makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Το «μοντέλο Έβρου» οδηγός της κυβέρνησης στην προσπάθεια αναζωογόνησης της ελληνικής περιφέρειας

Ακούστε το άρθρο 8'
21.07.2025 | 08:00
Διδυμότειχο / Φωτογραφία Αρχείου
/Shutterstock
Τα τελευταία χρόνια η δημογραφική κατάρρευση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική περιφέρεια. Η συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού, η γήρανση των κατοίκων και η εγκατάλειψη ολόκληρων περιοχών διαμορφώνουν ένα ανησυχητικό σκηνικό, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και τις ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας.

Με το «καμπανάκι του κινδύνου» να χτυπά δυνατά, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να στηρίξει οικονομικά με 10.000 ευρώ όσες οικογένειες αποφασίσουν να μετεγκατασταθούν μόνιμα στο Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα.

Η οικονομική ενίσχυση θα δίνεται σε δυο δόσεις και το μέτρο δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομική ενίσχυση, αλλά συνοδεύεται από πρόσθετες παροχές και διευκολύνσεις που θα βοηθήσουν τα νέα νοικοκυριά να ξεκινήσουν μία νέα ζωή.Προφανώς οι τρεις παραπάνω δήμοι δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ο πληθυσμός  του Έβρου έχει μειωθεί κατά 9,2%. Τα στοιχεία γίνονται πιο ανησυχητικά από την επιμέρους ανάλυσή τους. Για παράδειγμα την τελευταία δεκαετία ο δήμος Σουφλίου καταγράφει μείωση πληθυσμού 21,4% και ο δήμος Διδυμοτείχου 17,1%.

Τι λένε οι δήμαρχοι Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος «περιμένουμε να δούμε από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τι κόσμος θα έρθει. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι μόνο να πάρουν ένα ποσό. Το θέμα είναι πως θα δουλέψουν και τι εξειδίκευση θα έχουν όσοι πάρουν την απόφαση να μετεγκατασταθούν μόνιμα στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, στηλιτεύει τη νοοτροπία της εσωτερικής μετανάστευσης που υπάρχει στις ορεινές περιοχές της χώρας. «Στον Έβρο υπάρχουν νέοι οι οποίοι έχουν δουλειά, έχουν περιουσία, παρόλα αυτά επιθυμούν να φύγουν. Και αυτό γίνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ιδίως τις ακριτικές» σημειώνει. Για τον δήμαρχο Ορεστιάδας, Αδαμάντιο Παπαδόπουλο, η οικονομική υποστήριξη πρέπει να συνοδεύεται από «ένα πλέγμα μέτρων τα οποία θα στηρίξουν μια τέτοια απόφαση. Αλλά είναι ένα κίνητρο προκειμένου ο κόσμος να δει και τη δική μας περιοχή και να την γνωρίσει».

Από τον Έβρο στην υπόλοιπη Ελλάδα

Εκ πρώτης όψεως η πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μοιάζει να αφορά  αποκλειστικά τον Έβρο. Επί της ουσίας, όμως, δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη παρέμβαση αλλά για ένα «μοντέλο» που εφόσον επιτύχει θα αποτελέσει τον κυβερνητικό «οδηγό» για τη δημογραφική αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας. Στόχος, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι να αναζωογονηθούν οι παραμεθόριες περιοχές, δίνοντας έμφαση στην τόνωση του πληθυσμού και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

Όπως εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κωνσταντίνος Γλούμης Ατσαλάκης «στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής που υλοποιείται από την κυβέρνηση κοιτούμε την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες περιοχές που έχουν δημογραφικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Έβρου».

«Στρατηγικό σχέδιο Ορεινότητας»

Η «συνολικότερη πολιτική» στην οποία αναφέρεται ο κ. Ατσαλάκης είναι το «στρατηγικό σχέδιο ορεινότητας» που ετοιμάζει η κυβέρνηση και που αποτελεί διακριτό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής που χαράσσεται για την τόνωση της ελληνικής περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιαστεί συνολικά εντός του 2025, με βάση τα Τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης.

Ενισχυτικά, είναι υπό υλοποίηση η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ορεινότητα και την αποκέντρωση, η οποία θα λειτουργήσει ως εργαλείο ενημέρωσης, διασύνδεσης και κινητοποίηση. Αυτή θα περιλαμβάνει διαδραστικό χάρτη με πλοήγηση ανά περιοχή και θεματική κατηγορία με στόχο την ενοποιημένη ενημέρωση μέσα από έγκυρη, συγκεντρωτική και εύκολα προσβάσιμη πληροφορία. Ως τέτοια θεωρείται η ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις υφιστάμενες υποδομές, θέσεις εργασίας και προγράμματα απασχόλησης, διασύνδεση με διοικητικές υπηρεσίες, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίζει τι απαιτείται για μετεγκατάσταση ή επιχειρηματική δραστηριοποίηση.

Κίνητρα και σε νέους αγρότες

Παράλληλα, στον πρωτογενή τομέα, τη νέα προγραμματική περίοδο, προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση σε όσους, κυρίως νέους αγρότες, αποφασίσουν να εγκατασταθούν σε ορεινές περιοχές ως νέοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ενώ μέσω των προγραμμάτων LEADER διατίθεται 114,9 εκατ. ευρώ. Σε αυτόν προστίθενται ειδικά κίνητρα και ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για επενδύσεις σε ορεινές περιοχές.

Υπό αυτήν την οπτική το «μοντέλο Έβρου» αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο μια από τις πιο σύνθετες προκλήσεις της σύγχρονης Ελλάδας που δεν είναι άλλη από το να αποκτήσει και πάλι ζωή η ελληνική περιφέρεια. Έτσι, ο Έβρος μπορεί να γίνει το παράδειγμα. Πρόκειται για ένα στοίχημα που, εφόσον κερδηθεί, μπορεί να αλλάξει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό χάρτη της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες.

 

Χρήστος Τσαλικίδης

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Θετικό πρώτο βήμα για το δημογραφικό τα 10.000 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση - Τι προτείνουν ακόμη
Πολιτική09.07.25 | 10:00
Θωμάς Καλέσης Θετικό πρώτο βήμα για το δημογραφικό τα 10.000 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση - Τι προτείνουν ακόμη