makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα σήμερα είναι στο πιο ισχυρό σημείο της - Οι τουρκικές αντιδράσεις δεν μας σταματούν

Ακούστε το άρθρο 8'
23.07.2025 | 13:00
Φωτογραφία αρχείου
/eurokinissi
«Η Ελλάδα για πρώτη φορά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε μείζονα θέματα ασκώντας επί του πεδίου τα δικαιώματά της», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη σχετικά με την άσκηση αποτρεπτικής διπλωματίας στο πεδίο με αφορμή τη νέα τουρκική ΝAVTEX και τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι άσκηση διπλωματίας πεδίου είναι «να έρχεσαι -όπως συμβαίνει σήμερα- και να υλοποιείς εκείνα που σου αναγνωρίζονται, όπως είναι η δυνατότητα αξιοποίησης φυσικών πόρων και κοιτασμάτων με την προκήρυξη των θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης, όπως συμβαίνει με το Θαλάσσιο Χωροταξικό, όπως συνέβη πολύ πρόσφατα με την οριοθέτηση των Θαλάσσιων Πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο ισχυρό της σημείο, καθώς αυτοτελώς δημιουργούμε μια ισχυρή διπλωματία, με ταυτόχρονη ισχυρή άμυνα και μετά από δεκαετίες έχουμε μια εξαιρετικά ισχυρή θέση από αποτρεπτική πλευρά», πρόσθεσε.

«Εμείς δεν στηριζόμαστε σε κανένα. Χτίζουμε συμμαχίες, ενισχύουμε το διπλωματικό αποτύπωμά μας στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ και ΕΕ) ταυτοχρόνως με ισχυρούς παράγοντες στην περιφέρεια και τον κόσμο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα είναι αυτοδύναμη, έχει χτίσει τις συμμαχίες της, διαμορφώνει τις διεθνείς εξελίξεις και δεν τις ακολουθεί απλά και δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να υπαναχωρήσει από οποιαδήποτε εθνικής της θέση».

Σχετικά με την ερευνητική δράση του πλοίου «ΦΙΛΙΑ» μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης με την συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι ολοκληρώθηκε κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμά της. Ο υπουργός επεσήμανε ότι για αυτήν την έρευνα εκδόθηκε από την Ελλάδα στις 5 Ιουλίου η NAVTEX, η Τουρκία εξέδωσε παράνομη ΑΝΤΙ NAVTEX στις 7 Ιουλίου, η οποία, όμως, με τον προσήκοντα τρόπο απαντήθηκε στις 8 Ιουλίου από τη χώρα μας. «Αυτό αποδεικνύει ότι όσα προγραμματίζονται γίνονται και ολοκληρώνεται», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει αναπτύξει -εδώ και δεκαετίες- συγκριμένες πολιτικές σε ό,τι αφορά τις παράνομες διεκδικήσεις και το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" ανατρέχει τη δεκαετία του 1990, όπως και τα λεγόμενα θέματα με τις "Γκρίζες Ζώνες" ή τις αξιώσεις περί αποστρατιωτικοποιήσεις των νησιών».

Η κατάσταση, όμως, από την τουρκική προκλητικότητα, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, «δεν έχει επιδεινωθεί», απόδειξη ότι σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο να έχουμε Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό επί χάρτου, που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο ουδέποτε είχε η Ελλάδα, και αποτυπώνει τα απώτατα όρια δυνητικής υφαλοκριπίδας της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι που τόλμησε να φτάσει μέχρι τη μέση γραμμή στο Λιβυκό, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ιδιωτικών κολοσσών, με ό,τι γεωπολιτική και στρατηγική αξία έχει αυτή η εμπιστοσύνη για την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι εφαρμόζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στο πεδίο και όχι θεωρητικά.

Θαλάσσια Περιβαλλοντικά Πάρκα

 

Για τα Θαλάσσια Περιβαλλοντικά Πάρκα, ο υπουργός είπε ότι σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό βρισκόμαστε στο Αιγαίο στο +25% της χωρικής έκτασης. Είναι πολύ περισσότερο από εκείνο που είχε αρχικά προγραμματιστεί και είμαστε στην πρώτη φάση. Θα ακολουθήσουν και επόμενες και δεν φοβόμαστε.

Όσον αφορά τις τουρκικές αντιδράσεις, σημείωσε πως αυτές οφείλονται από την απόφαση της κυβέρνησης «η Ελλάδα να είναι ενεργητικά δρώσα στο πεδίο με πράξεις και δεν θα σταματήσουμε όσες αντιδράσεις και να υπάρχουν από προηγούμενες διεκδικήσεις ή παράνομες αξιώσεις. Η παρούσα κυβέρνηση δεν θα σταματήσει».

Ο κ. Χουρδάκης υποστήριξε ότι η Τουρκία προχωρά με μεθοδικά βήματα στο σχέδιό της για την εφαρμογή του δόγματος τη Γαλάζια Πατρίδα, η οποία έχει εξελιχθεί στην επίσημη πολιτικής της με δημιουργία τετελεσμένων.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η Ελλάδα «δεν μπορεί να απαντά με φραστικές διαμαρτυρίες και να λειτουργούμε με την ψευδαίσθηση ότι η ήρεμη διπλωματία θα φέρει αποτελέσματα και θα αποτρέψει τυχόν κρίσεις». Η Τουρκία, τόνισε, «δεν πτοείται από τα διαβήματα» και απέδωσε στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική «ακινησία».

Ο κ. Χουρδάκης επεσήμανε ότι «το κεντρικό ερώτημα δεν είναι το ποιος έχει δίκιο. Σαφώς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας είναι με το μέρος μας. Το θέμα, όμως, είναι ποιος μπορεί να επιβάλλει αυτό το δίκιο». «Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, η Τουρκία επιβάλει τις αξιώσεις της με γεωτρήσεις, με ναυτικές σφραγίδες, με προκλήσεις ή ακυρώνοντας τις δικές μας προσπάθειες», υπογράμμισε για να συμπληρώσει ότι τα διαβήματα και τα κοινοτικά συμπεράσματα «κανείς δεν τα διαβάζει», θα πρέπει «να προβλέπουμε και όχι μόνο να αντιδρούμε».

Μεταξύ άλλων, ο ανεξάρτητος βουλευτής αναρωτήθηκε τι έχει γίνει με το θέμα της πόντισης στην Κάσο. Χαρακτήρισε «κουτσουρεμένη» την ανακοίνωση της οριοθέτησης των Θαλάσσιων Πάρκων που έγινε στο Αιγαίο κατά το 1/5 του εμβαδού και υποστήριξε ότι θα πρέπει να κάνουμε «μία ανοικτή συζήτηση με όλα τα κόμματα για το τι γίνεται με την εξωτερική μας πολιτική». Ζήτησε να πληροφορηθεί εάν θα ζητήσουμε την ενεργοποίηση του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία. «Θα τεθεί θέμα κυρώσεων -όχι θεωρητικά αλλά σε πρακτικό επίπεδο- της ΕΕ προς την Τουρκία για κάθε φορά που γίνεται επιθετική και παραβαίνει του κανόνες διεθνούς δικαίου; Θα δρομολογηθούν ασκήσεις αποτροπής σε όλες τις περιοχές που είναι η καρδιά του προβλήματος; Θα αναβιώσει το ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο;», τόνισε ο κ. Χουρδάκης.

Tελευταίες Ειδήσεις