Δύο από τις βασικές υπηρεσίες δόμησης του νομού, αυτές της Σιθωνίας και των Μουδανιών, υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα πάνω από 1.000 οικοδομικές άδειες να παραμένουν σε εκκρεμότητα, στερώντας οξυγόνο από τον κλάδο και καθυστερώντας την ανάπτυξη.
Όπως επισήμανε στα Μακεδονικά Νέα ο ταμίας του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, συντονιστής του Τμήματος Υπηρεσιών στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής και διευθύνων σύμβουλος της RE/MAX Metron Halkidiki, Κωνσταντίνος Καρούλης, «το θέμα αυτήν τη στιγμή είναι ότι έχουμε πρόβλημα με τις Πολεοδομίες, και μαζί με τον Νέο Οικοδομικό Κανόνα βραχυκυκλώνουν την αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική με επιπλέον φόρτο εργασίας στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν εκδίδονται οι άδειες και όλοι είναι σε αναμονή χωρίς να υπάρχει ακόμα κάποιο χρονοδιάγραμμα».
Η στασιμότητα αυτή δημιουργεί πρόβλημα στις νέες αδειοδοτήσεις. «Όποια άδεια είχε εκδοθεί προχωράει, ωστόσο υπάρχει στασιμότητα πλέον και, παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόθεμα ακινήτων, αυτό δεν θα αυξάνεται», σχολίασε ο ίδιος, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως «οι επενδυτές δεν μπορούν να περιμένουν και θα στραφούν σε άλλες αγορές». Τα προβλήματα με την έκδοση αδειών αντιμετωπίζουν κυρίως οι δήμοι Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας, περιοχές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με τους μεσίτες να ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να λειτουργήσουν πλήρως οι Υπηρεσίες Δόμησης.
Πέραν της αδειοδοτικής δυσλειτουργίας, σημαντικό εμπόδιο εξακολουθεί να αποτελεί και το Κτηματολόγιο στην περιοχή, το οποίο παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα να προστίθενται καθυστερήσεις και σε νομικές διαδικασίες.
Ακίνητα, γη και επενδυτικό ενδιαφέρον
Παρά τα προβλήματα, η Χαλκιδική εξακολουθεί να διατηρεί υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, το 2024 πωλήθηκαν περί τα 1.800 ακίνητα στον νομό, εκ των οποίων το 68,3% αφορούσε κατοικίες, το 26,8% γη και μόλις το 4,9% επαγγελματικούς χώρους. «Επενδυτική ευκαιρία στη Χαλκιδική αποτελεί η γη. Οι επενδυτές ψάχνουν για ακίνητα και υπάρχει η επιθυμία για ήπιες αναπτύξεις, αλλά σκοντάφτουν στις άδειες», επεσήμανε ο κ. Καρούλης τονίζοντας την ανάγκη να λειτουργήσουν ξανά οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Το 2024 χαρακτηρίστηκε από θετική πορεία των αγοραπωλησιών, ενώ για το 2025 το 52,5% των μεσιτών εκτιμά ότι η ζήτηση θα μείνει σταθερή, το 37,5% βλέπει ανοδική τάση και μόλις το 10% πτωτική. Ωστόσο, αυτή η συγκράτηση οφείλεται κυρίως στις διεθνείς εξελίξεις και την οικονομική αβεβαιότητα στα Βαλκάνια, από όπου προέρχεται σημαντικό μέρος των επενδυτών.
Οι τιμές και το προφίλ των αγοραστών
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι σχεδόν οι μισοί αγοραστές (47,5%) προτίμησαν ακίνητα αξίας έως 150.000 ευρώ, το 37,5% ακίνητα μεταξύ 150.000-400.000 ευρώ, ενώ μόλις το 5% επένδυσε σε ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ. Αντίστοιχα, το 46,3% των πωλήσεων αφορούσε ακίνητα με τιμή τμ από 1.500 έως 2.000 ευρώ, το 24,4% από 1.000 έως 1.500 ευρώ και μόλις το 9,8% από 2.000 έως 2.500 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το προφίλ των αγοραστών, οι Έλληνες διατηρούν την πρώτη θέση, ενώ ακολουθούν πολίτες από τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Σερβία. Παράλληλα, διατηρείται ενδιαφέρον από ομογενείς, Ρουμάνους, Γερμανούς, Τούρκους, Ισραηλινούς και Ρώσους.
Κυριότερα κίνητρα για την αγορά ακινήτου στη Χαλκιδική αποτελούν η απόκτηση εξοχικής κατοικίας και οι επενδύσεις για τουριστικές αναπτύξεις, με τη βραχυχρόνια μίσθωση να μην είναι ο βασικός λόγος αγοράς, ενώ διαπιστώνεται και ενδιαφέρον για διαμερίσματα, μεζονέτες και άρτια οικόπεδα. Μικρό είναι ωστόσο το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα της Χαλκιδικής μέσω του προγράμαμτος Golden Visa.
Οι προκλήσεις που παραμένουν και οι προοπτικές
Εκτός από το διοικητικό χάος στις Πολεοδομίες και το κτηματολόγιο, η αγορά αντιμετωπίζει και εσωτερικές στρεβλώσεις. Οι μεσίτες αναδεικνύουν ως σημαντικότερη πρόκληση τις υπερβολικές απαιτήσεις πολλών ιδιοκτητών, οι οποίοι συχνά έχουν λανθασμένη εκτίμηση της αξίας του ακινήτου τους, μπλοκάροντας δυνητικές συναλλαγές. Επιπλέον, η παραμεσιτεία και η «μαύρη εργασία» συνεχίζουν να δημιουργούν ένα περιβάλλον ανασφάλειας για τους επενδυτές, αποθαρρύνοντας συχνά σημαντικά κεφάλαια από το να εισρεύσουν στην περιοχή.
Παρά τις δυσκολίες, η Χαλκιδική διατηρεί δυνατότητες ανάπτυξης, ακόμη και για high end projects. Όπως υπογράμμισε ο κ. Καρούλης, «Υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης για high end αγοραστές στη Χαλκιδική αλλά απαιτείται δουλειά, και να υπάρχει μεγάλο κίνητρο για να επενδύσει στον νομό ο οποίος βασίζεται στις βαλκανικές αγορές».
Η πορεία για το 2025 διαφαίνεται σταθεροποιητική, με ήπιες ανοδικές προοπτικές, εφόσον επιλυθούν τα κρίσιμα ζητήματα των Πολεοδομιών και του Κτηματολογίου, που αποτελούν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα για την αγορά ακινήτων στον τουριστικότερο νομό της Μακεδονίας.