«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, δεν το αμφισβητεί κανείς. Η Κρήτη είναι μία νέα δίοδος των κυκλωμάτων των διακινητών, καθώς έχουν μειωθεί οι ροές στο ανατολικό Αιγαίο και μηδενιστεί στον Έβρο. Η λύση δεν μπορεί να είναι άμεση και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να φέρει αποτελέσματα, εκτός από το τι θα προκύψει από την σύσκεψη στη Λιβύη, με λύση μέσω διπλωματικής οδού για να μη φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι από εκεί», σημείωσε, αρχικά, η Σέβη Βολουδάκη, σύμφωνα με το parakritika.gr.
«Πρόκειται περί παράνομων μεταναστών… αυτό είναι! Μέχρι να μάθουμε τι είναι αυτοί οι άνθρωποι, είναι αιτούντες ασύλου, αυτή είναι η διαδικασία. Η αρμοδιότητα είναι του Λιμενικού Σώματος, μέχρι να φτάσουν στα Κέντρα Υποδοχής, όπου ξεκινάμε να ενεργούμε εμείς σαν Υπουργείο. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς δεν έρχονται από μη ασφαλείς χώρες και κατά 80% οι αιτήσεις τους απορρίπτονται. Αυτή η διαδικασία προτείνεται να γίνεται στη Λιβύη και θα της δοθούν όλα τα απαραίτητα μέσα», πρόσθεσε η ίδια.
«Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι ανάλογο»
Παράλληλα, η υφυπουργός Μετανάστευσης χαρακτήρισε εύλογη την ανησυχία των πολιτών στην Κρήτη, αιτιολογώντας ότι «δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι ανάλογο». «Το υπουργείο Ναυτιλίας πάντως, που έχει την αρμοδιότητα, έχει σταθεί στο πρόβλημα και δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται βήματα… Εχω θέσει το θέμα στη Σύνοδο Υπουργών στο Λουξεμβούργο και ζήτησα την βοήθεια των Ευρωπαίων, γιατί τα σύνορά μας δεν είναι απλά εθνικά, αλλά ευρωπαϊκά», τόνισε η ίδια.
Σχετικά με το θέμα της παρουσίας των φρεγατών νότια της Κρήτης, αλλά και την καθυστέρηση στην αναχώρηση των παράνομων μεταναστών από την Αγυιά, με αποτέλεσμα ο εκθεσιακός χώρος να ασφυκτιά, η Σέβη Βολουδάκη ανέφερε πως: «Οι φρεγάτες δεν κατέβηκαν για να γίνει αποτροπή, γιατί θα είχαμε άλλα πράγματα. Σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή πάνω απ’ όλα. Οι φρεγάτες όμως έχουν μεγάλο εύρος κατόπτευσης και εντοπίζουν τα μεγάλα σκάφη, όχι όμως και τα μικρά που ξεφεύγουν και γι’ αυτό έχουμε αυτές τις ροές. Όσο για το Λιμενικό, όντως σηκώνει όλο το βάρος και στο πεδίο, αλλά και επί των διαδικασιών. Όλα γίνονται όμως τμηματικά και γι’ αυτό φεύγουν με αυτούς τους ρυθμούς για τη Μαλακάσα. Και μην ξεχνάτε πως, λόγω της τουριστικής σεζόν, δεν είναι και τόσο εύκολο να μπουν 500 άτομα σε ένα καράβι, μαζί με τους άλλους επιβάτες… Το Λιμεναρχείο είναι σε συνεννόηση για το πόσοι μπορούν να φύγουν κάθε ημέρα και τώρα με το ημερήσιο δρομολόγιο μπορούν να φεύγουν περισσότεροι και χρειάζονται λίγα 24ωρα για να αποσυμφορηθεί η Αγυιά».
Δεν πρόκειται να γίνει hot spot στα Χανιά
Στη συνέχεια, αναφορικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί hot spot στα Χανιά, η υφυπουργός Μετανάστευσης τόνισε: «Δεν θα δούμε στα Χανιά hot spot» και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει κανείς τέτοιος προγραμματισμός, ούτε σαν ιδέα στο Υπουργείο. Μέχρι στιγμής, και θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχει σκέψη για ΚΥΤ στην Κρήτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε και αυτά τα νούμερα. Να πως όμως και στις άλλες πόλεις, όπως στο Ρέθυμνο, δεν υπήρχε κάποια πρόληψη για έναν προσωρινό χώρο φιλοξενίας, να γίνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να φεύγουν. Εμείς, δυστυχώς, λόγω της Γαύδου και των αφίξεων της τελευταίας 2ετίας αναγκαστήκαμε να το έχουμε αυτό».
Επάγγελμα για κάποιες ΜΚΟ το μεταναστευτικό
Παράλληλα, η Σέβη Βολουδάκη είπε χαρακτηριστικά πως ορισμένες ΜΚΟ κάνουν «επάγγελμα» το μεταναστευτικό, καθώς φαίνεται πως βγάζουν λεφτά στις πλάτες των ανθρώπων που έρχονται παράνομα στην Ελλάδα. «Υπάρχουν ΜΚΟ που έχουν κάνει επιχείρηση το μεταναστευτικό. Συνεννόηση με κυκλώματα εκτός και διευκόλυνση διαδικασιών για το πως μπορούν να φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Ηδη, έχει αρχίσει η δικαστική διαδικασία στον αρμόδιο Εισαγγελέα για να ερευνηθεί η δραστηριότητα κάποιων ΜΚΟ. Και σε σχέση με το 2015 έχει μπει μία τάξη. Πλέον, λειτουργεί ένα μητρώο που κάθε ΜΚΟ μπαίνει έχοντας κάποια εχέγγυα και ελέγχεται η δράση τους», τόνισε η υφυπουργός.
Τέλος, αναφορικά με το προφίλ των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα, η Σέβη Βολουδάκη είπε ότι: «Υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση. Αλλιώς αντιμετωπίζονται οι οικογένειες και τα παιδιά και αλλιώς οι παράνομοι μετανάστες -δεν είναι παράτυποι, είναι παράνομοι- που δεν πρόκειται για δικαιούχους ασύλου. Γι’ αυτό τον λόγο έρχεται και ένα νομοσχέδιο που θα γίνονται πιο αυστηρές οι συνθήκες κράτησής τους. Θα φυλακίζονται και η μόνη δυνατότητα θα είναι να τους δοθεί ένα εισιτήριο και οικειοθελώς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλιώς θα παραμένουν στη φυλακή».