· για την περιοχή των Δήμων Λαγκαδά, Βόλβης και τμημάτων των Δήμων Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα
· για την περιοχή του Δήμου Χαλκηδόνος και τμήματος του Δήμου Δέλτα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο κελάρι του εστιατορίου Wine bar Blé Vin, προσελκύοντας οινοποιούς, επαγγελματίες των χώρων της εστίασης και της φιλοξενίας, εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές καθώς και στελέχη των τοπικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της ΟΤΔ της ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του κ. Γεώργιου Πετρίδη, Γενικού Διευθυντή της ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ και συντονιστή του Τ.Π. CLLD LEADER, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Προγράμματος CLLD/ LEADER στις περιοχές της υπαίθρου καθώς και στην πολύ μεγάλη συμβολή των σχεδίων συνεργασίας στην εξωστρέφεια και την προβολή των περιοχών αυτών και των προϊόντων τους.
Στη συνέχεια έγινε μια σύντομη περιγραφή του Σχεδίου Συνεργασίας από την κα Ανατολή Σιαμίδου, Διευθύντρια Προγραμμάτων & Προγραμματισμού της ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ, η οποία αναφέρθηκε στις ενέργειες του σχεδίου και τους στόχους του καθώς και στη μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησής του σχεδίου.
Ακολούθησαν εξειδικευμένες εισηγήσεις των εξαιρετικών ομιλητών όπως:
· του κ. Λευτέρη Πλακίδα, δημοσιογράφου του χώρου του κρασιού σχετικά με το ψηφιακό marketing, τα social media και την επικοινωνία των οινοποιείων,
· της Δρ. Κυριακής Ουδατζής Γενικής Διευθύντριας του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης η οποία αναφέρθηκε στη συμβολή του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης στην ενίσχυση του οινοτουρισμού της περιοχής,
· του κ. Marco Dellla Puppa Γενικού Γραμματέα στο Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σχετικά με τις καλές πρακτικές οινοτουρισμού στην Ιταλία,
· της Δρ Μαρίας Παρταλίδου, Καθηγήτριας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρθηκε στην αξιολόγηση, τη βελτίωση και την ανάπτυξη μιας διαφοροποιημένης οινοτουριστικής εμπειρίας,
· του Δρ Θεοδόση Τσιάκη, Καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος σχετικά με τις στρατηγικές οινοτουρισμού και το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών οργανισμών στη διαχείρισή του και τέλος
· του κ. Γιάννη Καλογιαννίδη, Στέλεχος του Τουριστικού Γραφείου Mazi Travel & Events ο οποίος αναφέρθηκε στον οινοτουρισμό & και στη βιωσιμότητα: Δημιουργώντας Συνδέσεις, Εμπειρίες και Ανάπτυξη.
Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και δόθηκε έμφαση στη σημασία απόκτησης σήματος επισκέψιμου οινοποιείου, στη συνεχή αξιολόγηση και βελτίωση των υποδομών των επισκέψιμων οινοποιείων ιδιαίτερα δε σε θέματα προσβασιμότητας, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη συνεργασιών με το χώρο του τουρισμού και της εστίασης προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του σχεδίου.
Φυσικά η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να κλείσει με άλλο τρόπο, παρά με γευσιγνωσία εκλεκτών και επιλεγμένων οίνων των οινοποιείων της Θεσσαλονίκης και food pairing εδεσμάτων και προϊόντων Μακεδονικής Κουζίνας. Η παρουσίαση της γευσιγνωσίας του Θεματικού Εργαστηρίου Οινοτουρισμού υλοποιήθηκε από το sommelier κ. Χρήστο Παπαδόπουλο και τον κ. Γιώργο Παλησίδη, Σύμβουλο Επιχειρήσεων Εστίασης και Τροφίμων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα οινοποιεία: Κτήμα Βούλγαρη (Αγία Τριάδα), Κτήμα Δαμασκιός (Νέα Μεσήμβρια), Οινοποιείο Τρυφωνίδη (Σοχό), Οινοποιείο 80 (Περιστερά), Κτήμα Γεροβασιλείου (Επανομή), Κτήμα Σπυρόπουλου(Νέα Μεσήμβρια), Κτήμα Κεχρή(Καλοχώρι), Οινοποιείο Τσαμτσακίρη (Σχολάρι), Κτήμα Φλοριάν (Τρίλοφος), Οινοποιείο Αδάμ (Αδάμ) και Οινοποιείο Μοσχόπολις (Μονοπήγαδο).