makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Π. Μαρινάκης: Με το πακέτο της ΔΕΘ θα στηρίξουμε πολύ παραπάνω τη μέση ελληνική οικογένεια

Ακούστε το άρθρο 8'
04.07.2025 | 15:15
Στο τέταρτο, κατά σειρά, «Briefing για τους πολίτες» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στα οφέλη από την εγκατάσταση και λειτουργία σημαντικών, μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, στη στάση που τηρεί η Ελλάδα σε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην αποτελεσματική εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, «μεταμορφώνοντας» την Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο», σε πρωταγωνίστρια στις διεθνείς εξελίξεις.

Ακόμη, μίλησε για τους βασικούς ωφελούμενους από το «πακέτο» της ΔΕΘ που προετοιμάζεται. Απάντησε σε μία σειρά χρηστικών ερωτήσεων, αναφορικά με την αποστολή φαρμάκων κατ' οίκον, την προθεσμία επιδότησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος επιχειρήσεων, τον νέο ΚΟΚ και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ παράλληλα διηγήθηκε μία από τις πιο συγκινητικές συνομιλίες που είχε με πολίτη στο πλαίσιο περιοδείας.

Για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

 

Συγκεκριμένα, καλούμενος να σχολιάσει την εγκατάσταση και λειτουργία των παραρτημάτων μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας σημείωσε:

«Να πούμε, καταρχάς, ότι η Ελλάδα μέχρι και πριν από λίγους μήνες είχε μείνει εξαίρεση, παγκοσμίως, μαζί με την Κούβα, ως προς τη δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών Πανεπιστημίων. Πλέον και με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορούν να λειτουργούν στη χώρα μας παραρτήματα ξένων ΑΕΙ.

Δεν θα σας πω, ότι έχουμε τους περισσότερους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, αναλογικά με τον πληθυσμό μας, από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι 40.000 και σε απόλυτο αριθμό περισσότερους από την Πορτογαλία, αλλά ακόμα και από την Ισπανία, που είχε πολύ παραπάνω πληθυσμό.

Θα σας πω τις επίσημες προβλέψεις και τα επίσημα δεδομένα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα δεδομένα, μόνο την πρώτη χρονιά λειτουργίας των παραρτημάτων υπολογίζονται 6.280 φοιτητές, ενώ σε βάθος 5ετίας η χώρα μας θα εξοικονομήσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα δημιουργηθούν 73.500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός των φοιτητών θα προσεγγίσει τις 59.000. Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους.

Και θα πω και κάτι… Ακόμα και ένας φοιτητής, ένας νέος άνθρωπος που ήθελε να μείνει στη χώρα του και θα μείνει, αυτό από μόνο του είναι μια επιτυχία της Κυβέρνησης και μακάρι σε αυτό τον δρόμο να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Είναι μία από τις μεγαλύτερες νίκες του αυτονόητου».

Στη συνέχεια, εξήγησε πως τα ξένα, μη κρατικά Πανεπιστήμια κάθε άλλο παρά «απειλή» συνιστούν για τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια: «Κοιτάξτε και ως απόφοιτος δημόσιου Πανεπιστημίου, να σας πω, ότι έχουμε αυξήσει κατά πολύ τη χρηματοδότηση, κατά 50%, των δημοσίων Πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, είχαμε και μία για εμένα πολύ σημαντική είδηση, 74 κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα μεταξύ κορυφαίων ξένων Πανεπιστημίων και ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων εγκρίθηκαν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Δεν θα σας τα πω όλα. Συγκρατήστε τις εξής συμπράξεις. Το ΕΚΠΑ θα συμπράξει με το Yale. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το Harvard. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο με το Columbia. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το Boston University.

Και για να μην μιλάμε μόνο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το Columbia University New York, ενώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το Imperial College London. Νομίζω αυτά από μόνα τους και πολλά ακόμα δείχνουν, ότι κάθε άλλο παρά να κλείσουμε θέλουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια.

Τι άλλο θέλουμε να κάνουμε με τα δημόσια Πανεπιστήμια και συνεχίζουμε να το κάνουμε; Να μην έχουν καμία δυνατότητα να δρουν οι κάθε λογής «μπαχαλάκηδες» και παραβατικοί. Όπως είδατε πριν από λίγες εβδομάδες, ούτε μία ώρα δεν χρειάστηκε για την αστυνομία για να επέμβει και να επιβάλει την τάξη. Το πάρτυ ανομίας τελείωσε».

