Οι περιοχές αυτές της Βόρειας Ελλάδας καταγράφουν υψηλές βαθμολογίες στο σύνολο, ωστόσο αποκαλύπτονται και επιμέρους προκλήσεις σε ζητήματα όπως η βιωσιμότητα ή η γαστρονομία, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις σε τουριστικά sites (online travel agents, travel review sites κλπ.)
Κεντρική Μακεδονία: Σταθερά υψηλές επιδόσεις με ορισμένα σημεία βελτίωσης
Η Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη αλλά και σημαντικές επισκέψιμες τουριστικά πόλεις, αποτυπώνει συνολική βαθμολογία 9,2, βελτιωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκθεση της περιόδου Iούλιος-Σεπτέμβριος 2024 όπου είχε βαθμολογηθεί με 9. Αν και βρίσκεται πολύ κοντά στον εθνικό μέσο όρο, η εικόνα της φήμης της δείχνει περιθώρια περαιτέρω αξιοποίησης του πλούσιου πολιτιστικού της κεφαλαίου, το οποίο βαθμολογείται γύρω στο 9,4.
Οι επισκέπτες από χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η Κύπρος και η Ιταλία αξιολόγησαν ιδιαίτερα θετικά την περιοχή (9,1, 9,1, 8,6 και 8,5 αντίστοιχα). Η εικόνας της περιφέρειας βελτιώθηκε βαθμολογικά σε ότι αφορά τη θάλασσα από 8,8 σε 9,2 με δεδομένο ότι η Χαλκιδική και η Πιερία πρωταγωνιστούν στις επιλογές των τουριστών και τη γαστρονομία από 8,8 σε 9,2.
Ωστόσο, θέματα βιωσιμότητας και μικρές αποκλίσεις στην αντιλαμβανόμενη «αξία για τα χρήματα» εντοπίζονται, με τους επισκέπτες να εκφράζουν συγκρατημένες ανησυχίες για ζητήματα περιβάλλοντος καθώς η περιφέρεια έπεσε στη βαθμολογία για τη βιωσιμότητα από 9,1 την περίοδο Iούλιος-Σεπτέμβριος 2024 σε 8,6 την περίοδο Οκτώβριος 2024 – Μάρτιος 2025. «Διαφαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί πλέον να κάνει επαγγελματικά βήματα στην τουριστική της ανάπτυξη», έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) Ανδρέας Μανδρίνος.
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Μοναδική εμπειρία θάλασσας αλλά χαμηλότερη «value for money»
Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σημείωσε επίσης πολύ υψηλή συνολική βαθμολογία 9,1, εξίσου βελτιωμένη εικόνα από την προηγούμενη έκθεση με βαθμό 9. Οι επιδόσεις της στη θάλασσα (8,8 σε σύγκριση με το 8,5 της προηγούμενης έκθεσης) και στον πολιτισμό (9,3) υποδηλώνουν ότι οι επισκέπτες γοητεύονται από τα παράλια και την ιστορική της κληρονομιά. Ανοδική ήταν και το σκορ της Περιφέρειας στις υπηρεσίες από 8,7 σε 9,2, πολύ κοντά στον εθνικό μέσο όρο.
Παρά ταύτα, η συγκεκριμένη περιφέρεια συγκέντρωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα σε επίπεδο «value for money» (8,6), ίδιο νούμερο και στην προηγούμενη έκθεση, ένδειξη ότι οι επισκέπτες ενδεχομένως θεωρούν πως το κόστος δεν αντισταθμίζεται πλήρως από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η βιωσιμότητα εδώ λαμβάνει χαμηλότερο σκορ (7,5), χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο αλλά και από την περίοδο Iούλιος-Σεπτέμβριος 2024 με βαθμολογία 8,9, κάτι που αντανακλά ευρύτερες ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές πρακτικές και υποδομές.
Σε δηλώσεις του στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης επισήμανε ότι η Περιφέρεια έχει αρκετά καλό σκορ στις παρεχόμενες υπηρεσίες σε σχέση με πέρσι, με τους Έλληνες που αποτελούν τον κύριο όγκο των επισκεπτών την περίοδο Οκτώβριος 2024 – Μάρτιος 2025 να την βαθμολογούν υψηλά χαρακτηρίζοντας συγκυριακές τις χαμηλές βαθμολογίες που έλαβε τη συγκεκριμένη περίοδο, με τις τιμές των καταλυμάτων να μην είναι ιδιαίτερα υψηλές. «Πολύ καλά αποτελέσματα έχουμε στην γαστρονομία που το γνωρίζουμε ήδη αλλά και στην κουλτούρα. Κοντά στους ελληνικούς μέσους όρους βρίσκεται η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ωστόσο, το δείγμα των ξένων επισκεπτών φαίνεται να είναι μικρό, ίσως κάτω του 20% του συνολικού αφού στις αγορές δείχνει μόνο την ελληνική αγορά», σημείωσε ακόμη ο κ. Μιτζάλης προσθέτοντας ότι σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για όλους.
