makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Δημ. Κούβελας: Η μετανάστευση δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των διακινητών – Χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών

Ακούστε το άρθρο 8'
07.07.2025 | 14:45
«Η Ελλάδα ζητά ρητά την ανάληψη συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, με στόχο τη μείωση και –αν είναι δυνατόν– την εξάλειψη των παράνομων ροών». Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κούβελας ο οποίος εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC) στην Κοπεγχάγη, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της κοινοβουλευτικής διάστασης της δανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης, στην ενότητα που αφορούσε τις προτεραιότητες της δανικής Προεδρίας, ο Δημήτρης Κούβελας αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης και ειδικότερα στην αυξημένη πίεση που ασκείται στην Ελλάδα μέσω της θαλάσσιας οδού Λιβύης – Κρήτης – Γαύδου. Υπενθύμισε ότι το ζήτημα έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχει πλέον ενταχθεί επισήμως στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Κούβελας, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εξέφρασε την ανάγκη για την υιοθέτηση ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, για διαρθρωμένες συμφωνίες με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, καθώς και για την αναθεώρηση των κανόνων σχετικά με τις ασφαλείς τρίτες χώρες, ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. «Ο έλεγχος της μετανάστευσης πρέπει να βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι των διακινητών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συζήτηση για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, ο Δημήτρης Κούβελας επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι καμία διαδικασία ειρήνευσης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άμεση συμμετοχή της ίδιας της Ουκρανίας. Παράλληλα, επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας μας στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, επισημαίνοντας πάντως ότι η διεύρυνση πρέπει να βασίζεται στην αρχή της αιρεσιμότητας και στις επιδόσεις κάθε υποψήφιου κράτους, χωρίς εκπτώσεις στους ήδη συμφωνημένους κανόνες στο όνομα της ευελιξίας. Άλλωστε, δεν προβλέπονται πολιτικές δύο ταχυτήτων ούτε θα ήταν φρόνιμο να επιτρέψουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, στην περίπτωση υποψηφίων κρατών που σημειώνουν πραγματική πρόοδο.

Αναφερόμενος στην αμυντική πολιτική της Ε.Ε., υπενθύμισε ότι η Ελλάδα επενδύει ήδη άνω του 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, και τόνισε την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ένωσης με ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δίνοντας προτεραιότητα στα κράτη μέλη με περιορισμένες παραγωγικές και εξαγωγικές δυνατότητες. Επανέλαβε, τέλος, τη σαφή θέση της Ελλάδας κατά της συμμετοχής τρίτων χωρών σε ευρωπαϊκά αμυντικά σχήματα, όταν αυτές υπονομεύουν την ασφάλεια και τα στρατηγικά συμφέροντα των κρατών-μελών.
 

Tελευταίες Ειδήσεις