makedonikanea.gr logo
makedonikanea.gr logo

Πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της εξωστρέφειας –Στις επιλέξιμες περιοχές και η Κ. Μακεδονία

Ακούστε το άρθρο 8'
17.07.2025 | 08:00
Από σήμερα 17.07.2025 ξεκινά η περίοδος υποβολής αιτημάτων ένταξης στη νέα Δράση του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 για την ενίσχυση της Εξωστρέφειας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η οποία θα διαρκέσει έως 09.10.2025 και ώρα 15:00.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ και έχει στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, την ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των παραγόμενων προϊόντων τους, μέσω και της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται εκτός ελληνικής επικράτειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες.​

Ο διαμοιρασμός των 200 εκατομμυρίων ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού στις περιφέρειες της χώρας θα γίνει ως εξής:

  • 156.000.000 ευρώ στις λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες, ανάμεσά τους και η Κεντρική Μακεδονία, όπως και Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος.​
  • 44.000.000 στις Περιφέρειες σε Μετάβαση, δηλαδή Αττική και Νότιο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος.​

Σε ποιους απευθύνεται – Τι πρέπει να πληρούν

​Η συγκεκριμένη δράση του ΕΣΠΑ απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρές, Πολύ Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:

  • έχουν τουλάχιστον μία (1) πλήρη (δηλαδή συνεχόμενη δωδεκάμηνη λειτουργία) κλεισμένη διαχειριστική χρήση
  • δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος Κωδικός Δραστηριότητας ή Κωδικός Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) κατά την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης σε έναν (1) επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας
  • διαθέτουν τον/τους επιλέξιμους ΚΑΔ επένδυσης του Παραρτήματος II
  • έχουν μία (1) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Τούτο θα επιβεβαιώνεται βάσει των δηλωθέντων στοιχείων που τηρούνται για την επιχείρηση αυτή στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.​​​​

Το ύψος του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού

Το ανώτατο όριο ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου έχει ανώτατο όριο το διπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών, που επετεύχθη σε μία από τις τρεις πλήρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) κλεισμένες διαχειριστικές περιόδους του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Η ενίσχυση που θα λάβουν οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη δράση θα είναι ή υπό τη μορφή επιδότησης ή υπό τη μορφή επιχορήγησης.

​​Τα ποσοστά ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαία για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και κυμαίνονται από 40% έως 50% επί του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού κάθε αίτησης χρηματοδότησης, ανάλογα με την Κατηγορία Περιφέρειας υλοποίησής της. Στην Κεντρική Μακεδονία το ποσοστό αυτό είναι 50%.

Τα... δύσκολα κριτήρια

Η υποβολή της αίτησης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε δύο σημαντικά, αλλά και δύσκολα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κριτήρια, τα οποία μπορεί να αποθαρρύνουν μεγάλο αριθμό ΜμΕ στο να καταθέσουν αίτηση ένταξης στη δράση αυτή για την Ενίσχυση της Εξωστρέφειας τους.

Πρώτο κριτήριο το οποίο προϋποθέτει την ύπαρξη κεφαλαίων ή δανεισμό: Κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της Ιδιωτικής Συμμετοχής του προτεινόμενου προϋπολογισμού εξασφαλίζεται με ίδια κεφάλαια.

Δεύτερο σημαντικό κριτήριο: Είναι υποχρεωτική η επίτευξη αύξησης των εξαγωγών της ενισχυόμενης επιχείρησης [σε σχέση με το ποσό των εξαγωγών της κατά το έτος βάσης (φορολογικό έτος 2024)] σε ύψος τουλάχιστον ίσο με το 70% της δημόσιας δαπάνης ολοκλήρωσης, η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο εντός τριετίας από την ολοκλήρωση της πράξης.​

Τι χρηματοδοτείται

Για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού των προς χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στη Δράση, επιλέξιμες βασικές κατηγορίες δαπανών είναι οι ακόλουθες:

Προμήθεια εξοπλισμού, απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητάς της καθώς και εξοπλισμού για την προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας

  • Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών, όπως πιστοποιήσεις, απόκτηση τεχνογνωσίας, σχεδιασμού συσκευασίας κλπ
  • Δαπάνες Λογισμικού
  • Δαπάνες προβολής, προώθησης & δικτύωσης μέσω συμμετοχής σε επαγγελματικές εκθέσεις

Συμπληρωματικά, ενισχύονται δαπάνες για:

α) μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού,

β) έμμεσες δαπάνες.

​Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Όροι και προϋποθέσεις επιλεξιμότητας

Οι Δικαιούχοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας:

-Να υποβάλλουν μια και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ στην παρούσα Δράση.

-Να δηλώσουν ως τόπο/τόπους για την υλοποίηση των ενεργειών της παρούσας Δράσης αποκλειστικά μία κατηγορία Περιφέρειας. Στην αίτηση χρηματοδότησης δηλώνεται η Περιφέρεια στην οποία θα πραγματοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο. Διευκρινίζεται ότι η επιχείρηση μπορεί να υλοποιήσει δαπάνες στην έδρα της επιχείρησης ή/και σε υποκαταστήματα αυτής, εφόσον όλα τα σημεία υλοποίησης ανήκουν στην ίδια κατηγορία περιφέρειας.

-Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα [Ανώνυμη Εταιρία, Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (Μ.Α.Ε), Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Μ.Ε.Π.Ε.),Ομόρρυθμη Εταιρία, Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ι.Κ.Ε, Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Μ.Ι.Κ.Ε.), Ατομική Επιχείρηση, Αστική Κερδοσκοπική Εταιρεία, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4430/2016 ως ισχύει, Συνεταιρισμός] και να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν.4308/2014, όπως ισχύει.

-Να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της Ίδιας Συμμετοχής του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό τουλάχιστον 25% αυτής, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΓΚΡΙΣΗΣ.

-Να δεσμευτούν ότι οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη αίτηση χρηματοδότησης δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, ενταχθεί και δεν θα υποβληθούν προς έγκριση χρηματοδότησης σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

-Να μην έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο της επένδυσης ή να μην έχει υλοποιηθεί πλήρως πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Προσοχή! Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). Αιτήσεις χρηματοδότησης, στις οποίες δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά προς συμπλήρωση πεδία του ΟΠΣΚΕ δεν θα είναι δυνατό να υποβληθούν.

​Η αίτηση χρηματοδότησης πρέπει να συγκεντρώνει κατ’ ελάχιστον τον βαθμό 75 κατά την αυτοαξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης του Παραρτήματος ΙΙΙ της Πρόσκλησης.

​Για την αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα εφαρμοστεί η συγκριτική αξιολόγηση.​

Η διάρκεια υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων ορίζεται σε δεκαοκτώ (18) μήνες, από την ημερομηνία ηλεκτρονικής κοινοποίησης της οριστικής έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης.

Γιώργος Νεοχωρίτης

Tελευταίες Ειδήσεις