Μιλώντας για τη φετινή τουριστική περίοδο στην Καβάλα, είπε ότι οι πληρότητες είναι σε υψηλά επίπεδα δεδομένου ότι βαδίζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και της ζήτησης. Οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονται από τα Βαλκάνια με τον οδικό τουρισμό να πρωταγωνιστεί ενώ ερωτηθείς για το αν αυξήθηκαν οι επισκέψεις από Ρουμανία και Βουλγαρία λόγω της πλήρης ένταξης στη ζώνη Σένγκεν, απάντησε πως «αυτό έπαιξε ρόλο στη μείωση των χρόνων αναμονής στα σύνορα αλλά δεν φαίνεται κάποια αύξηση στη ζήτηση από τις συγκεκριμένες χώρες με αξιοσημείωτη διαφορά».
Δυνατή στη γαστρονομία η Δυτική Μακεδονία
Η Δυτική Μακεδονία αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο αξιόλογους προορισμούς της χώρας, καταγράφοντας συνολική βαθμολογία 9,4, σημαντικά υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (8,9). Η περιοχή αποσπά εξαιρετικούς βαθμούς για τη γαστρονομία (9,4) και το προσωπικό/φιλοξενία (9,7), επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης που βιώνουν οι ταξιδιώτες.
Οι επισκέπτες φαίνεται επίσης να εντυπωσιάζονται από τις παραδοσιακές γεύσεις και τη ζεστασιά με την οποία γίνονται δεκτοί. Αυτό καταδεικνύει τη δύναμη της περιοχής να επενδύσει περαιτέρω σε αυθεντικές εμπειρίες, στηρίζοντας μικρές επιχειρήσεις εστίασης και οινοτουρισμού. Σε σύγκριση μάλιστα με την αντίστοιχη έκθεση της περιόδου Iούλιος-Σεπτέμβριος 2024, η δυτική Μακεδονία διατηρεί την ίδια υψηλή βαθμολογία στη γαστρονομία.
Θεσσαλία: Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής
Η Θεσσαλία κατακτά την κορυφή στην κατάταξη των περιφερειών, με συνολική βαθμολογία 9,5 — την υψηλότερη στην Ελλάδα. Η περιοχή διακρίνεται οριζόντια σε όλες τις κατηγορίες, με κορυφαίες επιδόσεις στη θάλασσα, στον πολιτισμό και στη γαστρονομία, καθώς και πολύ υψηλή εκτίμηση για το προσωπικό (9,7).
Η ισχυρή παρουσία Γερμανών, Πολωνών και Αμερικανών επισκεπτών που αποδίδουν στην περιοχή άριστες κριτικές (έως και 9,7) επιβεβαιώνει ότι η Θεσσαλία έχει εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο ποιοτικό προορισμό. Ειδικότερα, με 9,7 βαθμολογήθηκε από Πολωνία και ΗΠΑ, με 9,6 από Γερμανία, 9,4 από Ιταλία και 9,3 από Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης ανέφερε μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής με τους εμπλεκόμενους φορείς (εστίαση, ξενοδόχοι κτλ.) δείχνουν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου η περιοχή να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Όπως υποστήριξε, η Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία Daniel, άρχισε να εκσυγχρονίζεται και να βελτιωθεί. «Μαζί με την Περιφέρεια και τους δήμους, κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τους επισκέπτες, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλία προσελκύει τουρίστες από την Αμερική, έχοντας κάνει κάποιες ενέργειες με την ελληνική ομογένεια, ενώ ισχυρή παρουσία στην περιοχή έχουν Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία που ταξιδεύουν οδικώς.
Πρόσθεσε δε ότι η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν από τις αρχές του 2025, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τον οδικό τουρισμό στη Θεσσαλία.
Δυνατό πλεονέκτημα όλης της Μακεδονίας και της Θράκης
Σημαντικό στοιχείο που ενώνει τις περισσότερες περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης είναι το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και φιλοξενίας. Οι περιφέρειες αυτές ανήκουν στους ελληνικούς προορισμούς με τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα, με τις βαθμολογίες του προσωπικού να φτάνουν ή να ξεπερνούν το 9,7.
Η φιλικότητα, η αμεσότητα και η αυθεντική διάθεση εξυπηρέτησης λειτουργούν ως καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης της θετικής φήμης τους. Ωστόσο, παρά το πολύ υψηλό επίπεδο ικανοποίησης που καταγράφεται συνολικά, η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω εστίασης σε τομείς όπως η βιωσιμότητα και η ισορροπία τιμής-ποιότητας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η ενίσχυση τοπικών πρωτοβουλιών για το περιβάλλον, αλλά και η βελτίωση υποδομών, θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τυχόν αδυναμίες.
Την ίδια ώρα, η Μακεδονία και η Θράκη φαίνεται να έχουν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία μπορούν να οικοδομήσουν περαιτέρω την ελκυστικότητά τους, αξιοποιώντας τα πολιτιστικά και γαστρονομικά τους συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Οι περιφέρειες αποδεικνύουν ότι αποτελούν καταξιωμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς, με στέρεη φήμη που χτίζεται στην ποιότητα της εμπειρίας, την κουλτούρα, τη γαστρονομία και το ανθρώπινο αποτύπωμα. Η πρόκληση για το μέλλον είναι να διατηρηθούν οι υψηλές επιδόσεις, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις περιβαλλοντικές πιέσεις και ενισχύοντας την αίσθηση «value for money», ώστε οι επισκέπτες να συνεχίσουν να φεύγουν εντυπωσιασμένοι — και να επιστρέφουν.