήσεων, την διατήρηση των θέσεων εργασίας, την ύπαρξη φορολογικών ελαφρύνσεων, καθώς επίσης και νομικά λύτρα για το επιχειρείν. Αυτό είναι που θα δώσει την πραγματική λύση στο πρόβλημα μας» τόνισε.