Για τη Μέση Ανατολή

 

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη στάση που τηρεί η Ελλάδα επεσήμανε: «Φαίνεται ότι υπάρχει αποκλιμάκωση με βάση και τις δηλώσεις για κατάπαυση πυρός. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Η Ελλάδα είναι σε απόλυτη εγρήγορση. Πιστεύει στην αποκλιμάκωση. Ενθαρρύνει την αποκλιμάκωση.

Παράλληλα, οι εκκενώσεις, οι οποίες έγιναν με μεγάλη ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες από το Υπουργείο Εξωτερικών, ήταν υποδειγματικές και ταχύτερες, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τις τιμές ενέργειας, δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη ανάγκη.

Το έχουμε πει, σε περίπτωση που καταστεί κάτι τέτοιο αναγκαίο -δεν είμαστε σε αυτό το σημείο- δεν πρόκειται να μείνουν οι πολίτες απροστάτευτοι. Το έχουμε αποδείξει σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα των προηγούμενων ετών, όποτε ανέβηκαν οι τιμές».

Για τη ΔΕΘ

 

Επιπρόσθετα, μίλησε για το βασικό «περιεχόμενο» που θα έχει το «πακέτο» της ΔΕΘ 2025: «Δεν έχει μείνει και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες από το Υπουργείο Οικονομικών. Το πιο σημαντικό είναι πόσα είναι τα λεφτά, τα οποία θα μπορούμε να δώσουμε, γιατί τα λεφτά δεν φυτρώνουν από "λεφτόδεντρα", όπως πιστεύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ευτυχώς, φαίνεται, ότι θα υπάρχει ένα σημαντικό ποσό. Το πόσο θα το δούμε μέχρι τελευταία στιγμή, το οποίο προκύπτει από τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Γιατί κάθε φορά που ένας άνθρωπος βρίσκει δουλειά δεν πληρώνεται από το επίδομα ανεργίας, αλλά πληρώνει φόρους και εισφορές, οι οποίες μάλιστα είναι μειωμένες όπως και οι φόροι, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και από την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αυτά, λοιπόν, τα λεφτά θα δοθούν, κυρίως, στη μεσαία τάξη, στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, με τη λογική των φοροελαφρύνσεων. Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι να στηρίξουμε πολύ παραπάνω τη μέση, ελληνική οικογένεια.

Τους ανθρώπους, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια είδαν σημαντικές φοροελαφρύνσεις από την κυβέρνησή μας, αλλά σίγουρα και δικαιολογημένα περιμένουν πολλές περισσότερες.

Άρα κρατήστε ως γενικές διατυπώσεις τα ακόλουθα: στήριξη των οικογενειών, της μεσαίας τάξης και σίγουρα των συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, με τη λογική των μειώσεων φόρων».

Για την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον

 

Για τη δυνατότητα, οι ασθενείς να μπορούν να λάβουν κατ' οίκον Φάρμακα Υψηλού Κόστους που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σχολίασε: «Θεωρώ ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και ήταν πάρα πολύ λογικό που το ζητούσε ο κόσμος και το λέω από προσωπική εμπειρία.

Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους απευθύνονται σε κατηγορίες συμπολιτών μας, που πάσχουν από σοβαρές νόσους και είναι μεγάλη αναγκαιότητα να μην ταλαιπωρούνται.

Από τις 16 Ιουνίου έχει δοθεί, λοιπόν, αυτή η δυνατότητα. Σας καλώ όσοι ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, είτε εσείς είτε κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο, να μπείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ να ενημερωθείτε για τη διαδικασία.

Είναι απλή διαδικασία, ούτως ώστε να μην συνεχίσετε είτε εσείς είτε οι δικοί σας άνθρωποι να ταλαιπωρείστε σε αυτές τις ουρές, που πραγματικά ήταν "ουρές ντροπής" για πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας».

Για την εξωτερική πολιτική

 

Αντικρούοντας την κριτική «…Στις πόσες ήττες στην εξωτερική πολιτική καιγόμαστε;», παρέθεσε μία σειρά από πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Κυβέρνηση σε αυτό το «μέτωπο»: «Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό και άδικο. Εγώ θα αντιστρέψω το ερώτημα και θα πω: Πότε άλλοτε ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε τόσο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η δική μας, οχυρώνοντας στη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες.

Θα ρωτήσω ποια άλλη Κυβέρνηση προχώρησε σε υπογραφή ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία; Θα ρωτήσω ποια άλλη Κυβέρνηση επέκτεινε τη χώρα μας στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια; Θα συνεχίσω να ρωτάω. Ποια άλλη Κυβέρνηση έφερε την Chevron και την ExxonMobil για έρευνες στην Ελλάδα;

Ποια άλλη Κυβέρνηση προχώρησε στο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τί σημαίνει αυτό; Επίσημη κατοχύρωση των απώτατων δυνητικών ορίων της χώρας. Το ξαναλέω, με τη σφραγίδα της Ευρώπης. Και κάτι τελευταίο. Τι έχουμε "χάσει" τα τελευταία χρόνια; Ποιο κυριαρχικό μας δικαίωμα βάλαμε έστω σε συζήτηση; Απολύτως κανένα. Το αντίθετο θα έλεγα.

Και σε σχέση με το τί συνέβαινε πριν από κάποια χρόνια, δεν είναι πολύ μακρινό το 2015. Η Ελλάδα, από αντιπαράδειγμα, από "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης στις πιο δύσκολες συνθήκες πολέμων, πανδημίας, πρωταγωνίστησε.

Πρωταγωνίστησε στο Ταμείο Ανάκαμψης, εξασφαλίζοντας τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα συναρτήσει του ΑΕΠ της. Πρωταγωνίστησε στην πανδημία, όπου κατάφερε να έρθουν στη χώρα μας πάνω από 40 δισεκατομμύρια και να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

Πρωταγωνίστησε στη συζήτηση για τη μετανάστευση και ταυτόχρονα φύλαξε, αποτελεσματικά, τα σύνορά της, κάνοντας κοινό κτήμα, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι αυτά τα οποία ζούμε τα τελευταία 5-6 χρόνια δεν μπορούσε κανείς καν να τα φανταστεί.

Η Ελλάδα, όμως, βγαίνει πιο ισχυρή από τις πιο δύσκολες κρίσεις. Χάρη στην υπομονή των Ελλήνων πολιτών, τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης - και αφήστε τους "κριτές του καναπέ" από την αντιπολίτευση να λένε όλα όσα λένε χωρίς να αποδεικνύουν τίποτα-. Εμείς θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μία υπεύθυνη πολιτική, χωρίς τζάμπα πατριωτισμούς».

Για την προθεσμία όσον αφορά στην επιδότηση στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος επιχειρήσεων ανέφερε: «Η συγκεκριμένη προθεσμία πήρε παράταση μέχρι τις 12 Ιουλίου 2025. Βάζουμε από κάτω και το σχετικό link για να μπείτε να κάνετε τη σχετική αίτηση».

Για τον νέο ΚΟΚ

 

Η πρόσφατη ψήφιση του νέου ΚΟΚ οδήγησε σε μία σειρά ερωτήσεων για τη χρήση κινητού περισσότερο, με τον Π. Μαρινάκη να σχολιάζει: «Καταρχάς, να πούμε ότι η χρήση κινητού κατά την οδήγηση είναι η 3η σοβαρότερη αιτία πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων για το 2024.

Ο νόμος έχει μία λογική να τιμωρηθεί ακόμη αυστηρότερα η υποτροπή. Πάμε λίγο να τα δούμε, για να καταλάβετε. Μετά το νόμο, λοιπόν, η χρήση κινητού κατά την οδήγηση την πρώτη φορά έχει στέρηση άδειας οδήγησης για 1 μήνα και πρόστιμο 350 ευρώ.

Αν το ξανακάνει κάποιος στερείται την άδεια για 6 μήνες και το πρόστιμο είναι 1000 ευρώ, ενώ αν προκληθεί ατύχημα το πρόστιμο πηγαίνει στις 2.000 ευρώ και το δίπλωμα στερείται από τον οδηγό για 4 χρόνια.

Να πούμε, ότι σε όλα αυτά υπάρχει και η όποια ποινική ευθύνη, η οποία είναι ξεχωριστή και εξετάζεται από την ποινική δικαιοσύνη, με πολύ πιο αυστηρές ποινές, οι οποίες οδηγούν σε φυλακίσεις, όταν έχουμε σοβαρό τραυματισμό ή πολύ περισσότερο φυλακίσεις για πάρα πολλά χρόνια, όταν έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Tελευταίες Ειδήσεις